Fado is een bijzondere zangkunst die begin 20e eeuw in de arbeiderswijken Bairro Alto en Alfama is ontstaan en daarna in heel Portugal erkend is geworden. De liedjes zijn erg melancholisch, vol verdriet en weemoed. Ook al spreek je geen Portugees en versta je de tekst niet, bij een goede Fado zanger of zangeres zul je de emotie van het lied zeker wel voelen. En een bezoek aan Lissabon is natuurlijk niet compleet zonder een ervaring met deze zangkunsten.

De wijk Bairro Alto is nog steeds de plek voor Fado muziek. De liederen klinken om je heen terwijl je op de Mirrador van de zonsondergang over het Castelo de Sao Jorge geniet, maar nog veel meer vind je het in veel barretjes en restaurantjes die Bairro Alto rijk is.

Lees ook: de highlights van Alfama

Een echte aanrader is het restaurant Mandala de Sabores. Je vindt hier geen Portugese menukaart, maar gerechten uit Nepal. Voor vleesliefhebbers is steengrillen een aanrader. Maar je vindt hier ook fado muziek. De zangeres die optrad toen wij er waren, wist het publiek met iedere noot te raken. Zo mooi!

DSC_6923

Wat je vooral niet moet doen, is afgaan op flyers die worden uitgedeeld voor restaurants. Deze zien er misschien veel belovend uit, maar in de meeste gevallen kom je veel te duur uit voor nog niet eens zo’n goede kwaliteit eten. En dat is natuurlijk zonde, want er zijn genoeg authentieke en minder op toeristen gerichte plekken te vinden.

Ook leuk: een wandeling door Belèm

Dus struin rond door de smalle, heuvelachtige straatjes in deze mooie wijk op zoek naar een plek die je bevalt.

Naast Fado muziek heeft Bairro Alto ook allerlei leuke, hippe tentjes te bieden. Zoals de rooftop bar Park, die op de bovenste verdieping van een parkeergarage zit. Als je de lift naar boven neemt, denk je dat je verkeerd bent… maar nee, loop door tot de 6e verdieping en er zit echt een hele leuke bar met schitterend uitzicht. ’s Avonds speelt er vaak een DJ. Een vestje of jasje is wel prettig, want de wind kan fris zijn.

DSC_6940

Drink vooral ook een wijntje bij de wijnbar The Old Pharmacy. Van horen zeggen de beste wijnbar van Lissabon en ik kan daar best mee instemmen. 🙂 Een erg uitgebreide keuze van wijnen en een gezellige entourage, prima in orde! Deze gewilde plek is wel vaak druk, dus probeer een beetje op tijd te gaan als je een tafeltje wilt bemachtigen.

Dus voor fado muziek, maar ook voor gezellige drankjes, lekker eten of zelfs een dansje tot in de late uren kun je in deze mooie wijk terecht. En natuurlijk heb je er legio mogelijkheden om te overnachten. Via booking.com zie je gemakkelijk op de kaart waar het hotel of appartement in de wijk gelegen is.

Heb jij al eens naar Fado muziek geluisterd? Wat vond je ervan?