Eind vorig jaar bracht ik een lang weekend in Lissabon door. Ik raakte er niet uitgekeken. Iedere wijk lijkt bijna een stadje op zich met een hegeel eigen sfeer en identiteit. De tweede dag wandelde ik door de wijk Belém. Een gebied langs de waterkant met weer een heel andere sfeer.

Als ontdekkingsreiziger voel je je in deze wijk helemaal thuis tussen de grootheden. Ik heb voor het gemak een wandelroute gemaakt langs verschillende hotspots. Deze kun je makkelijk in een halve dag doen. Er is geen metrostation, dus je hebt een bus of taxi nodig om er te komen.

Ook leuk: de highlights van de wijk Alfama

Begin bij Mosteiro dos Jerónimos, een schitterend 16 eeuws klooster in gotische stijl. De buitenkant is al adembenemend mooi met alle details, wacht maar tot je binnen bent! Een bezoek aan de kerk (rechts) is gratis en zeker de moeite waard.

kerk

Bezoek ook het klooster zelf met haar binnenplaats. Foto-fans kunnen zich uitleven met alle doorkijkjes daar. Je betaalt € 10,- p.p. entree, of maak gebruik van een combideal met een andere hotspot, bijvoorbeeld het naast gelegen museum.

binnenplaats

Vanaf daar wandel je naar de overkant van de straat door het park en langs de fontein af naar de waterkant. Daar kom je bij Padrao dos Descobrimentos, een gigantisch monument dat bijna de rivier de Taag in lijkt te glijden met al zijn ontdekkingsreizigers erop. Op de grond ervoor vind je een grote wereldkaart met alle veroveringen van Portugal.

Leestip: een stadswandeling door Lissabon

monument

Als je langs het beeld af tuurt, zie je in de verte de Golden gate look-a-like (Ponte 25 de Abril) en het Cristo Rei beeld aan de overkant. Vooral de brug lijkt een stuk dichterbij dan hij werkelijk is. Als je in bent voor een stevige wandeling, kun je langs de boulevard die kant op, maar er zijn ook andere manieren 😉 Daarover een andere keer meer.

Lees ook: Fado muziek en meer in Bairro Alto

Loop vervolgens over de boulevard richting het oosten. Je zult nu vast wel trek hebben gekregen! Bij À Margem kun je pauzeren voor een lekkere lunch. Bij mooi weer zit je buiten en als het te koud wordt, houden de glazen wanden de wind tegen, maar kun je nog steeds van het mooie uitzicht genieten.

Vervolg je wandeling langs de waterkant en dan kom je uiteindelijk bij de toren van Belém. Eerlijk gezegd vond ik deze een beetje tegen vallen. Je wordt door de stad ook zo verwend met al het moois. Maar het gebouw hoort als toonbeeld van de wijk eigenlijk wel bij je bezoek. Een betaald bezoek aan de binnenkant kun je wel echt overslaan.

toren belem

Op het parkeerterrein staan taxi’s en tuctuc’s te wachten om je naar de volgende bestemming te brengen.

Wil je meer weten over de tijd van de ontdekkingsreizen, huur dan een gids in via Get Your Guide. Die kan je heel boeiend vertellen over de bijzondere geschiedenis. Wil je graag in deze wijk overnachten? Via booking.com vind je een handig overzicht van alle mogelijkheden voor overnachten in deze wijk.

Roadtrip door Portugal

Portugal heeft nog veel meer te bieden dan Lissabon. Van het zonnige zuiden tot het groene noorden vol wijnvelden. Maartje van The Orange Backpack deelt een toffe roadtrip door Portugal.

Ben jij ook in Lissabon geweest? Wat vond je van de stad?