header sumi
Er zijn van die bijzondere plekken die nog geweldiger zijn geworden door de veranderingen van Moeder Aarde. Zo ook de Canon del Sumidero, een kloof in de provincie Chiapas.

De kloof is ontstaan door een geologische breuk heeeel lang geleden. Het resultaat is een bijzonder natuurgebied waar je op een 20 kilometer lang avontuur per motorboot kunt gaan tussen groene rotswanden van soms wel meer dan 1000 m hoog. De boottocht duurt ongeveer twee uur. Onderweg zie je een Mariakapel in de rotsen uitgehakt, watervallen en bijzondere figuren in de rotsen die door het water erin gesleten zijn. Er zijn krokodillen (handjes binnenboord!) en verschillende vogelsoorten, zoals uilen en aasgieren. Je hoort apen om je heen roepen en, als je mazzel hebt, zie je ze ook klimmen in de bomen.

vogel langvogel vierkant2

De kloof kun je vanaf San Crisóbal de las Casas per bus bereiken. De rit naar het plaatsje Chiapas de Corzo duurt dik een uur. Vanaf daar stap je op de boot. Praktische tip, neem een vest of zo mee. Door de hoge rotswanden valt er veel schaduw, weinig zon en kan het op de boot dus hier en daar fris zijn.

kloof

Er gaan verschillende verhalen over verschrikkelijke voorvallen in de kloof. Een ervan is dat indianen zich van de klif afwierpen als protest tegen de bezetting van de Spanjaarden. Een andere versie is dat de Spanjaarden de Indianen van de klif afgooiden als ze zich niet wilden onderwerpen, omdat de gevangenissen vol zaten. Wat er precies is gebeurd, weten we waarschijnlijk nooit, maar een huiveringwekkende gedachte is het wel.

kroko

Vandaag de dag wordt de plek steeds bekender bij toeristen, waardoor het bij het aan boord gaan best druk kan zijn. Ook is de kloof ernstig vervuild geraakt door het afval dat uit de omgeving daarheen drijft. Lokale organisaties zetten zich in om de vervuiling tegen te gaan en op te lossen. Gelukkig maar, want het is echt een ontzettend mooie plek!

ik