Malta is een eiland gelegen in de Middellandse Zee en bestaat uit drie hoofdeilanden: Malta, Gozo en Comino. Het grootste eiland is Malta zelf, met een oppervlakte die ongeveer overeenkomt met die van Texel. Na Malta is Gozo het grootste eiland, terwijl Comino aanzienlijk kleiner is en grotendeels onbewoond blijft.

Elk van deze eilanden heeft zijn eigen unieke karakter en charme. Het bruisende leven van Malta, de rustige schoonheid van Gozo en de serene afzondering van Comino bieden bezoekers een gevarieerde en boeiende ervaring. Wanneer je Malta bezoekt, is het ten zeerste aan te raden om ook de andere twee eilanden te verkennen, om zo het volledige spectrum van de Maltese archipel te ervaren.

Malta

Malta heeft vele prachtige plekken om te verkennen. Maar welke vijf locaties moet je absoluut gezien hebben tijdens een bezoek aan het eiland?

Valletta

Een bezoek aan de hoofdstad van Malta, Valletta, is absoluut onmisbaar voor iedereen die het eiland bezoekt. Deze stad barst van de bezienswaardigheden en historische schatten.

Valletta heeft sinds 1980 een plekje op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege haar buitengewone historische en culturele betekenis. Het hele stadscentrum wordt beschouwd als een monument van onschatbare waarde, wat het alleen al een must-see bestemming maakt. Wandel door de geplaveide straatjes en je wordt omringd door eeuwenoude geschiedenis.

Wat Valletta echt uniek maakt, zijn de prachtige uitstekende balkons die de smalle straatjes sieren. Deze kleurrijke en sierlijke balkons zijn een kenmerkend onderdeel van de stad en geven het een onmiskenbare charme. Het is een genot om door de smalle straatjes te wandelen en deze architecturale juweeltjes te bewonderen.

Een ander hoogtepunt van Valletta zijn de Upper Barrakka Gardens. Deze weelderige tuinen bieden een oase van rust te midden van de levendige stad. Vanaf hier heb je ook een adembenemend uitzicht over de Grand Harbour, wat het een perfecte plek maakt om even te ontspannen en te genieten van de prachtige omgeving.

Dit zijn slechts twee hoogtepunten van de vele bezienswaardigheden die Valletta te bieden heeft. Een wandeling door deze betoverende stad onthult een schat aan historie, cultuur en schoonheid die elke bezoeker zal betoveren en inspireren.

Ta’ Qali

Hou je van glaswerk, aardewerk en/of sieraden? Dan is Ta’ Qali echt iets voor jou!

In de glazen winkel vind je de prachtigste glaswerken, variërend van dieren tot schalen  vazen en nog veel meer. Er lijkt geen einde te komen aan de diversiteit van hun collectie. Ze hebben echt van alles in diverse kleuren en maten.

Kijken achter de scheren


Wil jij weten hoe deze mooie glaswerken gemaakt worden? Dat komt goed uit, je mag namelijk een kijkje nemen in de werkplaats. Hier kun je van begin tot het eind zien hoe iets gemaakt wordt. En in sommige werken zit echt veel tijd, werk en aandacht. Er leuk om te zien. Soms denk je dat iets klaar is, maar dan zijn ze nog maar net begonnen.

Sieraden winkeltjes

Daarnaast zijn er meerdere sieradenwinkeltjes met handgemaakte sieraden. Elk sieraden winkeltje is weer anders.


Aardewerk

Ook is er een winkel voor aardewerk, waar je de mooiste schalen, kommetjes en muurdecoraties kunt vinden. En het wordt nog leuker: je kunt hier zelf aan de slag met pottenbakken. Hoe geweldig is het om je eigen kommetje of… te maken!

Kortom, er is echt van alles te zien en te koop in Ta’ Qali.

Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Malta. Of je nu in de zomer of in de winter naar dit prachtige eiland gaat, een bezoek aan de Blue Lagoon mag zeker niet ontbreken.

Gelegen aan de westkust van het eiland Comino, tussen Malta en Gozo, betovert de Blue Lagoon met haar azuurblauwe water en betoverende schoonheid.

Gedurende de drukke zomermaanden trekt het elke dag honderden toeristen. Het is zonder twijfel de grootste trekpleister die mensen in die tijd van het jaar naar Comino lokt.

Zelf heb ik het geluk gehad om in de winter de Blue Lagoon te bezoeken, en zelfs toen waren er al redelijk wat mensen aanwezig. Natuurlijk heb ik ook van de gelegenheid gebruikgemaakt om een duik te nemen in het prachtige, helderblauwe water.

Het is een betoverende plek om een dag door te brengen, te ontspannen, te zwemmen en te snorkelen. Het adembenemende uitzicht blijft je altijd bij.

Het Citadel in Victoria (Gozo)

De Citadel (ook bekend als Ċittadella) is het kloppende hart van Victoria op Gozo. Het citadel is een groot fort dat het eiland met een rijke geschiedenis.

Je kunt het Citadel gratis bezoeken. Echter zijn  niet alle delen vrij toegankelijk. Desalniettemin is een bezoek aan dit historische bolwerk zeker de moeite waard. Bij binnenkomst door de grote deuren, kom je meteen op het Kathedraalplein.

Als je de trappen op loopt heb je aan je rechterhand meteen de ingang van het Kathedraalmuseum. Als je links doorloopt kun je bovenaan verschillende kanten op, die allemaal de moeite waard zijn. Wij zijn rechtdoor het smalle straatje in gegaan. Als je dan helemaal doorloopt kom je al snel bij het hoogste punt. Je kunt helemaal rondlopen en zo kom je op alle plekken.

Overzie het hele eiland bovenop het Citadel

Het Citadel is zowel letterlijk als figuurlijk een hoogtepunt van het eiland. Met een panoramisch 360-graden uitzicht over de omgeving. Vanaf de top van het Citadel kun je genieten van een adembenemend uitzicht over het eiland.

Goed om te weten over het Citadel

  • Er zijn toiletten aanwezig, hiervoor hoeft niet betaald te worden.
  • Er zijn een paar paskeerplaatsen bovenaan bij het Citadel. Het is betaald parkeren.
  • Er zijn restaurants aanwezig in het fort. Echter toen wij er waren (februari 2024) waren deze allemaal gesloten.

Wij bezochten het Citadel tijdens onze tuk-tuk tour. Dit is echt een aanrader tijdens deze tour neemt de chauffeur je mee naar de beste plekken op het eiland (Gozo), waaronder de Citadel, en je chauffeur zal bij elke stop zijn lokale kennis met je delen.

Xwejni-zoutpannen

We bezochten ook de zoutpannen op Gozo, een ervaring die echt adembenemend was. De geschiedenis van deze zoutpannen gaat vele eeuwen terug; sommige zijn zelfs meer dan duizend jaar oud. De vierkante zoutpannen werden gebouwd door de Romeinen, terwijl de ronde varianten werden gemaakt door de Feniciërs.

Naast het bekijken van de zoutpannen kon je ook de ruimtes waar het zout werd opgeslagen bekijken.

Staat Malta op jouw wensenlijst?