fbpx
Reizen en zo

Waarom zou je eigenlijk gaan reizen?

 • 3 november 2014

quote
“Wat moet je dáár nou?” Een vraag die mijn ouders me al meer dan eens gesteld hebben en ook zeker nog vaker zullen stellen. Dat ik het reizen niet van hun heb, werd me al snel duidelijk tijdens de voorbereidingen op mijn eerste verre reis, en met name op een bepaald moment tijdens die reis.

Ik had net een internetcafé gevonden waar plek was (we praten over jaren terug hè, geen Iphone en Wifi), MSN opgestart (jawel, oldskool 😉 ) en voor het eerst sinds een paar dagen weer contact met mijn vader. Die vroeg me nogmaals wat ik daar nou eigenlijk deed, want, ik quote, “wij hebben vanmorgen nog staan kijken naar van die Boeddha beeldjes hier op de markt, dus daar had je helemaal niet voor naar Thailand hoeven gaan”. Toen ik weer vol passie begon te typen over de avonturen in de hoop hem te doen inzien hoe geweldig die trekking door de jungle was en hij me onderbrak “ 5 uur lopen per dag?! Afzien! Het was toch bedoeld als vakantie?!?! Wat doe je jezelf aan?” bedacht ik me dat het inzicht in ieder geval in dit gesprek niet zou gaan ontstaan…

Wat brengt reizen nou eigenlijk, behalve vermoeide voeten? Nou, een heleboel!

# Ontspanning. Voor de één is dat aan het strand liggen, voor een ander een berg beklimmen. Wat het ook is, je doet het omdat je het leuk vindt en dat geeft ontspanning.

# Onthaasten. Geen verwachtingen, geen verplichtingen, opstaan wanneer je wilt en gaan waarheen je wilt, helemaal je eigen plan trekken. Ge-wel-dig! Meer vrijheid bestaat er volgens mij niet. 😀

# Relativeren. Aangezien Nederland westers is en in de top tien staat van meest welvarende landen van Europa, kun je er vrijwel zeker van uit gaan dat waar je ook heen gaat, de welvaart, levensstandaard en dus levenswijze anders is. Dat zet zorgpuntjes thuis, hoe echt en terecht ze ook zijn, vaak wel in een iets ander perspectief.

# Verrijking. Er valt zoveel te ontdekken en te leren van de geschiedenis en verschillende culturen in de wereld.

# Nieuw perspectief op zaken. Weggaan van een probleem lost het probleem niet op. Different day, same shit. Maar je kijk op de situatie kan wel wezenlijk anders zijn, doordat je letterlijk afstand ervan hebt genomen. Wanneer je terug komt, zijn je eventuele emoties een stuk bekoeld en misschien zie je dan wel een oplossing die eerder niet bij je op kwam.

# Nieuwe inzichten. Een reis is naar jezelf kijken tegen een andere achtergrond, schreef Jan Brokken. En ik kan het daar alleen maar mee eens zijn. Vaak genoeg heb ik frisse ideeën gekregen over hoe ik dingen anders wil gaan doen. En soms besluiten mensen juist op reis om bij thuiskomst het roer helemaal om te gooien en bijvoorbeeld te kiezen voor een nieuwe baan. En soms vind je antwoorden waarbij je niet eens wist dat je een vraag had.

Hoe fantastisch is reizen toch!

PS: Mocht je nieuwsgierig zijn of bij mijn ouders het inzicht is ontstaan in hoe tof reizen is… ze zijn nou eenmaal niet zo avontuurlijk als ik, zij vinden andere dingen weer leuk. Maar ik heb ze wel zo ver gekregen dat we volgend jaar met z’n drieën een hele coole city trip gaan maken naar een te gekke Europese stad 😀

5 Reacties

 • Kirsten | Travelaar.nl

  Haha super herkenbaar! Die vragen krijg ik ook zooo vaak! Reizen is inderaad fantastisch! En wat een lekker vooruitzicht.. Leuk om een citytrip te doen met z’n 3tjes.. Wie weet infecteer je ze met het virus 😉

  Beantwoord
  • Reismuts

   Haha, grapoig he, die vragen steeds. En zo lastig om soms uit te leggen dat soms de meest bizarre avonturen het reizen juist zo leuk maken 🙂 Ja, heb er heel veel zin in al met zijn 3en weg te gaan en wie weet welke tripjes nog meer volgen 😉

   Beantwoord
 • Nieuwe bestemming: Berlijn! | REISMUTS

  […] schreef ik al dat ik begin volgend jaar met mijn ouders een lang weekend weg ga naar een toffe Europese stad. Nou, … we gaan naar Berlijn! De precieze […]

  Beantwoord
 • Geluksmomentjes op reis | REISMUTS

  […] prachtige plekken, ontmoetingen met geweldige mensen… herinneringen voor het leven! Ik kan genoeg redenen bedenken waarom je zou gaan […]

  Beantwoord
 • Geluksmomentjes op reis | REISMUTS

  […] prachtige plekken, ontmoetingen met geweldige mensen… herinneringen voor het leven! Ik kan genoeg redenen bedenken waarom je zou gaan […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.