fbpx
Slovenië

De mooiste plekjes in Ljubljana

 • 29 juli 2015

Toeval bestaat niet denk ik altijd. En een paar weken geleden werd dat weer eens bevestigd. Vriendlief en ik gingen voor de eerste keer samen op vliegreis ergens heen. En dat ‘ergens’ bleef onbekend tot het laatste moment op het vliegveld. Onwijs spannend! Toeval bracht ons naar Ljubljana. En we werden bij de eerste aanblik meteen verliefd op deze prachtige stad.

Gemoedelijk, lieflijk, pure schoonheid. Dat schiet er door mijn hoofd als ik terug denk aan Ljubljana. Een onontdekte parel met veel mooie plekken. Groots, maar toch klein en daardoor compact genoeg om in een paar dagen een goede indruk van te kunnen krijgen.

De eye catcher

Het eeuwenoude, sproojesachtige kasteel Ljubljanski Grad, dat midden in de stad op een heuvel ligt, heeft een magische aantrekkingskracht op mij. Het is niet opvallend groot, maar het heeft iets bijzonders. Wat was ik blij verrast toen ik zag dat onze hotelkamer er uitzicht op had. Het eerste dat ik iedere ochtend deed, was de gordijnen openen om het aanzicht van het kasteel binnen te laten.

kasteel2

Via verschillende wandelroutes kun je naar boven en voor de minder actieve onder ons is er ook een gondel. Voor 5 Euro per persoon koop je een toegangskaartje voor alle bezoekersplekken van het kasteel. De martelkelder, de vertrekken van de gevangenen en, het allermooiste, de kasteeltoren. Vanaf daar kijk je over de hele stad uit. Schitterend! De binnenplaats van het kasteel huist twee verschillende terrasjes voor een drankje en een hapje. Ook is er een waanzinnig goed restaurant, Strelec, waar ik astronimische hoogtepunten heb beleefd. Daarover in een andere blog meer 😉

kasteel 1

Veel andere leuke plekken

Verder is het plein met de Drie Bruggen en de roze Franciscuskerk een fijn levendig plein om te vertoeven. Muzikanten, terrasjes en een sprinkler die zorgt voor een plaatselijke verfrissende bui.

Ljubljana doet haar naam eer aan. Het betekent ‘liefde’ of ‘geliefde’ en vele geliefden hebben hun gevoelens voor elkaar vereeuwigd met een slotje aan de Butchers’ bridge. Wij natuurlijk ook!

slotjesbrug

Een stukje verderop is de Drakenbrug, wat mij betreft de mooiste brug van de stad. Vier sierlijke bronzen draken houden wacht aan het begin en einde van de brug.

drakenbrug

De Sint-Nikolaaskathedraal en daar dichtbij de Fontein van de drie rivieren zijn ook schitterend.

fontein

Op het Kongresni plein met achter je de Holy Trinity kerk, naast je het congresgebouw en voor je het kasteel kijk je ook je ogen uit.

congres2

congres 1

Een andere kant van de stad

Een heel ander gezicht laat Ljubljana zien in Metelkova. Deze voormalige militaire barrakken waren ooit thuis voor het Joegoslavische leger. Tegenwoordig is het een artistiek centrum met graffiti en kunst dat vrij te bezoeken is. De lege blikjes bier, flessen wijn en peuken overal verraadden de levendige night scene van de vorige avond.

center1
center2

Bij Rog Factory wordt een ander stukje geschiedenis ook zichtbaar. Ooit een goedlopende fietsenfabriek is vandaag een groot, grauw pand versiert met graffiti. Bij binnenkomst waarschuwt een bordje je voor je veiligheid bij het betreden van het vervallen pand.

rog1
rog2

Er zijn nog zoveel meer mooie gebouwen, bruggen en fonteinen. Het wordt een dik foto album deze keer 🙂 Ljubljana wat ben je mooi! Dank je voor de onvergetelijke dagen en hopelijk tot ooit!

31 Reacties

 • Linda | One Day Trip

  Mooie foto’s! Wil er heel graag weer een keer naar toe!

  Beantwoord
 • Kim

  Mooie foto’s! Deze stad staat nu zeker op de planning voor een volgende stedentrip 🙂

  Beantwoord
 • Sigrid | My Travel Secret

  Mooi geschreven zeg! En idd een heerlijke stad 🙂

  Beantwoord
 • ivonne

  Dit is toch echt wel een verrassend leuke stad zeg! Metelkova ziet er goed uit. Gaat ook weer op het verlanglijstje 🙂

  Beantwoord
  • Reismuts

   Ben je wel eens in Berlijn geweest? Ik kreeg bij Metekova een beetje zo’n sfer impressie. Heel gaaf om te bezoeken en indrukwekkend om over de geschiedenis te horen.

   Beantwoord
 • Anita - Reisvlinder.nl

  Wat super dat je een hotel had met uitzicht op het kasteel. Dat is nog eens lekker wakker worden. Metelkova ziet er tof uit…heb ik helaas gemist (wij waren er maar een dagje) Voor de volgende keer dan maar!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Dat uitzicht was echt fenomenaal. Kon er naar blijven turen. Metelkova lijkt me ’s avonds ook erg leuk, dus als je nog eens terug gaat… 🙂

   Beantwoord
 • Marcella

  Ik was al benieuwd naar Ljubljana, maar recent lees ik er veel goeds over, dus ik ben nóg nieuwsgieriger geworden! Op jouw foto’s doet het me wel een beetje aan Praag denken, sowieso vanwege de brug met de draak.

  Beantwoord
  • Reismuts

   Ik denk dat jij t ook geweldig zult vinden daar. Het deed me ook aan Praag denken, de sfeer deed me weer meer aan Wenen denken, maar dan vele malen kleiner.

   Beantwoord
 • Vetexbart

  Zeer mooie foto’s! Ljubljana lijkt een zeer leuke en toffe stad. Ik ging er nog niet naartoe, maar als ik dit allemaal zie krijg ik wel zin 🙂

  Beantwoord
 • Rob Alberts

  Als kind op vakantie met mijn ouders belandde ik in het ziekenhuis van Ljubljana.
  Weinig tot niets heb ik van deze stad gezien.
  Wel herinner ik mij de alleraardigste mensen.

  Zonnige groet,

  Beantwoord
  • Reismuts

   Goh wat vervelend! Hopelijk niet al te ernstig?

   Beantwoord
   • Rob Alberts

    Het heeft indruk op mij gemaakt.
    Buitenland reizen maak ik nog steeds niet graag.

    Maar ik ben nu gewoon gezond.

    Zonnige groet,

    Beantwoord
    • Reismuts

     Gelukkig maar. Dat is het allerbelangrijkste!

 • Kim | Reisduo

  Ik wist nog helemaal niets van deze stad, maar het ziet er super uit! Ik ben bang dat ik ook deze stad moet gaan toevoegen aan mijn (al veel te lange) reislijst!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Haha, ik ken het, een lijst die maar groeit en groeit. Ljubljana hoort er toch ook wel op hoor 😉

   Beantwoord
 • Een dag in de omgeving van Ljubljana | REISMUTS

  […] je de laatste berichten op Reismuts gevolgd hebt, dan zul je inmiddels wel weten van de liefde die tussen Ljubljana en mij is ontstaan. Wat een pracht-stad! Vriendlief en ik waren er vorige maand drie volle dagen. Dat is […]

  Beantwoord
 • Trends4travel.com

  Dat ziet er goed uit! Weer een plek op de bucket list erbij!

  Beantwoord
 • Smullen in Ljubljana | REISMUTS

  […] dearest Ljubljana. Wat heb ik het daar naar mijn zin gehad. En wat heb ik er genoten van heerlijk eten! Ik stond […]

  Beantwoord
 • Karlijn

  Een heerlijke stad vind ik het! Ik ben er dit jaar ook helemaal verliefd op geworden. Sinds ik deze zomer mijn vriend ontmoette, die uit Slovenië komt en in Ljubljana woont, ben ik er een paar keer geweest en ik was positief verrast. Het is er zo mooi, gezellig en de sfeer is zo fijn! Bled vond ik ook adembenemend mooi 🙂
  In november/december is het daar trouwens ook geweldig. De kerstverlichting is echt fantastisch, nog nooit zoiets gezien!

  Beantwoord
  • Reismuts

   haha, dan delen we dat liefdesgevoel in Ljubljana 😉 Wat leuk dat je vriend er woont (ondanks dat je hem dan vast ook erg zult missen wanneer je niet samen bent). Zo heb je de stad vast op een andere manier leren kennen? Ik hoop in mei toch weer even in Ljubljana te stoppen tijdens onze road trip. Even weer die fijne sfeer proeven!

   Beantwoord
 • Vijf meest romantische steden in Europa | REISMUTS

  […] Ljubljana Wat is er nou romantischer dan een wandeling door een pittoreske stad, een sterrendiner bij kaarslicht in een kasteel en een rondvaart op een boot speciaal voor jullie twee met de vloer bezaaid met rozenblaadjes? Deze verrassing had mijn lief voor me georganiseerd toen hij me ten huwelijk vroeg. Daardoor ben ik misschien bevooroordeeld, maar zeg nou zelf, dit is toch romantiek op en top?! […]

  Beantwoord
 • Smullen in Ljubljana – Reismuts.nl

  […] dearest Ljubljana. Wat heb ik het daar naar mijn zin gehad. En wat heb ik er genoten van heerlijk eten! Ik stond […]

  Beantwoord
 • Een dag in de omgeving van Ljubljana – Reismuts.nl

  […] je de laatste berichten op Reismuts gevolgd hebt, dan zul je inmiddels wel weten van de liefde die tussen Ljubljana en mij is ontstaan. Wat een pracht-stad! Vriendlief en ik waren er vorige maand drie volle dagen. Dat is […]

  Beantwoord
 • 6x uitzonderlijke natuur in Europa - Reismuts.nl

  […] heeft een bijzonder mooie natuur. Vanuit Ljubljana kun je verschillende interessante trips maken. De meest bijzondere vond ik de kloof Vintgar. Via […]

  Beantwoord
 • Een zomer op Camping Bled - Reismuts.nl

  […] en binnen zo’n veertig minuten zit je al in Triglav Nationaal Park of in de mooie hoofdstad Ljubljana. Lake Bohinj en de Vintgar kloof zijn nog […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.