Toeval bestaat niet denk ik altijd. En een paar weken geleden werd dat weer eens bevestigd. Vriendlief en ik gingen voor de eerste keer samen op vliegreis ergens heen. En dat ‘ergens’ bleef onbekend tot het laatste moment op het vliegveld. Onwijs spannend! Toeval bracht ons naar Ljubljana. En we werden bij de eerste aanblik meteen verliefd op deze prachtige stad.

Gemoedelijk, lieflijk, pure schoonheid. Dat schiet er door mijn hoofd als ik terug denk aan Ljubljana. Een onontdekte parel met veel mooie plekken. Groots, maar toch klein en daardoor compact genoeg om in een paar dagen een goede indruk van te kunnen krijgen.

De eye catcher

Het eeuwenoude, sproojesachtige kasteel Ljubljanski Grad, dat midden in de stad op een heuvel ligt, heeft een magische aantrekkingskracht op mij. Het is niet opvallend groot, maar het heeft iets bijzonders. Wat was ik blij verrast toen ik zag dat onze hotelkamer er uitzicht op had. Het eerste dat ik iedere ochtend deed, was de gordijnen openen om het aanzicht van het kasteel binnen te laten.

kasteel2

Via verschillende wandelroutes kun je naar boven en voor de minder actieve onder ons is er ook een gondel. Voor 5 Euro per persoon koop je een toegangskaartje voor alle bezoekersplekken van het kasteel. De martelkelder, de vertrekken van de gevangenen en, het allermooiste, de kasteeltoren. Vanaf daar kijk je over de hele stad uit. Schitterend! De binnenplaats van het kasteel huist twee verschillende terrasjes voor een drankje en een hapje. Ook is er een waanzinnig goed restaurant, Strelec, waar ik astronimische hoogtepunten heb beleefd. Daarover in een andere blog meer 😉

kasteel 1

Veel andere leuke plekken

Verder is het plein met de Drie Bruggen en de roze Franciscuskerk een fijn levendig plein om te vertoeven. Muzikanten, terrasjes en een sprinkler die zorgt voor een plaatselijke verfrissende bui.

Ljubljana doet haar naam eer aan. Het betekent ‘liefde’ of ‘geliefde’ en vele geliefden hebben hun gevoelens voor elkaar vereeuwigd met een slotje aan de Butchers’ bridge. Wij natuurlijk ook!

Ook leuk: een dag in de omgeving van Ljubljana

slotjesbrug

Een stukje verderop is de Drakenbrug, wat mij betreft de mooiste brug van de stad. Vier sierlijke bronzen draken houden wacht aan het begin en einde van de brug.

drakenbrug

De Sint-Nikolaaskathedraal en daar dichtbij de Fontein van de drie rivieren zijn ook schitterend.

fontein

Op het Kongresni plein met achter je de Holy Trinity kerk, naast je het congresgebouw en voor je het kasteel kijk je ook je ogen uit.

congres2

congres 1

Een andere kant van de stad

Een heel ander gezicht laat Ljubljana zien in Metelkova. Deze voormalige militaire barrakken waren ooit thuis voor het Joegoslavische leger. Tegenwoordig is het een artistiek centrum met graffiti en kunst dat vrij te bezoeken is. De lege blikjes bier, flessen wijn en peuken overal verraadden de levendige night scene van de vorige avond.

center1
center2

Bij Rog Factory wordt een ander stukje geschiedenis ook zichtbaar. Ooit een goedlopende fietsenfabriek is vandaag een groot, grauw pand versiert met graffiti. Bij binnenkomst waarschuwt een bordje je voor je veiligheid bij het betreden van het vervallen pand.

rog1
rog2

Er zijn nog zoveel meer mooie gebouwen, bruggen en fonteinen. Het wordt een dik foto album deze keer 🙂 Ljubljana wat ben je mooi! Dank je voor de onvergetelijke dagen en hopelijk tot ooit!

Vind je het leuk om nog meer van de stad te weten te komen, dan is een stadsrondleiding door Ljubljana een goed idee.