Sofia heb ik uitgekozen voor een citytrip, omdat ik er nog niet zoveel over gehoord en gelezen had. Wat minder bekende en onontdekte plekken spreken mij juist heel erg aan, ik word dan extra nieuwsgierig naar wat ik aan zal treffen. Dat het nog niet zo’n populaire stad is, bleek ook wel uit de reacties van mijn omgeving. Waarom zou je daar heen willen? Nou, ik vertel je waarom!

#1 Budgetvriendelijk
Nog niet eerder ben ik zo goedkoop naar een stad gevlogen en vier dagen verbleven. Whizz Air of Ryan Air brengen je al voor een paar tientjes (excl. bijkomende kosten voor stoel en bagage). En een goed hotel kost je nog geen 40 Euro. Eigenlijk alles is er voordelig, eten, drinken en eventuele entree kosten.

#2 Best wel groot
De stad is veel groter dan ik aanvankelijk dacht. In het begin was ik zelfs even mijn gevoel voor richting kwijt. De wegen zijn breed en lijken recht, maar zijn dat niet helemaal.

#3 En toch best klein
Ondanks dat het centrum best uitgestrekt is, is het toch ook wel weer een compacte stad die je in twee dagen goed kunt bezoeken. Ideaal dus voor een weekend getaway.

#4 Vriendelijke mensen
In tegenstelling tot het beeld dat ik had zijn de mensen ontzettend vriendelijk en gastvrij. Niet iedereen spreek Engels, maar men probeert je wel te verstaan. En met handen en voeten kom je een heel eind.

Leestip: de mooiste bezienswaardigheden in Plovdiv (Bulgarije)

#5 Mooie bouwwerken
Je wilt natuurlijk ook wat zien tijdens je trip. Nou, in Sofia is genoeg te zien. Eerder deelde ik al de twaalf mooiste gebouwen in de stad. En niet vaak vind je zoveel verschillende religies zo dicht bij elkaar. De Banya Bashi Moskee staat bijna naast de Sofia Synagoge en niet veel verder kom je weer bij verschillende kerken.

#6 Rijke geschiedenis
In de bouwstijlen zie je stukken geschiedenis. De stad heeft ook behoorlijk wat veranderingen meegemaakt. Sofia en haar omgeving is bestuurd geweest door de Romeinen, Byzantijnen, Ottomanen, de Bulgaren zelf natuurlijk en na de 2e Wereldoorlog door de Sovjet Unie. Bulgarije was tot 1990 communistisch, hoewel het dat nooit helemaal is geweest; er bleef altijd wel een zwart-geldstroom bestaan. En dit allemaal in 1 stad!

#7 Groene stad
De stad is ontzettend groen. Er zijn meerdere parken en in de tijd dat ik er was stonden meerdere tulpenvelden in de stad in bloei. Daar word je toch meteen vrolijk van?

Overtuigd? Lees ook: de leukste plekken in Sofia!

#8 Waterplezier
Waar ik ook vrolijk van werd, waren de fonteinen. Diverse grotere pleinen werden gesierd door vijvers met fonteinen. Heerlijk voor een beetje verkoeling op een warme dag.

#9 Upcoming
De stad lijkt het strenge communistische regime al lang te zijn vergeten. Winkelcentra waar je u tegen zegt schieten als paddenstoelen uit de grond, compleet met foodcourt, bioscopen en bowlingbanen. Naast de traditionele restaurants vind je steeds meer hippe tentjes. En ook de internationale keuken is ruim vertegenwoordigd. Ook de sfeer voelt als een upcoming stad, met hier en daar bijvoorbeeld skaters en bmx-ers die allerlei halsbrekende toeren uithalen.

#10 Dichtbij de natuur
Er zijn maar weinig hoofdsteden waar een citytrip zo goed te combineren is als bij Sofia. De stad ligt aan de voet van de indrukwekkende berg Vitosha met pieken van bijna 3000 m hoog. De omgeving staat vooral bekend als skigebied, maar ook in andere seizoenen heeft de berg veel te bieden. Met een stoeltjeslift kom je op de hoogste plateaus. Er zijn diverse watervallen waar je naar toe kunt wandelen, routes voor stevigere hikes vind je er ook.

Ook enthousiast geworden? Kijk eens bij de ANWB voor een stedentrip naar Sofia!

En, heb ik je kunnen overtuigen om naar Sofia te gaan?