Ubud rijstvelden

Mijn verjaardag is inmiddels alweer een paar maanden geleden. Vroeger (en nu klink ik opeens heel oud) vond ik het eigenlijk niet zo leuk om “ouder” te worden. Tegenwoordig weet ik ook maar al te goed dat ouder worden een groot geschenk is dat helaas niet iedereen is gegeven. Misschien komt het ook een beetje door mijn nieuwe baan, maar ik realiseer me ook steeds meer hoe waardevol ervaring is. Ook op het gebied van reizen is ervaring erg prettig en handig, zowel voor je persoonlijke ontwikkeling als voor je toekomstige reizen.

Door de jaren heen heb ik dus wel wat wijze lessen opgedaan. Ik zet tien van mijn leerpunten op een rij. En ik ben benieuwd welke jij ervan herkent!

#1 Zelfstandigheid
Met stip bovenaan is zelfstandigheid mijn grootste leerpunt van reizen. Vooral van het solo reizen. Daar waar ik thuis vrij gemakkelijk raad aan mensen om me heen vraag, moest ik het op reis in mijn eentje redden. Dat ging prima, en dat gaf zo’n enorme boost aan mijn zelfvertrouwen.

#2 De grenzen van je comfortzone ontdekken
“Het leven begint aan het einde van je comfortzone” vind ik een prachtige quote en helemaal waar. Hoeveel momenten ik wel niet gedacht heb “dat kan ik niet” en het lukte toch. Vooral met hiken door hoge bergen heb ik regelmatig die grens gevoeld. En om die dan te verleggen, voelt onwijs stoer.

#3 Waardering voor wat je hebt
In veel landen heb ik plekken bezocht waar mensen veel minder hebben dan wij en waar ze toch zo gelukkig zijn. Een rivier met vies bruin water naast een hut wordt door de lokale mensen ervaren alsof ze een zwembad in de tuin hebben, want de kinderen kunnen er zo fijn in spelen. En zo kan ik nog wel tientallen herinneringen noemen, die me stuk voor stuk doen realiseren dat je niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn en wij in Nederland blij mogen zijn met de welvaart die wij kennen.

#4 Vreemde talen leren
Nu heb ik altijd al een soort talenknobbel gehad; het leren van vreemde talen gaat me altijd vrij gemakkelijk af. Door reizen heb ik de talen nog meer kunnen ontwikkelen en zelfs een vreemde taal erbij geleerd, namelijk Spaans. Wist je dat het leren van een vreemde taal enorm goede braintraining is?

#5 Overal zijn winkels
De eerste paar reizen was ik zwaar overbepakt. Mijn rugzak optillen had meer weg van gewichtheffen voor gevorderden dan van een relaxte manier van reizen. Vooral het zwoegen begon me tegen te staan, maar ik merkte ook wel dat ik veel minder ècht nodig had op reis. En bovendien, vrijwel overal ter wereld zijn winkels te vinden voor de basisbenodigdheden, dus waarom zou ik een maandenlange voorraad shampoo mee zeulen?

#6 Nieuwe inzichten door bijzondere vriendschappen
Vooral tijdens solo reizen heb ik veel bijzondere ontmoetingen met andere reizigers gehad. Dat heeft me geleerd om makkelijk aansluiting bij mensen te vinden en hoe leuk dat dat is. Vooral de verfrissende wijze waarop anderen totaal anders tegen situaties aan kijken vind ik erg waardevol.

#7 Culinaire verrijking
Simpelweg de vele soorten fruit die er op de wereld bestaan en natuurlijk ook alle typische lokale gerechten zijn een absolute culinaire verrijking. Ik heb ook veel ‘leren’ eten wat ik thuis misschien nooit zou hebben gekozen.

#8 Het is gezond
Ok, misschien dat de vele biertjes die ik als jonge backpacker dronk nou niet bepaald bijdroegen aan gezond leven. Maar tegenwoordig eet ik op reis juist vaker gezond dan thuis en meer groenten en fruit. En ik snoep minder dan thuis. Dat in combinatie met meer beweging maakt dat reizen voor mij een vrij gezonde routine is. Die probeer ik bij thuiskomst altijd zo lang mogelijk vast te houden.

#9 Onthaasten
Reizen is voor mij een manier om te onthaasten. Van uur tot uur of dag tot dag bekijken waar je zin in hebt; ik vind het heerlijk en ik heb het ook zo nu en dan echt nodig als ontspanning. En hoewel er op heeeeel veel plekken tegenwoordig wifi is, op reis ben ik veel meer offline van Social Media en realtime aan het genieten.

#10 Doe het nu, misschien kom je er nooit meer
Ik had ook “Carpe Diem” kunnen zeggen, maar wat ik eigenlijk vooral bedoel is dat ik het maximale eruit wil halen als ik ergens ben. Ik heb echt wel eens gedacht dat ik ergens wel weer terug zou komen en dan…. en er niet meer kwam. En dat kan zonde zijn. Natuurlijk moet mijn budget het wel toestaan, maar binnen die kaders probeer ik eigenlijk altijd alles te doen wat ik wil. Want later komt later wel.

Ik kan nog wel meer leerpunten benoemen, maar ik ben heel nieuwsgierig welke punten jij hiervan herkent? En welke andere leerpunten heb jij door reizen ervaren?