Soms voel ik een enorme behoefte ontstaan om er spontaan op uit te trekken, de auto in te stappen en maar te zien waar je uit komt. Zo ook tijdens een weekendje in het Duitse Aken. We hadden na een dag de stad eigenlijk wel gezien. ik vond het er wel gezellig, maar ook niet super en dus begon het te kriebelen. Voor we het wisten zaten Remco en ik al in de auto. Waarheen? We kwamen in Blankenheim terecht.

Blankenheim is een klein middeleeuws stadje in de Eiffel. Met iets meer dan 8000 inwoners heeft het verrassend veel leuke dingen te bieden. Het meest bekend is de bron van de rivier de Ahr, die dus zijn oorsprong in dit stadje vindt, namelijk in de kelder van een vakwerkhuisje. Vanwege de heilzame werking van het bronwater is het plaatsje ook bekend als kuuroord.

De huizen hebben een typisch uiterlijk, wit met bruine strepen. (Zoals je misschien van het bekendere Monschau kent dat op zo’n 45 minuten rijden afstand ligt.) De oude stadspoort Hirtenturm uit de 12e eeuw siert het straatbeeld samen met de iets jongere Georgspoort.

Een van de oude stadspoorten.

Hier vind je de bron, in de kelder van het huis.

De burcht stamt ook uit de middeleeuwen, maar in de 20e eeuw raakte hij erg in verval. Daarna werd hij weer in de oude stijl opgebouwd en tegenwoordig doen hij dienst als jeugdherberg. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over het stadje.

Nu zijn er meerdere plekken die claimen het kleinste huis te hebben, maar Blankenheim is er ook een van. En het kleinste huisje daar is inderdaad heel klein. Alsof het er later tussen geperst is.

Leestip: een verblijf in een vakantiewoning in de Eifel

Het kleinste huis is dat met de bruine voordeur.

Iets ten noorden van de stad vind je de resten van een oude Romeinse villa. Verder is de omgeving ook erg mooi om te wandelen en/of te fietsen. Voor te slapen vind je er genoeg mogelijkheden. Voor alleen het stadje heb je aan een dag wel genoeg.

Mocht je meer van het plaatsje willen weten, dan kun je in het centrum bij het VVV kantoor terecht.

Kende jij Blankenheim al?