Nog even en de zomervakantie staat voor de deur. De periode waar we ongetwijfeld allemaal naar uit kijken. We gaan op reis, kamperen, of maken een mooie roadtrip. We vieren quality time met ons gezin en met vrienden en we genieten zoveel mogelijk. Want dat is waar vakantie voor staat, toch? En met hetzelfde gemak als dat je je bikini en leesboek inpakt, neem je je smartphone met oplader mee. Want zonder je telefoon op reis lijkt ondenkbaar, toch? Maar is het echt wel zo’n genieten van je vakantie als je steeds met je neus in je telefoon zit?

Vakantie is bedoeld om bij te komen, te ontspannen van het dagelijkse leven en lekker bij te tanken. En je hebt de tijd voor dingen. Ik wil binnenkort de iPhone 13 pro kopen. Deze smartphone heeft een hoop nieuwe mogelijkheden vergeleken met mijn oudere iPhone. Die kan ik dan mooi op vakantie op mijn gemak ontdekken. Zoals de drie camera’s die de smartphone aan de achterzijde heeft. Ik ben heel benieuwd hoe de foto’s met die telefoon gaan zijn. Want ondanks dat ik dol op mijn camera ben, weet ik inmiddels dat je ook met smartphones mooie foto’s kunt maken. En ondanks dat mijn profiel van de ene naar de andere iPhone eenvoudig overgezet wordt, vind ik een nieuwe telefoon ook altijd een perfecte gelegenheid om alle apps die erop staan weer eens te herschikken.

Onderzoeken tonen aan dat het gebruik van je telefoon niet altijd bijdraagt aan ontspanning. Je telefoon kan je ook enorm afleiden met alle nieuwe meldingen die er steeds op binnenkomen. En zeg nou zelf, het is toch ook zonde als je uren op je Facebook of Instagram zit te scrollen, terwijl je in een prachtige omgeving bent waar vanalles te doen is?

Maar zonder smartphone op vakantie, nee, dat lijkt me ook niets. Alle reserveringen voor overnachtingen staan erin opgeslagen. Ik vind het ook leuk om zo nu en dan foto’s te posten van de vakantie. En niet zelden helpt Google me met het vinden van leuke plekken om te bezoeken. Waarbij Google Maps me dan ook nog eens de weg wijst. Al die dingen wil ik niet missen. Dus de smartphone gaat hoe dan ook mee.

Ideaal smartphone gebruik op vakantie

Maar als je geen complete digitale detox wilt, maar ook niet verloren wilt raken in je smartphone gebruik, hoe kun je dan voor een gebalanceerd gebruik zorgen?

  • Zet de notificaties van apps uit. Dus geen ‘ping’ meer bij een nieuwe like op Instagram en geen bliebje bij een nieuw app-berichtje. Zo word je niet random afgeleid.
  • Vind je het lastig jezelf te begrenzen? Zet je WiFi en/of mobiele dataverkeer uit. Zet je smartphone bijvoorbeeld op de vliegtuigstand. Dan komen de piepjes niet binnen, maar verschijnen er ook geen rode cijfertjes bij de apps met nieuwe berichten. Dat is ook nog eens goed voor de batterijduur. Handig voor wanneer je een langere reisdag hebt.
  • Of laat je smartphone op je kamer liggen wanneer je weg gaat. (Alleen dan kun je er dus ook geen foto’s mee maken.)
  • Kies een moment of momenten op de dag dat je bewust je telefoon pakt. En bedenk hoe lang je dat wilt doen. Ik vind het bijvoorbeeld wel prettig om minimaal eens per dag maximaal een half uurtje door de berichtjes en foto’s te gaan en te reageren.
  • Stem met je mede-vakantiegangers af. Ik vind niets zo irritant als dat een ander op zijn telefoon zit, terwijl ik… nou ja, zit te wachten. Remco en ik spreken vaak af dat we – als het met de kinderen uitkomt – gelijktijdig, of anders juist om beurten even op onze telefoons kijken. En we vinden het oke als we elkaar wijzen op gebruik. Want soms ben je opeens toch helemaal opgegaan in iets.
  • Gebruik je je smartphone ook voor je werk, schakel dan je afwezigheidsassistent in. Dat kan voor mail, voicemail, Instagram berichten en zelfs voor een whatsapp bedrijfsaccount. Zo manage je de verwachtingen, weten mensen dat je voorlopig niet zal reageren en geef je jezelf ook rust.
  • iOS van iPhone heeft een instelling waarmee je wekelijks je schermgebruik kunt zien. Ook kun je het begrenzen. Dan krijg je een melding als je over je ingestelde gebruik gaat. Zo helpt je slimme telefoon je om jouw telefoongebruik te balanceren.

Met deze tips lukt het je vast om je telefoongebruik op vakantie tot een prettige hoeveelheid te beperken. Alvast een fijne vakantie!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.