De Turkse Rivièra, oftewel de Turkse kust van Antalya naar Alanya, is een ontzettend geliefde vakantiebestemming voor zon, zee en strand. Je vindt er veel all-inclusive resorts en een heleboel leuke hotels en appartementen in de badplaatsen en vaak op een steenworp van het strand. Deze regio heeft nog zoveel meer te bieden. Je vindt hier namelijk ook het best bewaarde Romeinse amfitheater en verschillende steden uit de oudheid. En terwijl je op het strand geniet van warme temperaturen, vanaf april al zo’n 23 graden gemiddeld, vind je iets meer landinwaarts verschillende mooie watervallen bij Antalya en Side. Wij bezochten drie watervallen bij Side en Antalya.

Drie mooie watervallen bij Side en Antalya

Manavgat waterval

De eerste is de Manavgat waterval. Amper 15 minuten rijden van Side, bij de stad Manavgat, vind je deze waterval. De waterval bij Side is vooral erg breed en tot in de jaren ’80 preikte deze op het Turkse briefgeld. Het allermooiste is de kleur van het water, namelijk prachtig helder turkoois. Je kunt de Manavgat waterval van verschillende plateaus bekijken.

Entree is 1 Euro vanaf 6 jaar. Er zijn verschillende mogelijkheden voor eten en drinken in het park bij de waterval. Mocht er hoog water zijn, dan is de waterval helaas wat minder goed te zien vanwege het beperkte hoogteverschil. Maar daar zul je in de lente en zomer geen last van hebben.

Een bezoek aan de Managvat waterval bij Side is goed te combineren met een bezoek aan de bazaar in Managvat, die vooral op maandag erg leuk is. En ook de moskee in Manavgat is erg de moeite waard. Er gaan georganiseerde tochten vanuit Side en Antalya naar de waterval, maar je kunt ook prima zelf rijden.

Kurşunlu waterval

De tweede waterval is de Kurşunlu waterval. Je vindt deze waterval bij Antalya, zes minuutjes van de historische stad Perge. Een bezoek aan deze waterval is dan ook goed te combineren met een bezoek aan die oude stad. En dan geeft deze waterval een welkome verfrissing na een warme dag.

Een wandelpad met redelijk wat trappenbrengt je tot onder de waterval. Je kunt het water zelfs voelen en er echt onder gaan staan als je wilt. Vervolgens wandel je in ongeveer een half uur door het natuurpark en begeef je je even in een verkoelende jungle. Je loopt een stukje door een boog van bomen en takken. Ongeveer halverwege vind je een restaurant. En vervolgens langs een tweede, kleinere waterval gaat het pad verder omhoog, terug naar de ingang.

Entree bedraagt 1,50 Euro vanaf 6 jaar. Denk voor kleine kinderen aan een draagzak in verband met de vele trappen. Bij de ingang vind je verschillende restaurants voor eten en drinken. Ook kom je langs een veld met verschillende dieren waar je tegen betaling een ritje op kunt maken, zoals een kameel en een pony. Deze sloegen wij liever over en gaven we alleen een knuffel. Parkeren is gratis tegenover het park.

Düden waterval

En de derde waterval bij Side en Antalya is de Düden waterval. Eigenlijk ligt de Düden waterval in Antalya. Je hebt er een ‘upper’ gedeelte, dat wij bezochten, en een ‘lower’ gedeelte. Het eerste vind je in een klein park. Met een wandeling van ongeveer twintig minuten en hier en daar wat trappen zie je de waterval van voor en van bovenaf. Zo zie je pas het geweld waarmee het water neer klettert. Bij de Düden waterval kun je via de grotten zelfs achter de waterval doorlopen.

Eigenlijk de meest bijzondere plek van de Düden waterval is het onderste gedeelte. Daar stroomt het water namelijk via een rostachtige klif direct de MIddellandse Zee in. Dat is toch wel een heel bijzonder uitzicht!

Entree van het upper gedeelte is 1,50 Euro per persoon vanaf 6 jaar. En ook hier is parkeren gratis. Voor het lower gedeelte moet je naar een ander gedeelte. Nog leuker is om een boottocht te boeken, waarmee je de waterval ook echt in de zee uit ziet komt.

Heb jij wel eens een waterval in de zee zien uitkomen?