Het laatste weekend van augustus was ik met mijn man een weekendje naar Aken. We zochten een last minute bestemming niet te ver rijden en met een goede weersvoorspelling. Zo kwamen we bij deze Duitse stad aan het begin van de Eiffel uit. Het was een erg geslaagd weekend. Aken is best wel leuk!

De stad heeft een redelijk compact centrum dat je in tweeën kunt delen. Een oude binnenstad vol historie en mooie gebouwen. En een hele lange winkelstraat met meerdere shoppingcenters, waaronder het bekende Kaufhaus Galleria.

In het historisch centrum steekt de Dom overal trots bovenuit. Een bezichtiging is gratis en absoluut de moeite waard. De muur- en plafondbeschilderingen zijn letterlijk en figuurlijk schitterend met kleine deeltjes goud. Wist je dat hier meer dan 30 Duitse koningen zijn gekroond?

dom
IMG_9247 (1)

De Dom heeft ook een schatkamer, een van de meest prominente van Europa. Aken heeft dan ook een rijke historie waar Karel V een grote rol in speelde. Toegang kost 5 Euro, evenals een begeleide rondleiding door de Dom.

Een ander bekend gebouw, wat ik eigenlijk nog mooier vond, is het stadhuis pal tegenover de Dom. Het is het voormalige raadhuis waar de feestmaaltijden plaatsvonden van de kroningen. Entree kost 5 Euro per persoon. Vanaf de achterkant heb je mooi uitzicht op de Dom. De bovenste zaal is de feestzaal en is werkelijk enorm!

stadhuis (2)

stadhuis

De ponttor staat niet echt groot op toeristenkaarten aangegeven, maar moet je zeker niet overslaan. Deze oude toren maakte vroeger onderdeel uit van de stadsmuur en is nog goed bewaard gebleven. Het ligt net buiten het centrum, ongeveer 10 minuten lopen vanaf het stadhuis.

ponttor

ponttor2

Met de neus in de wijn

Wij vielen met onze neus in de boter, of beter gezegd in de wijn bij het jaarlijkse zomer-wijnfestival op het Domplein. Wijnhuizen uit de regio bieden hun fijnste producties aan tegen schappelijke prijzen. Een glaasje van 100 ml (en ze keken niet zo nauw met schenken) kost tussen de 2,50 en 3,50 Euro. Riesling, Sauvignon, genieten!

wijnfestival

Verschillende coverbandjes spelen muziek tot 12 uur ’s nachts. Echt super gezellig! Eentje om alvast in je agenda te zetten voor volgend jaar!

Aken staat bekend om haar zwavelhoudende warmwaterbronnen met helende werking voor gewrichten en huid. De Elissenbrunnen in het centrum zijn gratis te bezoeken. Leuke plek om even met de voetjes in het water te gaan zitten en nog goed voor je ook 😉

Lees ook: waarom je echt het drielandenpunt een keer moet bezoeken

elissenbrunnen

elissenbrunnen2

Een wat mindere kant van Aken vind ik de wat grimmige sfeer vooral rond het busstation en de rommel op straat. Nou zijn busstations vaak niet de meest inspirerende plekken, maar de vage types die er rond hingen gaven mij niet echt een fijn gevoel.

Maar vanaf Lousberg heb je zo’n mooi uitzicht op de stad, dan ben je de mindere kant meteen weer vergeten! In de Belvedere toren kun je voor lunch of een kop koffie terecht terwijl je vanaf het hoogste punt op de stad neer kijkt.

uitzicht

uitzicht2

Al met al, … Aken is best leuk voor een weekend!

Ben jij al eens in Aken geweest? Wat vond jij van de stad?