fbpx
Duitsland

Water en wijn in Aken

 • 11 september 2016

Het laatste weekend van augustus was ik met mijn man een weekendje naar Aken. We zochten een last minute bestemming niet te ver rijden en met een goede weersvoorspelling. Zo kwamen we bij deze Duitse stad aan het begin van de Eiffel uit. Het was een erg geslaagd weekend. Aken is best wel leuk!

De stad heeft een redelijk compact centrum dat je in tweeën kunt delen. Een oude binnenstad vol historie en mooie gebouwen. En een hele lange winkelstraat met meerdere shoppingcenters, waaronder het bekende Kaufhaus Galleria.

In het historisch centrum steekt de Dom overal trots bovenuit. Een bezichtiging is gratis en absoluut de moeite waard. De muur- en plafondbeschilderingen zijn letterlijk en figuurlijk schitterend met kleine deeltjes goud. Wist je dat hier meer dan 30 Duitse koningen zijn gekroond?

dom
IMG_9247 (1)

De Dom heeft ook een schatkamer, een van de meest prominente van Europa. Aken heeft dan ook een rijke historie waar Karel V een grote rol in speelde. Toegang kost 5 Euro, evenals een begeleide rondleiding door de Dom.

Een ander bekend gebouw, wat ik eigenlijk nog mooier vond, is het stadhuis pal tegenover de Dom. Het is het voormalige raadhuis waar de feestmaaltijden plaatsvonden van de kroningen. Entree kost 5 Euro per persoon. Vanaf de achterkant heb je mooi uitzicht op de Dom. De bovenste zaal is de feestzaal en is werkelijk enorm!

stadhuis (2)

stadhuis

De ponttor staat niet echt groot op toeristenkaarten aangegeven, maar moet je zeker niet overslaan. Deze oude toren maakte vroeger onderdeel uit van de stadsmuur en is nog goed bewaard gebleven. Het ligt net buiten het centrum, ongeveer 10 minuten lopen vanaf het stadhuis.

ponttor

ponttor2

Wij vielen met onze neus in de boter, of beter gezegd in de wijn bij het jaarlijkse zomer-wijnfestival op het Domplein. Wijnhuizen uit de regio bieden hun fijnste producties aan tegen schappelijke prijzen. Een glaasje van 100 ml (en ze keken niet zo nauw met schenken) kost tussen de 2,50 en 3,50 Euro. Riesling, Sauvignon, genieten!

wijnfestival

Verschillende coverbandjes spelen muziek tot 12 uur ’s nachts. Echt super gezellig! Eentje om alvast in je agenda te zetten voor volgend jaar!

Aken staat bekend om haar zwavelhoudende warmwaterbronnen met helende werking voor gewrichten en huid. De Elissenbrunnen in het centrum zijn gratis te bezoeken. Leuke plek om even met de voetjes in het water te gaan zitten en nog goed voor je ook 😉

elissenbrunnen

elissenbrunnen2

Een wat mindere kant van Aken vind ik de wat grimmige sfeer vooral rond het busstation en de rommel op straat. Nou zijn busstations vaak niet de meest inspirerende plekken, maar de vage types die er rond hingen gaven mij niet echt een fijn gevoel.

Maar vanaf Lousberg heb je zo’n mooi uitzicht op de stad, dan ben je de mindere kant meteen weer vergeten! In de Belvedere toren kun je voor lunch of een kop koffie terecht terwijl je vanaf het hoogste punt op de stad neer kijkt.

uitzicht

uitzicht2

Al met al, … Aken is best leuk voor een weekend!

Ben jij al eens in Aken geweest? Wat vond jij van de stad?

10 Reacties

 • Sabine

  Leuk overzicht! Ik ben er nooit geweest, maar lijkt me best wel een leuke stad. Sowieso vond ik het altijd leuk een Duitse stad te bezoeken. Ook met kerst is het er vast heel gezellig!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Thanks! Ik denk dat het met kerst inderdaad ook erg gezellig is. Voor een dag (en een nacht) is het echt wel een leuke stad, maar als je een lang weekend zou gaan, zou je je in Aken wel gaan vervelen denk ik. Maar de Eiffel is zo mooi, uiteindelijk vermaak ik me altijd wel in Duitsland.

   Beantwoord
 • Robert | Traveljunks

  Aken is de Duitse stad die mij het meest is tegengevallen. Ik ben er al vaker geweest, want woon er niet echt ver vandaan. Misschien was jullie momentopname beter 😉

  Beantwoord
  • Reismuts

   Ik kan me wel goed voorstellen waarom het je tegengevallen is hoor. Het wijnfestival voor ons als wijnliefhebbers was echt fantastisch. Maar na een dag waren we er wel al uitgekeken, dat had ik niet verwacht. Eén overnachting was dan ook wel genoeg.

   Beantwoord
 • Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  Mooie foto’s! Wij zijn vorig jaar ook een dagje naar Aken geweest. Klein maar fijn! De grimmige sfeer herken ik wel een beetje, dat vond ik ook jammer.

  Beantwoord
  • Reismuts

   Dank je! Inderdaad klein, maar fijn, een dagje is eigenlijk wel genoeg om alles te zien. Wel jammer van die sfeer, dat vind ik in andere Duitse steden eigenlijk helemaal niet zo.

   Beantwoord
 • Co | opreismetco.nl

  Leuk! Ik zit ook al een tijdje te kijken naar Aken als mogelijke optie voor een korte cityrtip. Goede optie om een keer te bezoeken dus!

  Beantwoord
 • Terugblik: september 2016 | REISMUTS

  […] Manlief en ik waren een jaar getrouwd en dat moest toch wel een beetje gevierd worden. Tijdens ons weekend in Aken mocht ik een mooie ketting als cadeau uitkiezen. Ik koos voor eentje van Traumfänger met twee […]

  Beantwoord
 • Review: Ibis budget hotel Aken | REISMUTS

  […] het weekendje in Aken sliep ik in het Ibis budget hotel. Een voordelige keuze voor een hotelkamer midden in de stad. We […]

  Beantwoord
 • Onontdekte parel in de Eiffel – Reismuts.nl

  […] op uit te trekken, de auto in te stappen en maar te zien waar je uit komt. Zo ook tijdens een weekendje in het Duitse Aken. We hadden na een dag de stad eigenlijk wel gezien. ik vond het er wel gezellig, maar ook niet […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.