De meeste mensen denken aan Turkije voor zonnige vakanties, maar wist je dat het ook in de winter een bijzonder aantrekkelijke bestemming is? Een aantal jaren terug vierden Remco en ik Oud & Nieuw in Istabul. De van zichzelf al zo sprookjesachtige stad was door de sneeuw veranderd in een magisch winter-wonderland. Een echte aanrader. Alleen je moet – ook in de winter – wel even een visum regelen.

Waarom een visum voor Turkije?

Er geldt een visumplicht voor zowel toeristen als voor zakelijke reizigers met de Belgische en de Nederlandse nationaliteit die Turkije in willen gaan, over land, per vliegtuig of per boot. Voor een overstap op een vliegveld in Turkije met een ander reisdoel heb je dus geen visum nodig. Minderjarige kinderen dienen te beschikken over een eigen visum. Ze hebben immers ook een eigen paspoort of ID kaart nodig om te reizen.

Een uitzondering op de groep toeristen is als je met een cruiseschip bij Turkije aan wal gaat voor maximaal 72 uur. Dan heb je namelijk geen visum nodig.

UPDATE: per 2 maart 2020 geldt er geen visumplicht meer voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort.

paspoort met visum

Een online aanvraag doen

Dat visum voor Turkije kon je voorheen ook ter plaatse regelen. Wij hadden geen keuze dan het daar te regelen. We waren het namelijk vergeten om vooraf te doen. Ja, heel stom, gewoon helemaal niet aan gedacht. Dus waren we daar de klos en konden we in een ellelange rij op het vliegveld aansluiten. Niet echt de leukste start van je trip. Tegenwoordig kun je op het vliegveld geen visum meer kopen. Je moet dus voor vertrek je visum voor Turkije in orde maken.

Het online aanvragen van het visum kost je nog geen vijf minuten. Je vult op een digitaal aanvraagformulier je persoonlijke gegevens en je reisplannen in. Vervolgens betaal je in een veilige omgeving met iDEAL, Bancontact, Paypal of creditcard. Het visum wordt je zodra het is toegekend (meestal binnen 72 uur) per mail toegestuurd. Dat heet een e-visum. Je hoeft dus niet overdag naar een ambassade, je kunt op ieder gewenst moment, dag en nacht, je aanvraag thuis op de bank regelen. Let wel op dat je paspoort vanaf het moment dat je in Turkije aan komt nog minimaal 6 maanden geldig is. Met een ID kaart mag je ook naar Turkije reizen. Deze moet wel tijdens je gehele verblijf geldig zijn.

In je mail ontvang je overigens niet het visum zelf, maar een link naar een online omgeving waar je het document kunt ophalen. Het beste kun je dit printen, zodat je het makkelijk kunt laten zien bij de immigratiedienst. Je mag het ook op je telefoonscherm laten zien. Het kan ook zomaar zijn dat je het helemaal niet hoeft te laten zien. Door je paspoortnummer kan namelijk al gecontroleerd zijn of je een geldig visum hebt gekregen.

De kosten voor zo’n digitale visumaanvraag bedragen € 24,95 per persoon. Je kunt de aanvraag voor jezelf en het gehele reisgezelschap samen doen, tot maximaal 10 personen.

Heb je spoed? Geen probleem, tegen een meerprijs heb je gemiddeld 14 minuten later (na toekenning uiteraard) het visum al in je mailbox, ook tijdens feestdagen.

winter in Istanbul

Extra profijt van je visum

Met het e-visum voor Turkije mag je binnen 180 dagen maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Het is binnen die 180 dagen toegestaan om zo vaak als je wilt het land binnen te komen en het weer te verlaten. Je mag dus met één visum één reis maken , maar ook meerdere reizen, zolang ze bij elkaar maar maximaal 90 dagen zijn. Zo kun je dus meerdere keren profiteren van één visum. Wat dacht je van een winters stedentripje naar Istanbul in februari en vervolgens een zonnige vakantie aan de kust in juni? 🙂

Let wel, je visum is aan je paspoort of ID gekoppeld. Die moet dus ook nog steeds geldig zijn tijdens je volgende reizen naar Turkije. En je paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn vanaf je laatste aankomst.

Wil je gaan werken of studeren in Turkije? Daar geeft dit visum je geen toestemming voor. Je hebt dan andere documentatie en toekenningen nodig.

Een laatste advies: voor je vertrekt, is het verstandig om het laatste reisadvies voor Turkije voor Belgen en Nederlanders te checken. Op basis daarvan kun je voor jezelf keuzes maken voor je veiligheid en reisplannen.

Alvast veel plezier met de voorbereidingen voor je reis(jes) naar Turkije!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Ik werk enkel met bedrijven en producten samen waar ik zelf achter sta. Mocht je hier meer over willen weten, lees dan verder bij Contact & Samenwerken.