fbpx
Turkije

Istanbul, de perfecte winterbestemming

 • 24 december 2016

Alweer bijna een jaar is voorbij sinds ik in het betoverende Istanbul was. Ik vierde er afgelopen jaar de jaarwisseling. Vervolgens gebeurde er allerlei nare, spannende en tragische dingen in de stad. Daardoor vond ik het minder geschikt om mijn enthousiasme over de stad te delen. Maar mijn enthousiasme is niet te temmen en dus vertel ik je er toch graag meer over.

Istanbul is een sprookjesachtige stad boordevol historie die terug gaat tot de tijd van de oude Romeinen. Niet zo gek dat het één van mijn favoriete steden is, aangezien ik een bijzondere fascinatie daarvoor heb.

Het is de enige stad die in twee werelddelen tegelijk ligt, Europa en Azië met de Bosporus die de twee delen van elkaar scheidt. Er zijn verschillende bekende must see’s, zoals Hagia Sofia, de Blauwe Moskee en het Topkapi paleis. En een bezoek aan de stad is niet compleet zonder te hebben geshopt in de Grand Bazaar.

Wist je dat Istanbul de perfecte bestemming is voor een citytrip in de winter? Stel je voor: een stad met enorm veel historische gebouwen, duizenden moskeeën en een dik pak sneeuw. Adembenemend mooi!

image3

De stad heeft in de winter een aantal voordelen ten opzichte van de zomer. Als eerste de temperatuur. In de zomermaanden is het er heeeeet. En als iets niet fijn is, is het in de brandende zon door een stad ronddwalen. Bovendien, heet of niet, schaars gekleed over straat gaan is daar eigenlijk not done. In de winter heb je geen stinkende zweetoksels (van jezelf of anderen), maar een lekkere frisse lucht.

Het is er in de winter een stuk minder druk met toeristen dan in de andere seizoenen. Dat betekent geen lange rijen om ergens binnen te mogen. En doordat het rustiger is, kun je ook meer op je gemak alles binnen bekijken. En in het laagseizoen zijn de vliegtickets en overnachtingen natuurlijk goedkoper.

image6

De winterse kou nodigt je uit om je regelmatig ergens binnen op te warmen met een lekker kopje Turkse thee of koffie. Zo kom je nog eens spontaan bij veel verschillende leuke tentjes terecht. Wil je nog meer opwarmen, laat je dan traditioneel wassen in één van de vele Turkse hamams.

Het openbaar vervoer rijdt er gewoon, ongeacht hoeveel meter sneeuw er ligt. Dus je kunt gewoon overal komen. En het is nog goedkoop ook.

Ok, het kan er wel flink koud zijn, dus daar moet je wel extra rekening mee houden. Een dikke winterjas, sjaal en muts zijn een must, evenals goede (waterdichte!) schoenen.

image2

En als er sneeuw ligt, dan is het soms even zoeken waar alles is. Zo was ik op zoek naar de Obelisk, maar doordat alles wit was, leek alles op elkaar en liep ik er steeds voorbij. Uiteindelijk vond ik het natuurlijk wel.

Als je met nieuwjaar van vuurwerk houdt, dan is Istanbul niet de juiste plek voor je. Dat is er namelijk nauwelijks. In plaats daarvan bliezen ze op het feestje waar ik was klokslag middernacht op van die feesttoeters. Ik heb me er wel uitstekend vermaakt, feesten kunnen ze er wel 😉

En, lijkt Istanbul jou wat in de winter?

7 Reacties

 • Susanne

  Ik ben een paar jaar geleden in de zomer in Istanbul geweest maar dat was inderdaad wel erg warm. In de winter lijkt het me ook eens heel mooi om mee te maken, als ik de foto’s bekijk. Wens jullie een super Europa rondreis toe! Liefs Susanne

  Beantwoord
  • Lizette

   Ik kan me voorstellen dat het er dan heel warm kan zijn. Toch lijkt het me ook nog wel eens leuk om de stad zonder sneeuw te zien. Wie weet ooit…
   Dankjewel! Heb er heel veel zin in 🙂 Fijne kerstdagen! Liefs!

   Beantwoord
 • Sabine

  Ja lijkt me super! Heel apart een moskee in de sneeuw. Het zal er niet snel van komen aangezien we nogal ver weg wonen, maar als het eens kwam zou ik zeker voor de winter gaan. Je foto’s zijn prachtig mooi trouwens!

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je! Hoewel het me in het voorjaar ook schitterend lijkt vond ik het een perfecte winter wonderland bestemming.
   Fijne kerstdagen!

   Beantwoord
 • Robert | Traveljunks

  Ik vond Istanbul tijdens mijn bezoek jaren geleden ook een fijne stad. Toch zou ik er met de huidige situatie niet snel een bezoek aan brengen.

  Beantwoord
  • Lizette

   Ik kan me het wel voorstellen, want er gebeuren veel nare dingen. Aan de andere kant, ik was er precies tussen twee aanslagen in en heb me niet een seconde onveilig gevoeld. Of gewoon geluk gehad, dat kan ook. Lastig, want ik weiger eigenlijk om plekken te vermijden want angst is juist wat de slechteriken willen zaaien, maar veiligheid gaat wel voor alles.

   Beantwoord
 • Wat je MOET weten over een visum voor Turkije - Reismuts.nl

  […] 90 dagen zijn. Zo kun je dus meerdere keren profiteren van één visum. Wat dacht je van een winters stedentripje naar Istanbul in februari en vervolgens een zonnige vakantie aan de kust in juni? […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.