Alweer bijna een jaar is voorbij sinds ik in het betoverende Istanbul was. Ik vierde er afgelopen jaar de jaarwisseling. Vervolgens gebeurde er allerlei nare, spannende en tragische dingen in de stad. Daardoor vond ik het minder geschikt om mijn enthousiasme over de stad te delen. Maar mijn enthousiasme is niet te temmen en dus vertel ik je er toch graag meer over. En waarom Istanbul in de winter een super goed idee is! 

Sprookjesachtig mooi

Istanbul is een sprookjesachtige stad boordevol historie die terug gaat tot de tijd van de oude Romeinen. Niet zo gek dat het één van mijn favoriete steden is, aangezien ik een bijzondere fascinatie daarvoor heb.

Het is de enige stad die in twee werelddelen tegelijk ligt, Europa en Azië met de Bosporus die de twee delen van elkaar scheidt. Er zijn verschillende bekende must see’s, zoals Hagia Sofia, de Blauwe Moskee en het Topkapi paleis. En een bezoek aan de stad is niet compleet zonder te hebben geshopt in de Grand Bazaar.

Nu is een vakantie naar Turkije natuurlijk sowieso een heel fijn vooruitzicht. Wist je dat Istanbul de perfecte bestemming is voor een citytrip en dan vooral in de winter? Stel je voor: een stad met enorm veel historische gebouwen, duizenden moskeeën en een dik pak sneeuw. Adembenemend mooi!

image3

Niet te heet

De stad heeft in de winter een aantal voordelen ten opzichte van de zomer. Als eerste de temperatuur. In de zomermaanden is het er heeeeet. En als iets niet fijn is, is het in de brandende zon door een stad ronddwalen. Bovendien, heet of niet, schaars gekleed over straat gaan is daar eigenlijk not done. In de winter heb je geen stinkende zweetoksels (van jezelf of anderen), maar een lekkere frisse lucht.

Minder druk

Het is er in de winter een stuk minder druk met toeristen dan in de andere seizoenen. Dat betekent geen lange rijen om ergens binnen te mogen. En doordat het rustiger is, kun je ook meer op je gemak alles binnen bekijken. En in het laagseizoen zijn de vliegtickets en overnachtingen natuurlijk goedkoper.

Ook de hotels zijn een stuk rustiger. De kans dat jouw gewenste hotel vol zit, is vele malen kleiner. Een overzicht van alle beschikbare accomodaties vind je natuurlijk op booking.com.

image6

De winterse kou nodigt je uit om je regelmatig ergens binnen op te warmen met een lekker kopje Turkse thee of koffie. Zo kom je nog eens spontaan bij veel verschillende leuke tentjes terecht. Wil je nog meer opwarmen, laat je dan traditioneel wassen in één van de vele Turkse hamams.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer rijdt er gewoon, ongeacht hoeveel meter sneeuw er ligt. Dus je kunt gewoon overal komen. En het is nog goedkoop ook.

Ok, het kan er wel flink koud zijn, dus daar moet je wel extra rekening mee houden. Een dikke winterjas, sjaal en muts zijn een must, evenals goede (waterdichte!) schoenen.

Ook leuk: de meest romantische steden

image2

Een beetje zoeken

En als er sneeuw ligt, dan is het soms even zoeken waar alles is. Zo was ik op zoek naar de Obelisk, maar doordat alles wit was, leek alles op elkaar en liep ik er steeds voorbij. Uiteindelijk vond ik het natuurlijk wel.

Als je met nieuwjaar van vuurwerk houdt, dan is Istanbul niet de juiste plek voor je. Dat is er namelijk nauwelijks. In plaats daarvan bliezen ze op het feestje waar ik was klokslag middernacht op van die feesttoeters. Ik heb me er wel uitstekend vermaakt, feesten kunnen ze er wel 😉

En, lijkt het jou wat, Istanbul in de winter?