Het jaar is alweer over de helft. De zomervakantie is in volle gang. Voor sommige is de zomervakantie zelfs alweer voorbij. De eerste helft van het jaar staat altijd in het teken van zonvakanties zoeken en boeken. Een pril zonnetje met Pasen, zon in de meivakantie en het liefst heel veel zon in de zomer. En dan, waar gaan we vervolgens naar toe? Ik deel enkele ideeën voor reisinspiratie voor de tweede helft van het jaar. 

Gevoelsmatig gaan we in de eerste helft vaker weg. Dat komt misschien door de vrije dagen vanwege Hemelvaart, Pinksteren en zo. In de praktijk is dat gelukkig niet zo. Er is genoeg om naar uit te kijken voor reisjes in de tweede helft van het jaar. De herfstvakantie en de kerstvakantie natuurlijk. Maar het fijne vind ik dat het in het naseizoen vaak veel rustiger is, ook in de weekenden. En dus is die tweede helft van het jaar juist ook perfect geschikt voor weekendjes weg. Je hoeft ook niet lang vooraf te boeken, omdat het minder druk is. Dus je kunt ook spontaan voor een weekendje weg kiezen. alles is mogelijk, variërend van een nachtje buiten de deur overnachten tot lange weekenden van donderdag- of vrijdagmiddag tot maandagmorgen. Zo krijg je zonder vakantiedagen op te hoeven nemen toch het gevoel er helemaal tussenuit te zijn. Wat kies je dan zoal? 

Dagen vol ontspanning en wellness

Als de dagen kouder worden, en helaas vaak ook natter, dan trek ik me graag iets meer terug naar binnen en zoek ik de warmte op. Daarvoor is een weekend weg met wellness super geschikt. Relaxen in een stoombad en lekker zweten in een sauna. En als je echt top wilt genieten en ontspannen, dan kies je voor een privé sauna. Na zo’n nachtje of weekend weg voel je je weer helemaal opgeladen. Heerlijk! En het fijne is, zulke mogelijkheden heb je lekker dicht bij huis. Zo ben je niet veel tijd aan reizen kwijt en blijft er nog meer tijd voor ontspanning over. Ideaal voor een weekendje dus!

Echte najaar bestemmingen

Kouder en natter weer doet mij meer naar binnen trekken. Maar een flinke regenbui is geen reden om helemaal niet meer buiten te komen. Bepaalde bestemmingen zijn juist in het najaar heel tof. Vooral als je van outdoor vakanties houdt. Een flinke najaarswandeling door de bossen, mountainbiken over een modderig pad. Een goede regenjas en wandelschoenen zorgen dat je hier ongelimiteerd van kunt genieten, ongeacht hoe het weer is. En als bonus, het is vaak ook wel een keer droog en zonnig in het najaar. Dan zijn de bossen in de allermooiste kleuren. 

Wat zijn dan zowel toffe bestemmingen voor zo’n outdoor weekend? Ik vind Texel heel tof. Daar waait het eigenlijk altijd wel, maar het is er dus ook leuk om in het najaar op het strand uit te waaien. Of een flinke wandeling te maken door het duingebied. Evengoed kan dat in Zeeland natuurlijk. Daarnaast vind ik de Veluwe erg mooi in de tweede helft van het jaar. Of, voor mij dicht bij huis, de Oisterwijkse bossen en vennen. Er zijn veel wandelroutes en – ook belangrijk – horeca langs de routes. Zo kun je tussendoor even lekker binnen opwarmen met een hapje en drankje.

Naar de zon

Toch een shot vitamine D nodig? Snak je naar zon, zee en strand? Er zijn natuurlijk altijd bestemmingen die juist in de tweede helft van het jaar de beste reistijd hebben. Zo zijn India en Nepal in oktober het beste te bezoeken. In november zijn Laos, Cambodja en Thailand perfect te doen, maar ook landen in Zuid-Amerika en Costa Rica. En in december is het in Argentinië en Zuid-Afrika heerlijk. Bedenk maar zo, er schijnt altijd wel ergens de zon. Maar dat gaat je wel een aantal vakantiedagen kosten. En met leerplichtige kinderen is reizen dan niet zo makkelijk helaas.

Wat heeft jouw voorkeur in je reisplannen voor de tweede helft van het jaar? Ga je voor een privé sauna of toch naar de andere kant van de wereld?