Alsof ik het toch onbewust al had waargenomen, stokte mijn adem en stopte mijn passen. Mijn voet zweefde als het ware in de lucht en weigerde verder te bewegen. Ik stopte met praten met Mats, die vlak achter mij liep en draaide mijn hoofd naar voren om te zien wat mijn pad kruiste. Daar glibberde het weg, een roodbruine slang van zeker zo’n 70 centimeter lang. “ Waaaaaahhhhh!!” Mijn hart bonkte in mijn keel. Had ik een seconde sneller gelopen, had ik niet onbewust toch die slang gesignaleerd, was ik er bovenop gaan staan. WOW! Welkom in de jungle van Taman Negara, Maleisië! Ik deel graag mijn ervaringen en tips voor Taman Negara met je.
Voordat ik bij de tips voor Taman Negara kom, vertel ik je eerst nog verder over het verhaal met de slang. Terwijl ik verstijfde van schrik, sprong Remco enthousiast achter de slang aan, die zijn weg vervolgde van het vlonderpad naar de bosjes en zijn snelheid opschroefde (waarschijnlijk ook geschrokken van mij). Met zijn telefoon wist hij nog net een paar foto’s te maken terwijl de slang in een boom omhoog weg kroop.
Het duurde minimaal een half uur voor mijn hart weer op de plek zat waar het hoort. Ik was enorm geschrokken. Al dagen wandelden we op de vlonderpaden door de Taman Negara jungle en eigenlijk hadden we vrij weinig wildlife gespot, zeker niets om enige spanning bij te voelen. Sterker nog, we voelden ons er zo vrij dat de kinderen regelmatig voorop liepen of zelfs voor ons uit liepen. Was ik even blij dat ik nu voorop liep en Mats en de anderen meteen tegen kon houden. Zo zie je maar, ook al zijn de paden in Taman Negara bijzonder goed aangelegd, het blijft wel een echte jungle.
Teruggekomen bij het kantoor van de rangers bij het Mutiara Taman Negara resort toonden we de foto’s van de slang. Ja, deze was wel giftig, soort van, maar je kreeg na een beet enkel flinke hoofdpijn en zwellingen. Dus er was niet zoveel aan de hand, volgens hen. Dat voelde voor mij wat anders, maar goed. We konden wel stoer onze spotting noteren op het bord met gespotte wilde dieren. En deze slang was al een tijd niet meer gezien. Nou, hadden wij even geluk! Er leven ook netpythons in Taman Negara jungle in Maleisië. Die wurgslangen kom je echt liever niet tegen.
Deze ervaring is een van mijn favoriete herinneringen aan ons avontuur in Taman Negara in Maleisië. Wij spendeerden er vier dagen en maakten verschillende trips, zelf en onder begeleiding. Ik deel al mijn ervaringen en tips voor Taman Negara met je.
Achtergrond van Taman Negara in Maleisië
Het Nationaal Park Taman Negara is het oudste regenwoud ter wereld. Het regenwoud heeft een gigantische oppervlakte met ongeveer 4000 vierkante kilometers. De naam ‘Taman Negara’ betekent in het Maleis ‘nationaal park’. Dit kan een beetje verwarrend zijn, want er zijn meerdere nationale parken in het land en dus zie je deze naam vaker voorkomen. Ik bedoel het nationaal park dat op zo’n 3 uur rijden ten noorden van Kuala Lumpur ligt.
De Taman Negara jungle in Maleisië is thuis voor honderden soorten tropische planten en bomen, insekten en spinnen, slangen, apen, herten en zelfs beren, olifanten en tijgers. De kans dat je er groot wildlife spot is helaas niet zo groot. Het nationaal park is een drukbezochte jungle en die dieren houden zich liever goed schuil. Ik sprak met een groep die met gidsen naar de top van Gunung Tahan (de berg in het park) ging en maar liefst vijf nachten in de jungle sliepen. Zij hadden behalve apen en herten geen andere zoogdieren gespot. Wel was het een fantastische ervaring om zoveel dagen in de jungle te overleven.
Activiteiten in Taman Negara nationaal park
Er zijn verschillende manieren om de boeiende jungle van Taman Negara te verkennen. De meeste mensen trekken er 2 nachten voor uit, zodat ze één hele dag daar hebben te besteden. Wij verbleven er vier dagen, om lekker rustig aan te kunnen doen. Bovendien kwamen we net van Jakarta en Kuala Lumpur en snakten we om te ontspannen in de natuur. En daar is Taman Negara nou toevallig perfect voor! Wel is de luchtvochtigheid er enorm hoog, boven de 90% toen wij er waren. Dus bereid je naast verwonderen, ontdekken en ontspannen ook voor op flink zweten.
Toegang via het ranger station bij Mutiara Taman Negara
Op het resort vind je het station van de rangers. Iedereen, ook als je gast bent op het resort, moet voor iedere dag dat je de jungle in gaat entree betalen. In 2023 was dat ongeveer een halve Euro per dag. Ook betaal je extra voor gebruik van fotocamera’s, foto’s met je telefoon en videoapparatuur, zo’n 1 Euro per apparaat. Weet je dat je langer blijft, dan kun je meteen voor meerdere dagen betalen. Wij kregen ‘onderweg’ in de jungle twee keer controle, dat een ranger ergens op een pad stond en de kaartjes wilde zien.
De excursies kun je via Mutiara Taman Negara boeken. Als je daar verblijft, kun je zo eenvoudig een heel programma samenstelen voor je hele verblijf. Een van de belangrijkste tips voor Taman Negara on a budget is om alles via Han Travel te regelen, aan de oever in Kuala Tahan. Dat is namelijk stukken goedkoper.
Tips Taman Negara te voet verkennen
De meest gebruikelijke manier om Taman Negara nationaal park te verkennen, is te voet. Dat kan er prima dankzij de goed aangelegde vlonderpaden. Het is er zo easy dat we er zelfs met een buggy op bepaalde korte routes gewandeld hebben. Ik moet wel eerlijk zeggen, dit maakte de echte jungle beleving voor ons wel een tikkeltje minder intens. Het is toch allemaal wel erg geplaveid en gemanaged. Het lijkt me niet meer dan logsich dat de dieren zich langs die paden minder laten zien. Maar makkelijk is het wel.
Op verschillende stukken, bijvoorbeeld richting Teresek Hill of de Canopy Walk, kom je wel flink wat trappen tegen. Maar iedereen met een normale conditie kan alle routes die je in de Taman Negara kunt wandelen aan. Door de vlonderpaden kun je goed zelf de jungle te voet verkennen.
Naast de wandelingen over de vlonderpaden heb je in Taman Negara nationaal park verschillende look-outs. Oftewel een houten veranda waar je in stilte kunt rondkijken, hopend op het spotten van een dier. We hebben er meerdere keren gezeten, soms best een tijdje, maar helaas niets gespot. Ik denk dat je, zeker in het hoogseizoen, er niet vanuit moet gaan dat je groot wildlife spot. Maar het blijft jungle, voor je het weet, kruipt er een slang voor je neus. 😉
Wandeling naar Lubok Simpon
Als je ruim de tijd hebt, wil ik als tip voor Taman Negara een toffe plek met je delen. Dat is Lubok Simpon. De meeste paden gaan rechts de jungle in, deze links van het ranger station. Eerst kom je langs de camping site en dan ga je weer de jungle in. Uiteindelijk brengt het pad je in zo’n 20 minuten lopen en 800 meter verder bij de rivier. Dit is een heerlijke plek om in relatief meer stilte van de jungle te genieten. Kinderen kunnen in het water spelen en dammetjes bouwen. En je zou er voorzichtig zelf in kunnen baden (maar let altijd op voor de stroming!). Wij vonden dit een hele fijne plek. Ik kon ze niet spotten, maar zeker weten was er een groep apen in de buurt aan het spelen. Op de weg terug kwamen we trouwens de slang tegen…
Taman Negara met gids
Wil je meer weten over de flora en fauna en een beetje hulp bij het spoorzoeken en spotten van dieren? Dan is een wandeling met een gids ideaal. Mijn advies is om een privé gids te regelen. Met een groep en het geluid dat daar vanaf komt, is de kans op het zien van dieren nog kleiner. Wij hebben een wandeling met een gids gemaakt. Hij liet de sporen zien van een olifant die ergens het pad had gekruisd. En wees aan waar een olifant met zijn modderige rug langs een boom had geschaafd. Dat soort sporen zou ik zelf nooit ontdekt hebben. De kinderen vonden het machtig interessant, alsof de olifant ieder moment om de hoek kon komen.
De gids was een bekwame en ervaren ranger en wist enorm veel over de planten en bomen te vertellen. Ik vond het boeiend, omdat de jungle zo meer tot leven kwam. Welke bloemen trekken vlinders aan en welke besjes zijn te eten bijvoorbeeld. En hij wist kleine hagedissen te vinden. Die waren goed beschut door hun kleur, dus extra leuk om ze dan toch te spotten. Ook de schorpioen vlakbij onze junglelodge hadden we zelf makkelijk over het hoofd gezien.
De canopy walk in Taman Negara
Wanneer mensen vragen waarom je naar Taman Negara zou moeten gaan, wordt als tip voor Taman Negara vaak deze canopy walk genoemd. De beroemde canopy walk in Taman Negara nationaal park is maar liefst 40 meter lang. Niet voor niets wordt deze als een van de langste ter wereld genoemd. En het is absoluut niet voor mensen met hoogtevrees, want je wandelt over de wiebelende hangbruggen hoog door het regenwoud heen. De weg ernaartoe vind je zelf eenvoudig via het vlonderpad en de bordjes onderweg. Je bent zo’n 45 minuten onderweg. Ter plekke betaal je 15 Euro entree per persoon. Wij gingen vroeg in de ochtend. En dat was maar goed ook. Wij konden meteen doorlopen op de hangbrug. Toen wij van de brug afkwamen bleek het behoorlijk volgestroomd met mensen en was de wachttijd al opgelopen tot 40 minuten.
In totaal zijn het zeven hangbruggen die via platforms aan elkaar verbonden zijn. De ene is wat langer, en wiebeliger, dan de andere. Er staat bewaking bij, om te zorgen dat men voldoende afstand tot elkaar houdt. Ga je met jongere kinderen, dan kun je iets minder afstand tot elkaar houden. Mats, op dat moment 4 jaar, vond het super leuk om zelf te wandelen en dat ging ook echt prima. De touwen om aan vast te houden zijn op een hoogte dat kinderen er ook bij kunnen. Sem en Job namen we in de draagzak mee.
Een dikke tip voor Taman Negara, plan je bezoek aan de canopy goed. Op vrijdag is deze namelijk dicht om de jungle rust te gunnen. En de toegang sluit al vrij vroeg op de dag.
Een bezoek aan de Orang Asli in Taman Negara
Het lokale volk dat al eeuwen met en in Taman Negara jungle woont heet Orang Asli, oftewel het Asli volk. Zij zien er wellicht heel anders uit dan je zou vermoeden in Maleisië. Een donkere huid en stevig kroezend haar is kenmerkend voor hen. Een van de tips voor Taman Negara en wat je er allemaal kunt ervaren is om een van de dorpen van de Orang Asli onder begeleiding te bezoeken.
Met ongeveer zes tot zeven gezinnen wonen de Orang Asli in een dorp samen. Ze wonen niet met teveel mensen samen, want dan bestaat het risico dat ze niet voldoende voedsel voor iedereen kunnen vinden in de jungle. Vrouwen leren vanaf jonge leeftijd wat eetbaar is en hoe je het klaar moet maken. Hebben ze dat onder de knie, dan pas mogen ze gaan trouwen. Dat is wel al vaak op 16-jarige leeftijd. Een van de belangrijkste vaardigheden die zowel mannen als vrouwen al jong moeten leren, is vuur maken. Zij kunnen vuur maken binnen 2 miniuten! Dat is nog eens wat anders dan we op TV bij Expeditie Robinson zien.
Voor mannen is de blaaspijp van levensbelang om te leren hanteren. Deze maken ze van bamboe. Een kleine pijp is om met elkaar te communiceren met geluid, zonder te hoeven praten. Zo horen de dieren in de jungle hen niet. En grote pijpen zijn bedoeld om mee te schieten. Per gedood dier tekenen ze een ring op de pijp, als aandenken en als trots.
Om te doden gebruiken de Orang Asli mannen pijlen die giftig zijn, zodat ze dieren ermee kunnen verlammen. Ze gebruiken geen dodelijk gif, want ze willen het dier nog kunnen eten zonder zelf ziek te worden, of erger. Ze zijn echt kundig, want ze schieten raak vanaf wel 45 meter afstand! Tijdens ons bezoek aan een dorp mochten we ook proberen te schieten en dat viel op 2 meter afstand nog niet eens mee.
De oudste van het dorp weet alles van de medicijnen uit de jungle. Daar vertrouwen ze nog steeds veelal op, terwijl het moderne leven steeds meer zijn weg naar deze dorpen vindt. Zo zijn er wel eens schermen voor zonne-energie, zodat ze toch iets van elektra hebben om – je raad het al – een mobiel te kunnen opladen.
Maar sommige tradities blijven sterk overeind. Zoals het begraven van hun doden. Dat doen ze in de hoogste bomen, met het geloof dat de overledene dan zo snel mogelijk naar de hemel kan. Dat is een iets andere hemel dan we uit de bijbel kennen. De Orang Asli geloven in verschillende goden.
Al deze bijzondere eigenschappen van de Orang Asli leerden wij tijdens een bezoek. Met de boot vaar je in een kwartier naar een van de dorpen dichtbij Kuala Tahan. En een bezoek duurt ongeveer een uur. Je mag bij de hutten van de mensen kijken. En eigenlijk was het mooiste om te zien dat ze gewoon ‘hun ding’ deden terwijl wij er waren. De was. Koken. Dus zo kregen we echt een glimps van het leven van de Orang Asli.
Boottocht bij Taman Negara
Ik sluit de tips voor Taman Negara en de activiteiten af met mijn gouden tip. Je zult zien dat er overal boottochten worden aangeboden. Op stroomafwaarts te gaan en op de terugweg kletsnat gespetterd te worden. Een soort van rafting. Rondvaarten. Wat in mijn beleving de ultieme ervaring geeft, is om in de ochtend in alle vroegte met de boot stroomopwaarts te gaan. Je vaart dan richting de oudste boom van Taman Negara, van maar liefst 700 jaar en 60 meter hoog. Dat is natuurlijk een stop waard. Hoewel, de boom op de foto krijgen is een grote uitdaging, maar verwonderlijk is het wel.
Vervolgens vaar je verder en kom je bij een plek die bekend staat om de vele vissen. Veel bootmannen nemen voer mee en dan verandert het water inderdaad in een zee van vissen. Het aller-allermooiste is om dan de motor van de boot uit te zetten. Je laat je stroomafwaarts dobberen en geniet van de stilte. Nou ja, vervolgens komt de jungle tot leven. Wij zagen een neushoornvogel en een uil over ons heen vliegen. Ook een arend liet zich goed zien. En een grote hagedis zwom door het water. Dit was zo gaaf! Even hadden we de jungle voor onszelf, leek wel. En de geluiden werden oorverdovend. Geweldig! Het deed me denken aan een boottocht door de Amazone. Dit was een onvergetelijke ervaring in Taman Negara.
Hoe kom je bij Taman Negara
Reizen naar Taman Negara is eigenlijk eenvoudig. Een van de tips voor Taman Negara is om een bezoek goed in je route in te plannen. En wanneer je reis start in Kuala Lumpur, is dat eigenlijk heel makkelijk. Je kunt met georganiseerde trips of openbaar vervoer je reis regelen. Of je rijdt zelf met een huurauto.
De weg ernaartoe is op zijn zachtst gezegd bijzonder. Velden vol met palmbomen, voor palmolie, en de weg loopt er glooiend doorheen. En dan kom je bij Kuala Tahan. Dit dorp is de toegangspoort tot Taman Negara nationaal park. In het dorp vind je verschillende accommodaties en restaurants. En er zijn verschillende parkeerplaatsen. Wij parkeerden onze auto, tegen betaling van een kleine fee, op zo’n parkeerplaats. Een tip voor Taman Negara is met eigen vervoer om alleen maar mee te nemen wat je echt nodig hebt. Dat scheelt onnodig gesjouw.
Een rivier vormt de grens tussen het dorp Kuala Tahan en het nationaal park Taman Negara. Bootjes varen af en aan om gasten heen en weer te brengen. Een overtocht duurt maximaal vijf minuten en kost 1 Euro per persoon.
Overnachten in Taman Negara
Ook deel ik graag tips voor Taman Negara waar je het beste kunt verblijven. Overnachten in Taman Negara of bij het nationaal park kan op verschillende manieren. Overnacht je in het Mutiara Taman Negara resort, dan slaap je als enige echt in het nationaal park, dus aan de overkant van het dorp. De overtocht is dan gratis. Dit is de mooiste, tevens de meest prijzige optie om te overnachten in Taman Negara. Reken op zo’n 200 Euro per nacht voor een jungle lodge, inclusief ontbijt en diner. Maar dan slaap je wel tussen de apen en in de jungle. In het dorp Kuala Tahan heb je veel verschillende opties en voor verschillende budgetten (soms al voor 20 Euro per nacht) om te overnachten bij Taman Negara nationaal park.
De hoofdreden dat wij voor het Mutiara Taman Negara resort kozen, is omdat onze kinderen toen 4 jaar, 2 jaar en net 6 maanden waren. Ik zag het niet zo zitten om steeds de overtocht met de boot te doen met hen om weer even te wandelen. En vanuit je jungle lodge bij Mutiara Taman Negara loop je letterlijk zo de jungle in. Voor een half uur of een halve dag, net wat je wilt. Dat gaf ons veel vrijheid om gewoon lekker te kijken hoe de kinderen het zouden doen en met die flow mee te gaan.
En daarnaast, ik hou van jungle! Ik denk dat ik dat de meest prettige omgeving vind op aarde. Dus ja, daar slapen was voor mij geweldig. Ook toen er een beest in onze lodge zat ’s nachts. Een muis, rat, aap, iets anders, geen idee. Ik werd wakker van geritsel in de prullenbak in de badkamer. Je wordt sterk geadviseerd geen etenswaren in je lodge te hebben (hallo, jungle), en dat hadden we ook niet, maar blijkbaar was een beestje toch nieuwsgierig. Dit was nog voor de ervaring met de slang, dus ik was er eigenlijk wel relaxt onder. Het deed me denken aan een vergelijkbare ervaring in de jungle van Sumatra, jaren geleden. Ik besloot met een zaklamp op onderzoek te gaan en vooral te voorkomen dat er iets in onze backpacks zou komen. Het geritsel verplaatste naar de slaapkamer. En na wat rondschijnen met de zaklamp hoorde ik wat trippelen op de houten vloer. Daarna werd het stil. Beestje was weg en ik kon weer met een gerust hart verder slapen. In de ochtend was er ook geen knaagschade te bespeuren. Ik denk dat de luiers van onze kinderen interessant roken, hihi. Overnachten in Taman Negara kan dus zeker een extra leuke jungle ervaring geven!
Ervaringen Taman Negara
Ik ben een echte jungle liefhebber en ik heb al heel wat tijd in verschillende jungles op de wereld door mogen brengen. Is Taman Negara in Maleisië de mooiste? Nee, in mijn ogen niet. Ik ben wel onder de indruk, omdat het het oudste regenwoud ter wereld is. Dat op zich is echt heel bijzonder. Wat voor mij de jungle ervaring minder authentiek maakte, is het feit dat er overal vlonderpaden zijn. Ik wandel liever door de jungle, ook al levert dat zo nu en dan een bloedzuiger of modderige schoen op. Maar de jungle is wel echt indrukwekkend. En misschien omdat je echt goed moet zoeken naar dieren (ook vanwege de drukte op sommige momenten), maakt het ook wel weer erg belonend als je dan wat spot. Daarom zou ik Taman Negara tijdens je reis door Maleisië zeker niet overslaan.
En een dikke plus, met kinderen is dit wel een hele makkelijke jungle om te bezoeken. Het is wel heet en ze zweten nogal. En met rondkruipende schorpioenen en zo moet je ze wel in de gaten houden. Maar door het vlonderpad wordt de jungle opeens wel heel toegankelijk.
Dus al met al: ik zou vooral zelf een kijkje gaan nemen! Met deze tips voor Taman Negara ga je een geweldig avontuur tegemoet.