Leuk, al die vakantiefoto’s. Maar wat ga je ermee doen? Het leukste is natuurlijk om de allermooiste foto’s uit te zoeken voor een plekje aan de muur. En dan het liefst uitvergroot, zodat iedereen de prachtige herinnering aan jouw vakantie goed kan zien. Via BesteCanvas.nl kun je op verschillende manieren foto’s laten verwerken tot kunstwerken aan je muur. Maar hoe zorg je nou dat je een foto hebt die je er geschikt voor vindt? En dat de foto ook uitvergroot nog steeds prachtig is? Ik geef je een aantal tips. Plus een kortingscode voor jouw afdruk bij BesteCanvas.nl!

Wat je niet wilt, is dat je foto kwalitatief niet goed genoeg is. Je wilt hem natuurlijk haarscherp aan de muur hebben hangen. Net zoals de mooie herinnering in je geheugen. Daarom vraagt een foto die je wilt uitvergroten net even meer aandacht dan een andere foto. Over de manier van afdrukken hoef je je geen zorgen te maken. Met de huidige printtechnieken is je afbeelding nog steeds zo mooi als het origineel dat je uploadt. Ik heb twee keer een foto op acrylglas laten afdrukken en ik vertel je er verderop in deze blog meer over. Ook deel ik een kortingscode met je, zodat je jouw mooiste vakantiefoto extra voordelig kunt laten afdrukken. Maar ik ga je eerst vertellen hoe je zorgt dat de foto die je uploadt voor je uitvergroting prachtig is!

Tips voor prachtige foto’s die je kunt uitvergroten tot posterformaat

Wat een “mooie” foto is, is natuurlijk geheel persoonlijk. Vaak gaat het meer om de herinnering die je wilt vangen in een plaatje. Daarnaast zijn er een hele hoop richtlijnen die je kunnen helpen, zoals letten op je compositie, gebruik maken van de gulden snede en natuurlijk zorgen voor de juiste instellingen van je camera. De blogs vol met tips over fotografie kun je hier teruglezen. In dit artikel duik ik verder in de tips voor hoe je nou je mooiste foto kiest en zorgt dat die op zijn allermooist uitvergroot kan worden tot posterformaat voor aan je muur.

#1 Niet inzoomen

De eerste tip om je mooiste foto goed te kunnen uitvergroten is er eentje voor tijdens het fotograferen. Als je een foto met een smartphone maakt, gaat inzoomen namelijk ten koste van de kwaliteit van je foto. Zodra je de foto later wilt uitvergroten, wordt dat kwaliteitsverlies dan helaas duidelijk.

Het niet inzoomen telt ook voor naderhand. Want ook dan verlaag je de kwaliteit van de foto. Je kunt het als volgt beschouwen. Een foto is opgemaakt uit kleine stukjes. Stel dat je foto uit 100 stukjes bestaat. Zodra je inzoomt, bijvoorbeeld 50%, dan heb je nog maar 50 stukjes. Om nog steeds beeldvullend te zijn, worden die stukjes wel groter. En dat is wat er met je foto gebeurt, die wordt korrelig.

#2 Bekijken op je laptop

Om te bepalen of een foto geschikt is om uitvergroot af te drukken is de meest vanzelfsprekende tip om de foto zelf ook eens vergroot te bekijken. Vaak kun je op het scherm van je camera inzoomen. Op je telefoon kan dat ook. Maar het beste kun je de foto goed bekijken op je laptop. Dan heb je namelijk een groter scherm en kun je nog beter inzoomen en de foto goed beoordelen voor de uitvergroting.

Zo zie je bijvoorbeeld of er gekke dingen op de foto staan. Ook zie je op een laptop veel beter hoe de kleuren van de foto zijn. (Hoewel ook een laptop weer anders ingesteld kan zijn qua licht/donker.) Door de foto op de laptop aandachtig te bekijken voordat je hem uitvergroot bestelt, voorkom je eventuele onaangename verrassingen na het afdrukken ervan.

#3 Bijsnijden waar nodig

Vaak maken we foto’s van “alles”. Maar wat een foto interessant maakt, is juist door focus op een bepaald onderwerp te leggen. En dat kun je doen door de foto die je wilt uitvergroten op een bepaalde manier bij te snijden. Zo kun je iets dat op de achtergrond van je onderwerp gebeurt er bijvoorbeeld afsnijden.

Eén van de foto’s die ik uitvergroot heb laten afdrukken heb ik flink bijgesneden. Het bed waar de kinderen op liggen was namelijk rommelig en er lag speelgoed op. Door dat er allemaal af te snijden, ligt de focus veel meer op de kinderen.

#4 Terughoudend met bewerkingen

Het fijne van de mogelijkheid om foto’s te bewerken is dat je bepaalde minder mooie dingen toch weer mooier kunt maken. Het nadeel is dat bepaalde bewerkingen invloed hebben op de kwaliteit van de foto. Door een bepaald filter te gebruiken of bijvoorbeeld het contrast heel erg te versterken op een foto wordt de foto korreliger. En zodra je de foto uitvergroot tot posterformaat, zie je dat dan helaas best wel goed. Dat is natuurlijk jammer. Daarom geef ik je de tip om terughoudend te zijn met het bewerken van je foto.

#5 Origineel bestand gebruiken

Wist je dat foto’s via Whatsapp enorm verkleind worden? Ook via de mail worden afbeeldingen vaak automatisch kleiner gemaakt. Zo kan alles makkelijker en met minder geheugen onderling gedeeld worden. Hartstikke handig. Maar helaas niet goed voor de kwaliteit.

Zorg dat je altijd het originele bestand uploadt, zodra je je foto gekozen hebt om uit te vergroten. De meeste software geeft ook aan dat de kwaliteit van je foto niet voldoende is. Zo kon ik bij de uitvergroting via BesteCanvas.nl van de foto van mijn twee kinderen geen grotere maat kiezen voor de afdruk op acrylglas. Op die manier borgt de software dat de kwaliteit van de foto goed genoeg is en de foto dus ook echt mooi uitvergroot wordt.

Bonustip: fotocollage

Naast het afdrukken van een foto op posterformaat kun je natuurlijk ook een fotocollage maken met verschillende foto’s. Het formaat van de foto’s is dan wat kleiner, waardoor je minder risico loopt op dat foto’s korrelig worden. Dus dit kan een goede manier zijn van foto’s gebruiken die minder mooi zijn op groter formaat.

Bij een fotocollage wil ik de tip geven om de kleuren van de foto’s op elkaar af te stemmen. Dat kun je doen door foto’s te kiezen die van origine dezelfde kleuren hebben. Bijvoorbeeld doordat de foto’s van eenzelfde familie fotoshoot zijn. Een andere manier is om de foto’s op zo’n manier te bewerken dat je de kleuren met elkaar laat matchen. En dan kun je de kleurstelling zelfs op je interieur afstemmen. Zo heb ik ervoor gekozen een fotocollage in onze woonkamer extra groentinten mee te geven, omdat dat goed bij onze inrichting past.

Foto op acrylglas

Onlangs heb ik via BesteCanvas.nl twee foto’s afgedrukt op acrylglas. Ik ben hier erg enthousiast over. De foto’s zijn super scherp en met perfecte kleuren afgedrukt. Terwijl ze in de stevige verpakking zitten, zit er een beschermende folie op het glas, zodat de producten zonder ook maar één krasje veilig bij je thuis aankomen.

De hoeken van de foto’s zijn mooi afgerond. Het bevestigen aan de muur is heel eenvoudig met de ophangsystemen. De foto lijkt erdoor te zweven aan de muur en komt mooi tot zijn recht. Ook kun je de foto op een plank zetten, zoals ik heb gedaan. Er zitten nopjes bij het ophangsysteem die je in dat geval kunt gebruiken, zodat de foto niet tegen je muur wegschuift.

Ben je ook enthousiast? Met de unieke code REISMUTS krijg je 10% extra korting op de fotoproducten die je bij BesteCanvas.nl bestelt, ook bovenop alle bestaande kortingen. Zo loopt je korting zelfs op tot wel 91%!

Veel plezier met het maken en uitkiezen van jouw foto om uit te vergroten tot een mooi kunstwerk aan je muur!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.