Spelletjes mogen voor mij niet ontbreken als ik op vakantie ga. In deze blog vertel ik jullie over een aantal spelletjes die ik meeneem op vakantie (natuurlijk niet allemaal tegelijk). Deze spelletjes hebben het ideale formaat, gewicht en gezelligheid om mee op reis te nemen. Zo heb je onderweg wat te doen, maar zijn ze ook perfect om te spelen in de avonden op je vakantie. En de reisspelletjes in deze blog zijn natuurlijk net zo leuk om ook gewoon thuis te spelen tijdens een staycation!

1. Kaarten

Een stok speelkaarten is wat mij betreft hét ideale pocketspel om mee te nemen op vakantie. Met kaarten kan je namelijk een hoop verschillende spellen spelen, afhankelijk van het aantal mensen en de leeftijd van de spelers. In je eentje kan je Patience spelen, met 2 of meer mensen kan je Pesten, Zenuwen of Eenendertigen. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden, er zijn natuurlijk nog veel meer leuke varianten te spelen met één pak kaarten. Doordat je met één pak kaarten veel verschillende spellen kan spelen en het ook nog eens compact van formaat is, is het ideaal voor op reis en zal het nooit gaan vervelen. Je kan natuurlijk ook je eigen spel bedenken!

2. Yahtzee

Yahtzee neem ik áltijd mee op vakantie, of ik nou met de auto ga of met het vliegtuig, hij gaat in mijn handbagage mee. Je zou denken dat dit niet zo handig is, aangezien je continu met 5 dobbelstenen moet gooien (probeer dat maar eens op een tafeltje in het vliegtuig). Máár er bestaan apps voor op je mobiel waarmee je digitaal je dobbelstenen kan gooien. Zo heb je alleen het boekje van yahtzee nodig en een pen, waardoor het dus super weinig ruimte in beslag neemt om mee te nemen én het gemakkelijk te gebruiken is tijdens je reis of op je vakantie. Eén van de apps die je kan gebruiken is Dice.

3. Mens-erger-je-niet

Mens-erger-je-niet is misschien niet één van de eerste spellen waaraan je denkt om mee te nemen op vakantie, maar tegenwoordig zijn er hele fijne (en vooral kleine) pocket versies van! Zelf heb ik een houten variant gekocht in Thailand, die nu dienstdoet als een van mijn favoriete reisspelletjes én als souvenir in huis. Doordat de pionnen in het bord moeten worden geplaatst in plaats van erop, zullen ze niet zomaar omvallen tijdens wat gehobbel in de bus of het vliegtuig. De deksel van het spel kan je prima gebruiken als bakje om je dobbelsteen in te gooien, zo raak je deze ook niet kwijt.

Leestip: Leer blogger Lindsay kennen door 13 reis dilemma’s

reisspelletjes spelletjes op reis

4. Catan: Het dobbelspel

Als je het grote basisspel van Catan hebt en leuk vindt om te spelen, dan is het dobbelspel van Catan een must om mee te nemen op reis. Met het dobbelspel bouw je namelijk ook dorpen, steden en straten, alleen doe je dit door middel het gooien met dobbelstenen. Met de dobbelstenen moet je bepaalde combinaties gooien om te mogen bouwen. Wanneer je geen van de combinaties gooit, krijg je strafpunten.

Dit reisspel duurt ongeveer een half uurtje en is daarom ideaal om mee te nemen op reis om ook tijdens het reizen zelf te spelen. Natuurlijk is het spel ook compact van formaat, zodat het weinig ruimte inneemt in je bagage. Weer een van die ideale reisspelletjes dus!

5. Skip-bo

Skip-bo kan al gespeeld worden vanaf 2 spelers tot maximaal 4 spelers, waardoor het ideaal is voor een vakantie samen of met het hele gezin. Het doel van het spel is om uiteindelijk als eerste al jouw stapel kaarten kwijt te raken door ze weg te spelen in de chronologische volgorde van 1 tot 12.

De stapels op de tafel beginnen bij 1, dus heb jij een 2? Leg deze er dan bovenop! Wanneer je geen opeenvolgend nummer meer hebt is je beurt voorbij en is de ander aan de beurt. Hij/zij gaat verder met de kaarten de al op tafel liggen, je hebt dus één gezamenlijk speelveld. Je ontvangt steeds weer nieuwe kaarten, waardoor je de volgende beurt mogelijk wel weer wat van je eigen kaartstapel kwijt kan.

Je kan dit spel zolang spelen als je wilt, dit hangt dus af van de hoeveelheid kaarten je van tevoren op je stapel legt en dus kwijt moet raken. Zelf leg ik er meestal 10 kaarten neer en ben ik ongeveer 20 minuutjes bezig.

6. Ligretto

Ligretto heeft hetzelfde doel als Skip-bo: zo snel mogelijk van je kaarten af zien te komen. Hierbij raak je ook je kaarten kwijt door ze chronologisch van 1 t/m 12 op elkaar te plaatsen in het midden van het speelveld. Hierbij moet je wel letten op de kleur van de kaarten, groen mag alléén op groen en geel alléén op geel, etc. Er is nog één groot verschil met Skip-bo: bij Ligretto speelt iedereen tegelijk! Je hoeft dus niet te wachten op een medespeler totdat hij zijn kaarten op tafel heeft gelegd, maar zodra jij een kaart op tafel kan leggen mag je dit doen. Wees wel snel, want misschien heeft een medespeler wel dezelfde kaart! Doordat iedereen tegelijk speelt ontstaan er hilarische situaties, aangezien iedereen de kaarten zo snel mogelijk wilt neerleggen.

Het grote voordeel van Ligretto is dat het heel gemakkelijk en snel te leren is, waardoor het een perfect spel is om met nieuwe mensen te spelen die je op reis hebt ontmoet. En dus in dit lijstje met tofste reisspelletjes thuis hoort.

reisspelletjes spelletjes op reis

7. Set!

Set! bestaat uit een aantal kaarten waarbij er 4 eigenschappen zijn die de kaart uniek maken: de hoeveelheid (1 t/m 3), kleur (paars, groen en rood), vulling (open, semi-open en gesloten) en de vorm (ovaal, golf en rechthoek). Het doel van het spel is om zoveel mogelijk setjes te maken van 3 kaarten. Er worden 12 kaarten open op tafel gelegd en dan is het de taak om een set te zoeken. Zie je een set? Roep dan Set! en wijs het setje aan. Wanneer de set juist is mag je deze pakken en bij je houden. Vervolgens vul je deze plekken weer op met 3 nieuwe kaarten uit de stapel.

Een set bestaat uit 3 kaarten waarbij de eigenschappen op alle 3 de kaarten gelijk is of juist volledig verschillend. Set! is een echt denkspel en is door zijn compacte formaat gemakkelijk mee te nemen. Je kan het in je eentje spelen om te oefenen of speel het met je reisgenoten en kijk wie er de meeste sets kan vergaren!

8. Take 5!

Bij Take 5 is het de bedoeling om na 10 ronden de minste strafpunten te hebben. Iedereen krijgt in het begin 10 kaarten in zijn handen en 4 kaarten worden open op tafel gelegd. Vervolgens kies je één kaart uit je hand en leg je deze gedekt voor je op tafel. Wanneer iedereen dit heeft gedaan draait iedereen tegelijk zijn kaart om. Degene met de laagste kaart mag als eerst zijn kaar op de op de tafel liggende kaarten neerleggen. Natuurlijk mag je alleen je kaart op een andere kaart leggen wanneer deze hoger is. Wanneer dit niet kan, dan krijg je strafpunten. Elke keer komt er dus een hogere kaart te liggen, wie de zesde kaart aan een rij neerlegt, moet de eerdere vijf kaarten als strafpunten nemen.

Wie uiteindelijk, na 10 ronden de minste strafpunten heeft, wint. Door meer of minder rondes te spelen kan je het spel zo lang laten duren als je zelf wilt. Doordat je elke keer korte rondes speelt is het super fijn om mee te nemen op reis. Het is zo weer ingepakt en je kan ook zo weer verder spelen de volgende dag, dan begin je gewoon al met het puntenaantal wat je de dag ervoor had. 

9. The Game

Met The Game wordt in dit geval het kaartspel bedoelt, waarbij The Game je tegenstander is! Met dit spel speel je dus samen, in plaats van tegen elkaar. Super leuk dus om echt samen met je reisgenoot te spelen in plaats van tegen hem of haar.  Doordat de spelregels eenvoudig zijn kan je het al snel spelen met mensen die het nog nooit gespeeld hebben. Hierdoor lijkt het spel simpel, maar makkelijk is het niet!

In het begin van het spel worden er 4 kaarten op tafel gelegd, waarbij 2 stapels in waarde stijgen van 1-99 en de andere 2 stapels van 100-2. Het doel van het spel is om álle 98 (getallen 2 t/m 99) kaarten af te leggen op de 4 stapels. Hierbij mag je alleen maar hogere kaarten blijven opleggen in het geval van de stapels 1-99 en alleen maar lagere kaarten bij de stapels 100-2. Tijdens het spel mag je niet praten, waardoor je met kleine hints duidelijk moet maken wat je medespeler wel of niet moet doen.

Ook leuk: Thuis en toch een beetje reisplezier

reisspelletjes spelletjes op reis

10. Uno

Uno heeft in de basis heel veel weg van het ouderwetse Pesten, maar het is net anders! Het leuke van Uno is dat je door verschillende regels toe te passen steeds een ander soort spel hebt. Je kan het al spelen vanaf 2 spelers, waardoor het perfect is om met je reis kameraad te spelen. Bij het standaardregels van Uno ontvangt iedereen zeven kaarten. De rest van de kaarten worden gesloten op een stapel op tafel gelegd. Hiervan wordt de eerste kaart open op tafel gelegd.

Vanaf deze kaart wordt er gespeeld (net zoals de eerste kaart bij Pesten). De eerste speler mag dus een kaart op deze kaart leggen, mits deze hetzelfde nummer, kleur of symbool heeft. Een joker mag altijd worden neergelegd. Wanneer je geen kaart neer kan leggen, moet je een kaart van de stapel pakken. Het spel is afgelopen wanneer je al je kaarten uit je hand hebt weggespeeld. De punten die de overige spelers dan nog in hun handen hebben zijn strafpunten. Degene die uiteindelijk als eerste de 500 punten haalt heeft verloren. Degene met de minste punten wint! 

Vergeet vooral niet om UNO te roepen wanneer je nog maar één kaart in je hand hebt. Zeg je dit niet, dan moet je twee kaarten van de stapel trekken.

11. Saboteur

Saboteur is een rollenkaartspel waarbij je doel afhangt van de rol die je speelt. De schatgravers en saboteurs hebben namelijk tegenstrijdige doelen. Tijdens het spel mag niemand van elkaar weten welke rol hij of zij heeft, maar het staat je natuurlijk vrij om je tegenstanders op het verkeerde been te brengen.

Het doel van de schatgraver is om de schat te vinden en van de saboteurs om ervoor te zorgen dat deze niet gevonden wordt. Door middel van een aantal kaarten die je in het begin hebt gekregen kan je gangen verplaatsen of gereedschappen saboteren. Maar omdat je dus niet van elkaar weet wie een schatgraver is of wie een saboteur is, heb je kans dat je misschien wel je mede schatgraver per ongeluk dwarsboomt! De partij die wint krijgt een beloning en wie na een aantal ronden (hangt af van hoeveel ronden je afspreekt) de meeste beloningen heeft wint.

Mocht je op een groepsreis gaan, dan is de Saboteur absoluut een spel om mee te nemen als een van de reisspelletjes. De saboteur wordt namelijk steeds spannender/ingewikkelder naarmate je het met meer mensen speelt.

reisspelletjes spelletjes op reis

12. Magnetisch dam/schaakbord

Een magnetisch dam/schaakbord is ook ideaal als een van de reisspelletjes die je mee neemt. Doordat ze magnetisch zijn vallen de stukken niet zomaar van het bord af, waardoor je ook tijdens het reizen kan spelen. En doordat het bord aan de ene kant een dambord is en aan de andere kant een schaakbord heeft, heb je ook nog eens 2 verschillende spelen mee die slechts de ruimte innemen van 1 spel. Lizette neemt dit magnetische bord dan ook altijd mee op haar vakanties.

Welke van deze spelletjes voor op reis lijken jou leuk om te spelen? En welke reisspelletjes speel jij graag?