Of je er nu gewoon door rijdt, om naar Turkestan of Tasjkent te gaan, of moet je er zijn voor zaken: de stad Shymkent kan een verademing zijn. Het is niet zo groot als Almaty, al zeker niet zo verwesterd, maar je kan de groei van deze stad aan de lijve voelen. De bevolking neemt toe, de stadsgrenzen breiden uit en de economie groeit hier aan een razend tempo. Desalniettemin vind je hier markten, pleinen en historische sites waar je gemakkelijk twee dagen mee kan vullen. Lees er alles over in dit gastblog van Roel.

Wat zijn de belangrijkste attracties in Shymkent? Wel, de stad is de poort naar het Sairam-Ugam nationaal park en het Aksu-Zhabagly nationaal park in het zuidoosten. Beide parken zijn echter relatief duur om te bezoeken. In het noordwesten ligt Turkestan, dat je per trein, minibus of rondreis kunt bezoeken. In deze blogpost wil ik echter de bekende en onbekende bezienswaardigheden binnen de stadsgrenzen belichten.

Op de eerste dag raad ik de herdenkingsdriehoek aan. Dat zal je een goed beeld van de binnenstad geven. Op de tweede dag kan je de markten bezoeken, die liggen eerder in de stadsrand.

De herdenkingsdriehoek

De stad Shymkent heeft een flink aantal parken die een bezoek waard zijn. Als je drie van deze parken met elkaar verbindt, krijg je een gelijkzijdige driehoek.

Ik hou ervan om een uitvalsbasis te hebben om de stad te verkennen. Ik kan Chaplin’s Coffee House in het midden van de driehoek van harte aanbevelen. Het heeft geweldige koffie, een big-ass AC, vriendelijke (enigszins Engels-sprekende) bediening en ligt dicht bij het Shymkent Plaza winkelcentrum, als je een nieuw overhemd nodig hebt. Het is ook dicht bij een wasserette, Khimchistka Ak-ku, waar een vriendelijke dame heel graag toeristen helpt. Je kunt de wit-blauwe zwaan bij de ingang niet missen.

Abay Park

In het noorden ligt het Abay Park, waar een enorm oorlogsmonument staat met de namen van duizenden helden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Het herbergt ook het museum van politieke onderdrukking. Als buitenlander zult u niet veel begrijpen van de tentoonstelling, maar tegen een kleine vergoeding krijgt u een boekje met veel informatie over de Sovjetoverheersing in Kazachstan.

Abay Park Herdenkingsmonument

Het volgende park is het Onafhankelijkheidspark, dat een indrukwekkend eerbetoon is aan de onafhankelijkheid van Kazachstan. Het ligt naast de centrale moskee, en als je geluk hebt, staan er een paar limousines tussen de moskee en het gedenkteken. In het park vind je enorme obelisken, standbeelden en een 50 meter hoge vlaggenmast.

Het Metallurgistenpark

Vervolgens, het Metallurgistenpark. In dit kleine park staat het gebouw van de Mirasa Universiteit. Het park is rustig tijdens de zomer en zou een goede picknickplaats kunnen zijn – al mag je er niet op het gras komen. Belangrijker is dat je hier een indrukwekkend Lenin-standbeeld kunt vinden.

Lunchen en dineren

Voor lunch zal ik niet iets bijzonders aanraden. Terwijl je van park naar park wandelt, kom je honderden kleine eethuisjes tegen. Voor wie echt niet kan kiezen: er is een leuk plekje op de hoek van Respublika Avenue en Asqarov Street. Het personeel is vriendelijk, ze hebben goedkoop bier en ze bieden geweldige Shaslik. Het staat niet aangegeven op Google Maps en behalve de buitentent op de stoep is er geen enkele manier om het te vinden.

Voor het avondeten is er veel om uit te kiezen. Als je wat echte Centraal-Aziatische kitsch wilt meemaken, kun je naar een van de populaire restaurants in het Etnisch Park van Ken Baba gaan. Ook is er Kok Saray (renovatie in augustus ’19), Nulifar (Shaslik), Han Cook (Koreaans) of een van de vele lokale restaurants die nauwelijks vermeld staan op TripAdvisor. Mijn aanbeveling is om alle Westers geïnspireerde restaurants te vermijden. Daar heb ik geen goede ervaringen opgedaan.

Twee markten

Tot slot: een geweldige ervaring is het slenteren over de Samal markt en de Ayna markt. Op de Samal markt kun je van alles vinden, van kleding tot kroonluchters. Ayna markt is vooral bekend om zijn eten, van vlees tot groenten en kruiden.

Ik raad niet aan om naar deze markten te wandelen. Ze liggen beiden in de buitenwijken van de binnenstad. Je hebt een taxi nodig, en een Yandex taxi is een veilige en goedkope manier om er te komen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig, wat het handigst is door in het bezit te zijn van een Kazachse SIM-kaart.

Kazachse SIM-kaarten

Hoewel simkaarten vanaf 2019 op naam en paspoort moeten worden geregistreerd, lijkt het erop dat deze nieuwe wet grotendeels wordt genegeerd. Op de luchthaven van Almaty vind je op de onderste verdieping een klein kraampje dat je een SIM verkoopt en je helpt bij het installeren en activeren ervan. Als u er geen op de luchthaven hebt gekocht, kunt u een SIM vinden in een van de vele winkels in Kazachstan. Kijk gewoon uit naar de stapel Beeline doosjes. Moet u een Kazachse SIM nemen? Naar mijn mening: zeker ja. Het zal je leven een stuk makkelijker maken en je veel geld besparen op taxi’s.

De Ayna Markt

Op de markt van Ayna vindt u alle lokale Kazachse en Oezbeekse specialiteiten. Het eerste wat u ziet als u door de ingang gaat, zijn de slagerijen. Als u daar voorbij bent, vindt u aan de linkerkant een marktkraam, eigendom van een ongelooflijk vriendelijke dame, die kruiden en zaden verkoopt. Boven vind je 5 kleine restaurantjes voor een lichte lunch. Er is hier geen Engels, dus met wijzen naar de plaatjes of gewoon shaslik, lachman, manty of beshbarmak zeggen kom je zeker ergens.

De Samal Markt

Om op de markt van Samal te komen, moet u een taxi nemen naar ‘avtovokzal samal’, dat is het enorme busstation, naast de markt. Als u een souvenir nodig hebt, vindt u hier dure borrelglaasjes (meer dan 10.000 tenge voor één glas). Het is ook de perfecte plaats om een nieuwe baseballpet, een t-shirt, een paar schoenen of een battery pack te scoren. Als je zin hebt in een snack, zijn er karretjes die allerlei lokale gerechten verkopen.

Conclusie

Kortom, Shymkent is een stad die een mix van traditionele en moderne activiteiten herbergt. Ontspan, doe een van de tours die ik hierboven heb genoemd en vergeet niet om gehydrateerd te blijven. Het kan erg warm worden in Shymkent. Als je nog een paar uur over hebt: probeer het winkelcentrum Shymkent Plaza, ga naar een attractie in het Ken Baba park, ga naar een voetbalwedstrijd bij FC Ordabasy (ze spelen soms de voorrondes in de UEFA League) of wordt (verantwoord) dronken in een van de vele bars in de stad.

Roel Peters is al jaren een fervent reiziger. Met de auto, het vliegtuig, of de rugzak: het doet er niet toe. Maar hoe bizarrer de bestemming, hoe beter. Sinds kort neemt hij ook zijn peuter mee op reis, dat zorgt voor ongekende uitdagingen. Als hij niet op de baan is, schrijft Roel zijn ervaringen en tips neer omtrent het inrichten van een thuisbureau.