fbpx
Nederland

Op de Veluwe: De Posbank in beeld

 • 17 september 2017

Eigenlijk al jaren wilde ik heel graag rond deze tijd van het jaar een keer naar het gebied dat de Posbank genoemd wordt. Dan staat de heide namelijk in bloei en dat leek me schitterend om te zien. Afgelopen weekend waren Remco en ik op zondag toevallig vroeg wakker. Dat komt niet echt vaak voor. Toen ik zag dat het zonnetje scheen en in het weerbericht las dat vooral de ochtend en de middag mooi zouden blijven, hoefden we niet lang na te denken. Krap een uurtje later zaten we spontaan in de auto, onderweg naar de Posbank!

Vanaf Tilburg is het ongeveer 75 minuten rijden tot het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Dit is met de bewegwijzering eenvoudig te vinden. Dat we zo vroeg gingen had twee voordelen: er was gemakkelijk parkeerplaats te vinden en – nog veel belangrijker – tegen half 11 liepen er nog niet veel mensen in het gebied rond. Het was dus lekker rustig.

De Posbank is een stenen bank op een hoog punt met een fraai uitzicht over het gebied. De bank is een geschenk geweest voor het jubileum van meneer Pos, die in de vorige eeuw veel voor de natuur heeft betekend. De naam van het heidegebied is Nationaal Park Veluwezoom, maar in de volksmond noemen veel mensen het de Posbank.

Vanaf het bezoekerscentrum kozen we de route met de zwarte pijltjes. Deze is zo’n 5,5 km lang en op je gemak doe je er zo’n anderhalf uur over. Het eerste gedeelte gaat door een stukje bos. Al snel kom je op de bijzondere paarse heide. De route is vrij eenvoudig, met wat klimmetjes en kleine afdalingen. Ik vond het schitterend! Kijk maar mee 🙂

Het eerste stukje loop je door een groen bos.

Soms wilde ik even van het pad af wandelen.

Ben jij al eens bij de Posbank op de Veluwe geweest?

11 Reacties

 • Daphne | Travelshot.nl

  Ondanks ik zelf op de Veluwe woon, ben ik hier nog nooit geweest ! Zo te zien mis ik echt wat 🙂 al heb ik dicht bij huis ook prachtige stukjes natuur met de mooiste heide. Staat in ieder geval voor volgend jaar wanneer de heide in bloei staat op de bucketlist!

  Beantwoord
  • Lizette

   Ohhh, bij mij duurde het lang omdat het best een eindje rijden is. Maar herken het wel hoor, genoeg mooie plekken dicht bij huis die ik ook nog nooit gezien heb!

   Beantwoord
 • Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  Zo mooi! Wij zijn er onlangs voor het eerst geweest. Het was prachtig! Wel erg druk trouwens, de volgende keer gaan we niet op een zondagmiddag haha 😉

  Beantwoord
  • Lizette

   Kan me de drukte helemaal voorstellen! Ik was blij dat we erg vroeg waren, want toen we weg gingen, liepen er toch wel erg veel mensen rond. Maar mooi is het er in ieder geval 🙂

   Beantwoord
 • Sabine

  Wat prachtig mooi, die kleuren! Ik ben daar nog nooit geweest, woonde er ook niet dichtbij. Moet er dus zeker eens heen. Moeten we wel precies in die tijd van het jaar in Nederland zijn natuurlijk… Maar gaat vast een keer lukken. Trouwens nogmaals veel sterkte met alles en knuffels xx

  Beantwoord
 • Anita

  Ik ben er afgelopen augustus ook geweest. Zo (on-Nederlands) mooi! Ik woon iets dichterbij, maar was er nog nooit geweest op het moment dat de heide in bloei staat. Volgend jaar weer 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Wat toevallig! Ik zou volgend jaar ook wel weer terug willen, maar dan denk ik ook in augustus. Dan staat het vast nog meer in bloei dan in september.

   Beantwoord
 • ivonne

  O, ha je bent er al geweest in de zomer. De heidevelden van de Posbank zijn echt mijn favoriet, vooral door het hoogteverschil in het landschap! Als ik in de juiste tijd bij mijn ouders ben (beiden jarig in augustus) wip ik er graag even aan voor een korte wandeling. Dat spinnenweb is ook prachtig!

  Beantwoord
  • Lizette

   Haha, ja in september, dus ik denk een beetje aan het einde van de bloei periode maar zeker nog mooi! Volgend jaar zou ik wat vroeger willen gaan en op een dag met iets minder mensen om me heen 😉

   Beantwoord
 • Een terugblik op 2018 in reizen - Reismuts.nl

  […] Europa en in eigen land. Daarnaast hebben we natuurlijk ook leuke dagtripjes gemaakt, zoals naar de Posbank en […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.