Als dagje uit met de kinderen kies ik het liefst voor iets buiten. Een wandeling of andere activiteit in de natuur. Dat het gecombineerd kan worden met iets leerzaams is een leuke plus, want Mats is leergierig aangelegd. Voor zo’n uitje ben je bij het Oertijdmuseum in Boxtel aan het juiste adres. Een heus dino park! En niet alleen Mats werd daar een stuk wijzer over de geschiedenis van de dino’s!

Het Oertijdmuseum in Boxtel is een natuurhistorisch en geologisch museum. Het is het grootste van Nederland in haar soort. Er is een binnen gedeelte in het hoofdgebouw en een buitengedeelte. Wel zo handig, want zo kun je met mooi weer en met minder mooi weer toch terecht voor een dagje uit in het museum.

Zodra je de kassa voorbij bent, zie je het indrukwekkende skelet van een potvis voor je. Via een wandelroute wandel je langs de uitgebreide tentoonstelling van oude fossielen en archeologische vondsten. De skeletten van een aantal enorme dinosaurussen staan in de achterste hal. Zoals van de T-Rex en de meterslange Brachiosaurus en zelfs een vliegende dinosaurus. Via een trap of lit (voor minder validen en kinderwagens) kun je naar boven. Zo kun je de boeiende skeletten ook van die kant bekijken.

In de museumhal zie je allerlei vondsten uit ons eigen land. Ik vind het fascinerend om te ontdekken wat er gewoon hier allemaal in de bodem en in zee gevonden wordt.

Dino park Boxtel

Het is niet zo gek dat het Oertijdmuseum ook wel dino park of dino museum wordt genoemd. De tuin staat namelijk vol met levensechte dinosaurussen! Het buitengedeelte is een aangelegd park van ruim vier hectare. Je wandelt in het Arboretum langs ‘levende fossielen’ en zo’n 700 (!) verschillende unieke boomsoorten. Soms uit groepen die al in de tijd van de dinosaurussen voorkwamen.

Verder wandel je door de tuin het en oertijdbos tussen ruim 100 verschillende soorten dino’s! Deze zijn op levensechte grootte nagemaakt. Bij iedere soort vind je een uitgebreid informatiebord met de soortnaam, wanneer ze leefden en hoe. Zo ontdekte ik dat lang niet alle dino’s tegelijkertijd leefden. Ook kun je in de oertijdtuin op zoek naar eieren van de dino’s en naar klauwafdrukken. En er zijn verschillende speurtochten door het dino park, zowel op papier als digitaal.

Buiten zijn op verschillende plekken tussen de dinosaurussen speeltoestellen. Op de dino’s van de expositie mag je niet klimmen, op de speeltoestellen natuurlijk wel. Hoe stoer is dat, op de rug van zo’n megagrote dino! Of een kijkje nemen in de bek van een dinosaurus. Ook is er een omheinde speeltuin met speeltoestellen waar kinderen zich lekker uit kunnen leven.

Dino hunter Boxtel

Wie nog geen genoeg kan krijgen van de dino’s in het dino park van het Oertijdmuseum, kan in Boxtel nog verder op jacht naar dinosaurussen. Op verschillende plekken in Boxtel vind je namelijk ontsnapte dino’s. Met een speciale Dino Hunter Boxtel-app kun je de dieren opsporen en vangen. Zodra je er eentje gevonden hebt, verschijnt er informatie en leuke weetjes over die soort. En je kunt via de app leuke foto’s maken samen met de dino’s! Hier kun je de app downloaden!

Oertijdmuseum Boxtel voor jonge kinderen

Het Oertijdmuseum is gratis voor kinderen tot 3 jaar. Dat geeft al een beetje aan dat vanaf die leeftijd een kind meer plezier in het museum zal beleven. Mats is dol op dino’s en net 3 jaar. Hij vindt het soms wel spannend. Zoals een dinopark in Tjsechië, waar het heel donker was en de dinosaurussen ook bewogen en je lieten schrikken. Dat is bij het Oertijdmuseum gelukkig helemaal niet het geval. Het is een informatief en leuk museum, geen pretpark. Door zijn eerdere ervaring was Mats eerst een beetje afwachtend. Maar dat duurde niet lang. Hij vond de wandeling buiten vooral heel leuk. Al snel stond hij oog in oog met T-Rex!

Sommige dinosaurussen in de tuin zijn met elkaar aan het vechten. Mats merkte dat ook op. Ik noemde het stoeien en hij vond er verder weinig van. Hij heeft super veel plezier gehad tijdens ons bezoek en we gaan binnenkort weer terug. Dus als je twijfelt met jonge kinderen, wat mij betreft is het Oertijdmuseum ook echt heel erg leuk voor hen!

Je kunt ook kinderfeestjes vieren in het Oertijdmuseum. Dat lijkt mij hartstikke leuk. Wie houdt er nou niet van een dino park!

Praktische informatie Oertijdmuseum Boxtel

Het Oertijdmuseum is open van dinsdag tot en met zondag, van 10 tot 17 uur. Boxtel ligt in Noord-Brabant, tussen Tilburg, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven in. Parkeren bij het Oertijdmuseum is gratis en op eigen terrein.

In het hoofdgebouw van het Oertijdmuseum is een restautant waar je terecht kunt voor drinken, sandwiches en snacks. En natuurlijk is er een museumwinkel waar je je eigen kleine dino of fossiel kunt kopen.

Heb jij al een bezoek gebracht aan het Oertijdmuseum?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.