Soms loopt je vluchtschema anders dan gepland. Dat gebeurde mij in 2010, toen de vulkaan op IJsland letterlijk roet in mijn planning gooide. Ik was onderweg naar Zuid-Amerika en kwam door allerlei omboekingen in New York terecht. Daar moest maar liefst twaalf uur lang wachten op de volgende vlucht, ‘s nachts terwijl er niets op het vliegveld open was. Dat is wel erg lang en saai, dus… hup de metro in en zie daar mijn eerste kennismaking met the Big Apple. En een hele bijzondere kan ik je vertellen. Dit is hoe je New York waarschijnlijk niet zo snel bedacht had.

Bij een bekende stad als New York is het voordeel dat je niet perse voorbereiding of een reisgids nodig hebt om te weten wat de must see’s zijn. En dus stapte ik uit de metro bij Rockerfeller centre. Vanaf daar wandelde ik tussen de machtig hoge gebouwen naar Times Square. Hot-dogkraampjes, gele taxi’s en reclame overal, ja dat moest het zijn! In een zijstraat vond ik een gezellige Irish pub, dat doet het altijd goed 😉 .

Times Square

De metro’s rijden ’s nachts wel, maar niet zo frequent als overdag. Al wachtend op een metro ontmoette ik een Amerikaanse broer en zus, die me uitnodigde om bij hen thuis te chillen in het Financial District. Sure, why not 😀 .
Toen de zon op begon te komen, was het tijd om weer verder te gaan. Het was helaas een beetje bewolkt, maar dat maakte het Statue of Liberty niet minder mooi in de roze ochtendgloed.

Lees ook: een bijzondere route van New York naar Houston

Statue of Liberty

In the city that never sleeps is natuurlijk ook altijd wel een supermarkt open. Daar haalde ik wat ontbijt en liep verder naar de Brooklyn Bridge, om vervolgens daar te ontbijten terwijl de zon verder boven de stad op kwam. En dat was zo gaaf! Uren geleden had ik niet kunnen denken dat ik überhaupt in New York zou komen en nu zat ik daar aan mijn ontbijt terwijl de zonnestralen op Manhattan gingen schijnen. En toen was het weer tijd om te gaan, met een bus door Brooklyn terug naar het vliegveld.

Brooklyn bridge

Wil je naar New York, trek er dan een aantal dagen voor uit. Want let’s face it, ik heb een geweldige nacht gehad en er wel wat kunnen zien, maar ik ben bij lange na niet werkelijk ondergedompeld geweest in de stad die nog zoveel meer te bieden heeft. Ik heb alleen wel van de beschikbare tijd het meeste eruit gehaald. En dat ontbijtje bij de Brooklyn Bridge, ok je moet er vroeg uit, maar dat was toch wel erg cool!

Financial District

Ik zou overigens niet aanraden om wereldsteden als meisje in je up ’s nachts te gaan verkennen en zeker niet om met vreemden mee te gaan. Ik schrijf overal in de ‘ik’ vorm, maar ik was hier samen met een reisgenoot 🙂 .