In het najaar worden die bekende reiskriebels bij mij altijd weer honderd keer versterkt door het steeds kouder en natter wordende weer. Twee jaar geleden rond deze tijd besloten we dan ook met vier vriendinnen naar Gambia te gaan. Er even tussen uit en genieten van de zon. We kwamen in appartement Djeliba terecht in Kololi. Prima kamers, zwembad erbij en vijf minuten lopen naar het strand en de gezellige beachbar Poco loco. Centrum van Kololi is tien minuutjes lopen en genoeg restaurantjes te vinden. Maar Gambia is zoveel meer dan de toeristische stranden. Een verdere kennismaking met het land mag dan ook niet in je trip ontbreken.

Bakau

Een tripje naar Bakau gaf een verwonderlijk inzicht in Gambia. Daar vind je een van de meest populaire attracties, namelijk de Kachikally heilige krokodillen poel. Krokodillen liggen rond een groene poel te liggen en er schijnen er tientallen ook in de poel te liggen. Je kunt ze aaien en ermee op de foto, hoewel ik er nooit een fan van ben om zo met wilde dieren om te gaan.

Daarbij is een klein museum over de geschiedenis en cultuur van Gambia. Een gids neemt je er in een dik half uur mee doorheen en vertelt over de muziek instrumenten, de tweede wereld oorlog en het nut van vrouwenbesnijdenis. En dan realiseer je je wel even hoe ver deze wereld verschilt van de jouwe.

Het woongebied voor Kachikally vond ik nog wel indrukwekkender dan de poel en het museum. De toch wel erg krakkemikkige woningen, kinderen die met oude autobanden spelen, de geur van open riool…

Gambia

De vismarkt in Tanji

De vismarkt aan het strand in Tanji is chaotisch en de geur raak je niet snel kwijt, maar de georganiseerde chaos is wel gaaf om te zien. Vrolijk gekleurde vissersbootjes komen aan het einde van de middag terug op het strand. De vis wordt mee aan land genomen en ter plekke verhandeld. De vis wordt er gekoeld in vrieskisten die niet aangesloten zijn. Een stuk verder van het strand vind je een soort ruïne, waar de muurtjes met golfplaten bedekt dienst doen als plekken waar vis wordt gedroogd in de zon en wordt gerookt met kleine vuurhaardjes. En daar komt die sterke geur vandaan. Nog iets verder naar boven vind je een groot restaurant dat over dit marktgebied uit kijkt. Zo kun je de hele handel van een afstand rustig gade slaan.

vis markt in Gambia

Dreambeach in Gambia

Kololi ligt aan de west kust van Gambia en is samen met Kotu het bekendse en daarmee het meest toeristische strand. Er zijn natuurlijk ook andere, rustigere stranden te vinden. Ik vraag me oprecht af of het strand waar we met een 4×4 Jeep taxi heen gebracht werden echt Dreambeach heet, of dat de taxichauffeurs allemaal hun eigen ‘Dreambeach’ kennen, maar mooi was het er in ieder geval wel. Onderweg reden we dwars door de stad Serekunda. Het was ook fijn om even te ontsnappen aan de andere toeristen. Omdat het er zo rustig was, was er geen menukaart te verkrijgen, maar aten we gezellig ‘met de pot mee’.

Gambia

Bezoek aan een basisschool

Opvallend veel Nederlanders die we onderweg ontmoetten hadden een stichting in Gambia om daarmee een schooltje te ondersteunen. Hoe dat precies werkt en wat de werkelijke bijdrage is aan een betere toekomst, durf ik niet te zeggen. De initiatieven die mensen nemen om anderen te helpen vind ik wel hartverwarmend. We mochten een dagje mee met een stel die twee schooltjes in Kololi steunen, bijvoorbeeld met schoolspullen en investeren in een waterput. Het was een bijzondere ervaring om de schooltjes te bezoeken en de kids te ontmoeten.

gambia

Naast deze vijf bijzondere plekken zijn er nog veel meer toffe dingen in Gambia die je niet mag overslaan. Dus… make sure dat je meer van het land mee maakt dan de verschillende standen van je strandbedje!

De Ebola outbreak in West Afrika is vreselijk. Deze heeft Gambia nog niet bereikt. Op dit moment zijn er dan ook geen reisrestricties en je kunt je reis boeken, maar check het laatste nieuws voor je eventueel gaat.