Nu reizen niet vanzelfsprekend is en reizen buiten de landgrenzen evenmin, kijken we toch vooral naar de mogelijkheden binnen Nederland. En hoewel Nederland niet sneeuwzeker is, kan het Nederlandse landschap wel heel erg mooi zijn in de winter. Bevroren spinnenwebben aan de takken in de bossen. Het groene mos dat vochtig glinstert in een pril winterzonnetje. En wie weet toch een sneeuwwit landschap! Wat zijn de mooiste plekjes om in de winter in Nederland te bezoeken? En wat doe je aan om lekker warm te blijven?

Ondanks dat de dagen in de winter koud en donker zijn, is het nog steeds lekker om de natuur in te gaan. En het is ook goed voor je, even een frisse neus halen (op veilige afstand van anderen uiteraard). Scroll daarom ook verder voor de tips om warm te kleden van handschoenen tot winterjassen.

De 5 mooiste plekken voor een winterwandeling in Nederland

Nederland heeft maar liefst 21 Nationale Parken. Veel, hè? Voor een wandeling door een echt winterlandschap duik je wat mij betreft het beste de bossen in. En waar kan dat beter dan op de Veluwe. Kies daarom voor de Hoge Veluwe of de Veluwezoom voor een winterwandeling over een glooiend landschap. Vanaf de bezoekerscentra zijn diverse wandelingen uitgezet met verschillende afstanden en intensiteit, waarvan er een aantal ook geschikt zijn om met kinderen te wandelen.

Een andere plek in Nederland met schitterende bossen en vennen zijn de Oisterwijkse bossen en vennen. Dit is mijn persoonlijke favoriete gebied in Nederland. Het is dan wel geen Nationaal Park, maar wel echt ontzettend mooi! En ook hier zijn diverse wandelroutes uitgezet. Van korte wandelingen die ook geschikt zijn voor kinderen tot langere wandelingen van zo’n 15 kilometer. Wie weet zijn de vennen waar je langs wandelt wel deels bevroren. Dat is zo mooi.

winterwandeling Nederland

Als het gesneeuwd heeft, dan is er één plek in Nederland die wat mij betreft het meest in een winterwonderland verandert, en dat is Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. De duinen worden omringd door bossen, maar juist de duinen zien er spectaculair uit wanneer ze bedekt zijn onder een pak sneeuw. Trek je sneeuwboots aan en trek erop uit. Ga je met kinderen? Vergeet dan vooral de slee niet mee te nemen!

Vaak valt in Limburg de meeste sneeuw. Daarom kan een wandeling in Limburg niet ontbreken in een overzicht van de mooiste winterwandelingen in Nederland. De Vijlener bossen zijn qua naam niet erg bekend. Ze liggen in de omgeving van Epen en Vaals. En die laatste ken je vast van het drielandenpunt. De bossen zijn lekker heuvelachtig, waardoor je wandeling dynamisch is en je uitzicht ook.

Tot slot tip ik een gebied dat bij mij nog op mijn wensenlijst staat, namelijk het natuurreservaat de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit landschap van loofbossen, duinen en strand is erg afwisselend en het thuis van veel dieren, zoals vossen en herten. Die zie je ook vaak, wat weer erg bijzonder is. Ook hier heb je weer wandelingen met verschillende lengtes, van 2 kilometer tot 12 kilometer. Een aantal routes zijn ook geschikt voor met de kinderwagen.

Aniek van Avontuur op reis vertelt over een mooie winterse wandeling bij Utrecht, namelijk rondje Ruigenhoek. Die lijk mij ook erg tof.

winterwandeling Nederland

Wat trek je aan tijdens een winterwandeling?

Een frisse neus halen is lekker. Maar je wilt het natuurlijk niet koud krijgen. Daarom is het belangrijk om goede kleding te kiezen. Ga je regelmatig in de winter de natuur in voor een wandeling? Dan loont het om te investeren in je garderobe.

Kies voor een ski-jas

Ski-jassen zijn al lang niet alleen maar voor op de piste. Ze zijn zo ontworpen dat ze je warm houden in de meest extreme omstandigheden. Verschillende ontwerpen en slimmigheden zorgen ervoor dat er verschillende jassen voor verschillende omstandigheden zijn. Zo is een jas gevuld met dons lekker licht van gewicht en zorgt een jas met ventilatieritsen dat je niet te warm wordt. Een sofshell jas is ademend, winddicht en waterafstotend, wat ook weer ideale factoren zijn voor een jas tijdens een winterwandeling. En dames ski-jassen verschillen weer van heren ski-jassen. Natuurlijk zijn de printjes anders. Maar ook de pasvorm, want damesjassen zijn vaak smaller. De pasvorm is belangrijk om lekker warm te blijven. Je mouwen dienen goed om je polsen te sluiten en de vrieskou moet natuurlijk niet door je kraag of onder je jas door alsnog vat op je lichaam krijgen.

Maak je outfit compleet met een ski-broek

Een frequente wandelaar kan in de winter eigenlijk niet zonder een ski-broek. Nee, ook die is echt niet alleen om te gaan skiën. De voordelen van de broeken op de piste gelden net zo goed tijdens een winterwandeling in Nederland. Ze houden je warm en afhankelijk van welke je kiest stoten ze regen af en zitten ze comfortabel. De broeken zijn er in allerlei maten, kleuren en printjes. Een dames ski-broek hoeft trouwens niet alleen een soort tuinbroek model te zijn, maar kan ook gewoon skinny zijn. Dus zo zie je er ook nog trendy uit.

Wat neem je verder nog mee?

Een muts! Ja, Reismuts kan niet zonder een muts. Het liefst kies ik voor een gebreide met een fleece voering. Dat is namelijk extra warm. Daarnaast draag ik graag een thermoshirt in de winter. Het houdt me lekker warm en is niet zo dik onder een jas als bijvoorbeeld een gebreide trui. Dat vind ik prettiger tijdens het wandelen.

In de winter kan de ondergrond verradelijk glad zijn. Daarom zijn goede wandelschoenen of snowboots met een goed profiel aan te raden, zodat je stevige grip hebt. Koude handen vind ik echt heel vervelend. Daarom draag ik tijdens een winterwandeling ook altijd goede handschoenen.

Verder, zeker tijdens een wat langere wandeling zorg ik altijd voor wat eten en te drinken in de rugzak. In de winter neem ik ook altijd een thermosfles mee met heet water. Zodat je onderweg kunt opwarmen met een kopje thee of (oplos)koffie.

Enthousiast geworden over een nieuwe garderobe van Protest?

Denk je erover een jas,broek of muts te kopen? Dan heb ik leuk nieuws! Ik mag je namelijk 10% korting geven bij Protest. Gebruik daarvoor de unieke code REISMUTS10. Deze code is geldig op de gehele collectie. Dus zowel op de wintercollectie als op de toffe streetware en de sale producten. En de code is tot en met 28 februari 2021 geldig. Have fun shopping!

Hou jij van een winterwandeling in Nederland?

Dit bericht is in samenwerking met Protest tot stand gekomen.