Sinds 2020 wordt kamperen steeds populairder. Vooral gezinnen met jonge kinderen kiezen steeds vaker voor een kampeervakantie. En campers lijken wel over de toonbank te vliegen als verse croissantjes op een Franse camping. Toch heeft kamperen nog regelmatig een negatieve reputatie met reacties zoals “erg basic”, “afzien op een luchtbedje” en “gedoe met het opzetten van je tent”. Nergens voor nodig, je kunt zo comfortabel en luxe kamperen als je zelf wilt!

Bij kamperen denkt de één aan een ingericht huisje in het bos en de ander aan een tentje op een camping. Wat valt er nou eigenlijk onder kamperen? Veel kampeerders zien deze manier van vakantievieren als met weinig genoegen nemen. Lekker back to basic in de natuur tot rust komen. Kamperen is een vorm van openluchtrecreatie in een relatief eenvoudige vorm. Dat kan vanalles zijn, zoals een tent, caravan, camper of huisje, maar in ieder geval op een buitenterrein zooals een camping. Maar met weinig luxe kamperen, dat is steeds meer aan het verdwijnen.

Nog niet zo lang geleden is de term “glamping” ontstaan, oftewel luxe kamperen. Je boekt dan een luxe lodgetent, yurt, pipowagen of een huisje dat vaak volledig en smaakvol ingericht is. Nog steeds op een mooi buitengebied of camping, dus de vrije ervaring in de natuur is niet zoveel anders. Alleen je verblijfplaats is luxer. Je hoeft niet je eigen bed op te pompen en je zit vaker op een stoel of bankje in plaats van een uitklapbaar krukje. En dat is nou precies een van de redenen dat kamperen steeds populairder wordt. Want zo wordt het tot rust komen in de natuur een stuk toegankelijker voor een groter publiek.

Luxe kamperen met je eigen kampeeruitrusting

Als je nog niet weet of kamperen iets voor je is, is het een prima idee om het gewoon eens uit te proberen. Door bijvoorbeeld een huisje te huren of kampeerspullen van iemand anders te lenen. Weet je al dat je kamperen echt heel tof vindt (natuurlijk!), maar wil je het graag wat luxer aanpakken? Dan geef ik je de volgende tips.

Creëer meer leefruimte

Of je nou van basis houdt of van luxe kamperen, één van de dingen die iedere doorgewinterde kampeerder minder leuk vindt, is regen. Want daar zit je dan in je tentje of caravan. En met een natte tent ben je ook niet zomaar doorgetrokken naar de volgende zonnige plek. Zeker wanneer je met je kinderen op vakantie bent, is het ook wel fijn dat je bij zon en bij regen genoeg ruimte hebt om niet steeds op elkaars lip te zitten. Dan zijn voortentluifels ideaal om eenvoudig doch doeltreffend meer woonruimte te realiseren. Want zelfs bij een stevige bui kun je fijn en droog buiten blijven zitten.

Zorg voor goede spullen

Wanneer je overtuigd bent dat je vaker wilt gaan kamperen, zorg dan voor goede spullen. Stoelen die echt lekker zitten. Een tafel die niet omwaait bij het minste zuchtje wind. En een extra topper op je bed in de camper doet echt wonderen voor de nachtrust! Je hoeft niet meteen je hele materiaal te upgraden. Ik vind het juist leuk om iedere vakantie weer iets te verbeteren in onze eigen camper.

Kies de camping die bij je past

Het ervaren van luxe zit niet enkel in de materialen, het zit in het gevoel dat je tijdens je kampeeravontuur hebt. Dat moet kloppen. En het kiezen van de camping die bij je past helpt daarbij. Als je liever niet iedere dag staat te koken, kies dan een camping waar je afhaalmogelijkheden of een restaurant hebt. En hou je niet van enorme drukte, ga dan eens voor kamperen bij een boer. Zie je op tegen een gedeelde wc? Steeds meer campings bieden campingplekken met privé sanitair. Dat voelt super luxe! Er is voor iedere kampeerder een geschikte camping te vinden voor de beste en luxe kampeervakantie zoals jij wilt!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Meer informatie over samenwerken met reisblog Reismuts vind je hier.