Bij veel mensen begint de dag met een goed kopje koffie. Ik drink eigenlijk zelden koffie. Het is niet dat ik de smaak niet lekker vind. Juist wel! Een verse Cappuccino, Latte Macchiato of een frisse Frappuccino, ik kan er op zijn tijd erg van genieten. En met toevoegingen van karamel of hazelnoot wordt het helemaal een feest. Op reis ben ik dan ook altijd wel nieuwsgierig naar de lokale koffiesmaken. De excursie in Panama is mijn favoriet.

Volgens sommigen is koffie uit Panama de beste ter wereld. Daar zijn de koffieplantage houders in en rond Boquete in ieder geval van overtuigd. Vol trots vertellen ze je het proces van een plant tot aan de gemalen koffie in een pak. Boquete is het hart van de koffie industrie van Panama, dus er is volop keuze om een lokale finca te bezoeken, met ieder hun eigen manier om de lekkerste koffie te maken.

zak

Mijn excursie had ik via hostel Mamallena geboekt. Deze duurde 2,5 uur. In een klein groepje van maximaal 8 personen word je er met een truck opgehaald en ongeveer een kwartier later kom je bij een finca aan. De eigenaar neemt je eerst mee naar de tuin, waar de koffieplanten zijn. Hij vertelt en demonstreert hoe de bonen uit een bes gehaald worden, worden ontveld en gedroogd. Veel handwerk en interessant om te zien.

plant

Vervolgens kom je in de ‘fabriek’, oftewel de schuur waar de gedroogde bonen door een machine gaan en daarna op verschillende wijzen worden gebrand. Nog steeds veel handwerk en machines die onze kwaliteitsnormen in Nederland waarschijnlijk niet zullen doorstaan, maar wel boeiend om mee te maken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En de trip zou natuurlijk niet compleet zijn zonder proeverij. Ik vond de koffie behoorlijk sterk smaken. Het gros van de koffie is voor export bestemd. De gids legde uit dat ‘dark roasted’ juist minder cafeïne bevat, doordat die bonen langer geroosterd zijn en dus juist de lichter geroosterde koffie meer aroma en meer cafeïne bevat. Leuk triviantje!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat is er verder te doen?
Boquete is een klein, rustig bergstadje omringd door mistige, groene bergen. Een lokaal boemelbusje vanaf David brengt je er in twee uurtjes heen. Vooral de uitgebreide mogelijkheden voor trekkings en een zipline canopy toer maakt het stadje aantrekkelijk voor toeristen. Dat geeft het stadje ook een relaxt hikers- sfeertje.

Er zijn volop hostels te vinden, veelal met private kamers. Restaurantjes vind je er niet veel. Via hostel Mamallena aan het centrale pleintje kun je naast koffie excursies ook andere trips boeken. En naast dat hostel vind je de Amigos Bar, een van de weinige barren in het stadje, maar wel heel gezellig en met een prima keuken.