fbpx
Frankrijk Portugal Spanje

Op pad met het blauw busje

 • 5 februari 2017

Nog niet zolang geleden kwamen Marleen en ik elkaar op Instagram tegen. Haar account trok mijn aandacht, want ik zag een heel tof VW busje voorbij komen. En sinds onze kampeeravonturen van de afgelopen zomer ben ik er meer geïnteresseerd in geraakt. Het ziet er zo leuk uit, als een droom om zo rond te reizen. Maar is dat het ook? Over een paar weken ga ik daar zelf achter komen, wanneer ik met het busje op pad mag. Maar eerst schrijft Marleen over haar ervaringen.

Even voorstellen
Om te beginnen zal ik mezelf kort aan jullie voorstellen: Marleen, 31 lentes jong, ondernemend, enthousiast over te veel dingen, loopt hard, steeds op zoek naar een balans tussen bezig en zen zijn, trotse eigenaar van een te gek (al zeg ik het zelf) blauw busje. Ik woon samen met Niek en in 2014 is de liefde voor VW busjes begonnen met een groen busje. Drie weken hebben we een groene VW T2 camper gehuurd en genoten van Frankrijk. Helaas begaf de groene camper het na 2 weken en moesten we met vervangend vervoer terug naar huis. We begonnen in een oude bus uit de 70’er jaren en reden terug in een super de luxe nieuwe auto uit 2014… Dat was wel even een teleurstelling.

Ik hoor je denken: Je bent toen vast afgeknapt op zo’n oude camper. NEEEE, juist niet. In de week dat we eerder thuis waren dan gepland, hebben we marktplaats afgestruind. Gewoon, voor de grap eens kijken of er een busje te koop zou zijn. En zowaar er was een blauw busje te koop in het westen van het land. We hebben gebeld, zijn er langs gegaan, hebben gekeken, stukje gereden en na een heerlijk kopje koffie en thee van de oude eigenaar waren we er vrij snel uit: we nemen hem! Als trotse eigenaar van een blauw busje reden we weer richting het oosten des lands. We zouden er een beetje aan gaan klussen. Dat ‘beetje’ heeft een jaar geduurd. Van het één kwam het ander en hij is uiteindelijk helemaal gestript en weer opgebouwd. In augustus 2015 was hij eindelijk af.

Inmiddels hebben we meerdere tripjes gemaakt. Zowel naar festivals en leuke campings in Nederland, maar het hoogtepunt was de roadtrip van tien weken in 2016. Wat fijn was dat!


De big trip in 2016
22 juli 2016 was het zover: tien weken op avontuur door Europa met ons blauwe busje. Camper ingepakt, kaart van Europa mee en gaan met die banaan. We hadden een grof plan: Normandië, Bretagne, Portugal, Spanje en misschien Italië en/of Kroatië? Het plan was om vooral geen plan te hebben en te kijken wat er zoal op ons pad zou komen. Doordat we geen strak plan hadden, zijn we spontaan bij verschillende leuke dingen uitgekomen: zo kwamen we in Portugal terecht bij een sardientjes feest, in Spanje bij een dorpsfeest met groots vuurwerk en kampeerden we op te gekke slaapplekken die we in de boekjes nooit hadden gevonden.

In Zuid-Frankrijk hebben we deel genomen aan een surfweek. Naast het relaxte camper leven vind ik het zelf erg fijn om dit af te wisselen met actief bezig zijn. En over surfen kun je van alles zeggen, maar niet dat het niet actief is. Wat is het lastig om liggend op je plank, op het juiste moment de golf te pakken, als een malle mee te paddelen, jezelf op te drukken en vervolgens ook nog te blijven staan ook… Maar was is het leuk om te doen!

Zowel in Spanje als in Portugal hebben we regelmatig wild gekampeerd. Het wildkamperen wisselden we af met campings of camperplaatsen. Zelf houd ik van campings welke net even anders zijn. Kleinschalige campings waar je het karakter van de eigenaren in terug ziet. Tijdens het wild kamperen hebben we op de tofste plekken geslapen: bij een klooster op een berg in Spanje, op een cliff aan de zee in Portugal, kwamen we in karakteristieke dorpjes terecht waar je zo het Spaanse of Portugese leven in wandelde met geen toerist te bekennen.

In een vogelvlucht: We zijn via Frankrijk, Noord Spanje, Portugal, Zuid Spanje via de kust richting Barcelona gereden. In Barcelona besloten we spontaan de boot te nemen naar Ibiza. Acht uurtjes varen met de nachtboot bracht ons op het eiland. Ibiza heeft mij erg verrast! Fijne sfeer, blauw water, lekkere sangria, mooie natuur, toffe baaitjes… Echt heel relaxed. Met een scooter hebben we het eiland verkend en genoten van alles wat Ibiza te bieden heeft. Hier kom ik zeker nog eens terug.

Na Ibiza zijn we op ons gemak terug gereden via Noord Spanje en Frankrijk naar huis. Onze trip is voorbij gevlogen en zeker voor herhaling vatbaar. Op pad gaan met het blauwe busje betekent voor mij: vrijheid, blijheid en de wereld ontdekken. Als ik zo achter dat grote stuur zit, hoog boven de weg, op mijn gemak door Europa tuf met een roadtrip-achtig muziekje op de achtergrond, voel ik me vrij gelukkig. Vrij EN gelukkig moet ik zeggen. In een wereld waarin we met zijn allen al zoveel moeten, met een overvloed aan keuzes en spullen is het fijn en wat mij betreft noodzakelijk om te ont-moeten.


Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om ook op pad te gaan met het blauwe busje. Voor een roadtrip of een weekendje weg in eigen land. Wil je meer weten, ga dan naar Blauwbusje.nl

Deze gastblog is door Marleen van Blauwbusje.nl geschreven. De tekst en foto’s zijn haar eigendom en zijn met haar toestemming gebruikt door Reismuts.

Lijkt het jou wat om met zo’n VW busje op reis te gaan?

16 Reacties

 • ivonne

  Wat super leuk om te lezen Marleen. Wij reden al een paar keer langere tijd met de auto en tent door Europa, maar ook door Australië en Amerika. Die vrijheid die jij omschrijft is wat wij ook elke keer weer ervaren. Er is niets fijners dan dat! En ik kan ook totaal beamen dat je heel lang gelukkig lunt zijn met vrij weinig. Wat hebben we het thuis toch (veel te) goed. Het busje ziet er super uit. Ik wens je nog heel veel plezier met je gave vervoersmiddel!

  Beantwoord
  • Lizette

   Met ons kampeer avontuur afgelopen jaar heb ik een beetje van die vrijheid kunnen proeven, maar het smaakte naar meer. Lijkt me super om zo rond trekkend landen te ontdekken.

   Beantwoord
  • Marleen

   Hoi Ivonne, Dankjewel! Leuk om te lezen, Amerika en Australië lijkt me ook gaaf… Nog genoeg plekken om te gaan ontdekken:)
   En in de basis hebben we eigenlijk maar heel weinig nodig…
   Groetjes!

   Beantwoord
 • Robert | Traveljunks

  Oh, hoe herkenbaar. Ik maakte mijn eerste reis op ongeveer dezelfde route als Marleen en Niek, al gingen wij erna nog richting oosten. Ik kan het gevoel van vrijheid beamen. Op een meer relaxte manier reizen bestaat bijna niet. Ik heb een beetje een déjà vu. Zelfs het type busje klopt 🙂

  Beantwoord
 • Sabine

  Leuk verhaal, heel tof om te doen dit. IK heb zelfs nog nooit in een camper gereden, maar het lijkt me een groot gevoel van vrijheid geven. Ik vind het altijd al superleuk om te roadtrippen door Colombia. Zo heerlijk scheuren over afgelegen zandwegen en op plekken komen waar de bus niet komt: fantastisch!

  Beantwoord
  • Lizette

   Nog nooit Sabine? Ik had van jou verwacht dat je ook al eens met een busje was gaan toeren. Grappig. Maar met jullie SUV krijg je denk ik ook wel een hoge mate van vrijheid, lekker ruim!

   Beantwoord
  • Marleen

   Hoi Sabine, Dankjewel! Colombia is vast ook een bijzonder land om te touren…

   Beantwoord
 • Ilona

  Toegegeven, ik heb zoiets nog nooit gedaan. Toch kan ik mij zeker voorstellen wat de charme en nostalgie is van zo’n busje. En natuurlijk de onbeperkte vrijheid die het met zich meebrengt. Staan en gaan waar je wil. Juist het feit dat je niet alle luxe hebt. Waar ging je eerste reis naartoe Marleen?

  Beantwoord
  • Lizette

   Dat is zeker geen schande hoor! Ik ook niet 🙂 En de vrijheid die het geeft, lijkt me heerlijk!

   Beantwoord
  • Marleen

   Hoi Ilona,
   Onze eerste tripje was naar Lowlands:) Daarna naar de Nederlandse kust, Limburg en het jaar erop de roadtrip van 10 weken. Over een klein maandje mag hij de weg weer op en ik ben stiekem al weer wat weekend tripjes aan het plannen:) Hopen dat het snel weer mooi voorjaarsweer wordt.

   Beantwoord
 • Terugblik: maart 2017 – Reismuts.nl

  […] ging ik er weer even tussenuit. Samen met Remco gingen we met het Blauw Busje op pad in Overijssel en Friesland. Erg gezellig en […]

  Beantwoord
 • Roadtrippen met het Blauw Busje – Reismuts.nl

  […] niet zo lang geleden vertelde Marleen in een gastblog over het Blauw Busje van haar en Niek en hun avonturen door Europa. Vorige maand mocht ik het busje […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.