In de reizergslounge schrijven gasten over bestemmingen waar ik zelf nog niet geweest ben. Zo doe ik ook weer inspiratie op. 😉 Collega-blogger Linda van OneDayTrip stelde voor om over Thailand te schrijven. Nou heb ik al behoorlijk wat van het land gezien, maar toen Linda over haar avontuur op de fiets vertelde, werd ik wel heel nieuwsgierig. En nee, niet een fiets-excursie door een stadje, zoals ik ook eens gedaan heb, maar fietsend door Thailand! Ze neemt je mee achterop.

Even voorstellen…

Hai! Ik ben Linda, 27 jaar, geboren in Alphen aan den Rijn, getrouwd met Paul en verslaafd aan reizen. Deze maand vertrekken we voor de tweede keer om een aantal maanden te gaan reizen, dit keer door Zuid-Amerika!

Foto 2

Wat betekent reizen voor jou?

Reizen is mijn passie. Ik doe het zo vaak mogelijk. Het mooie aan reizen vind ik het leren kennen van andere mensen en culturen, opgaan in het dagelijkse leven en genieten van al het mooist dat je ziet en ervaart.

Wat is je favoriete land?

Dit is een moeilijke, maar ik kies toch voor Thailand. We hebben Thailand bezocht tijdens onze vijf maanden durende reis door Zuidoost Azië en pas écht leren kennen tijdens onze fietstocht vanaf Bangkok naar de Maleisische grens. Dan zie je het echte Thailand. Ik houd van het land, de mensen, het eten, het klimaat, de sfeer. Het is zo’n fijn land!

Wat wil je vertellen over je avontuur fietsend door Thailand?

Fietsen door Thailand was zo’n bijzondere ervaring, dat wil ik graag met jullie delen.

Ik zal eerst vertellen hoe het allemaal begon. In totaal zouden we vijf maanden door Zuidoost Azië reizen. Ook al heeft elk land wel iets unieks, na een aantal maanden merkten we toch dat we onderhand wel genoeg tempels hadden gezien en we vonden het allemaal maar ‘normaal’ worden. We wilden wat anders gaan doen. Toen we in Hoi An (Vietnam) op een terrasje zaten en er een Aziatisch stel op vouwfietsen langsfietsten, zei Paul: “We gaan het laatste deel van onze reis op vouwfietsen afleggen!”. Paul zegt het, ik voer het uit, dus zo geschiedde.

Na eerst nog verder door Vietnam en daarna door Laos te hebben gereisd, werd ons plan in Bangkok tot uitvoeren gebracht. Het heeft wat moeite gekost om bij de fietsenwinkel aan te komen, maar na wat modellen geprobeerd te hebben, stonden we na een tijdje (lees: aantal uur) weer buiten met onze nieuwe vervoersmiddelen!

Foto 3

Na een pakket met spullen naar huis te hebben gestuurd en wat benodigdheden te hebben gekocht (o.a. elastieken om onze backpacks op de bagagedrager vast te binden, een slot, sportbroekjes en natuurlijk kaarten), konden we dan eindelijk vertrekken!

Ook leuk: een rondreis door Thailand, Bangkok en Chiang Mai

Aangezien het verkeer in Bangkok een tikkeltje chaotisch is, besloten we om de trein naar Ratchaburi te pakken, en vanaf daar te gaan fietsen. Al snel merkten we dat we een grote bezienswaardigheid waren voor de Thai. Toen we op het treinstation van Bangkok onze fietsen aan het opvouwen waren, hadden we genoeg toeschouwers, haha. De volgende dag begon dan eindelijk onze fietstocht.

Hoe is het bevallen?

Hoe het ons is bevallen? Geweldig goed! Hoe we de weg wisten? Kaart lezen! De wegen in Thailand zijn echt perfect, en het zijn er lang niet zo veel als in Nederland. Dus konden we het wegnummer niet vinden, dan keken we naar hoe de weg liep (recht, bocht naar links, bocht naar rechts?), om er zo achter te komen welke richting we op moesten. Dat gaat ook weleens mis. Naja, één keer dan…
“Waarom staat overal op internet dat Thailand een perfect fietsland is omdat het vrijwel plat is, terwijl we nu in de bloedhitte berg op en berg af aan het fietsen zijn?!”
Kwamen we er achteraf achter dat we een verkeerde weg hadden genomen…

Foto 4

Het meest bijzondere aan onze fietstocht?

Wat absoluut het meest bijzondere aan deze fietstocht was, is het leren kennen van de lokale bevolking. We kwamen op plekken waar geen toerist te bekennen was, werden constant nageroepen met Sawadeeka!, hebben gegeten bij eetstalletjes langs de weg/op een universiteitscampus/in kleine gehuchten, begonnen de dag met een ontbijtje op het strand en eindigden de dag met een biertje op het strand en niet te vergeten: hebben de meest prachtige plekken van Thailand gezien.

Foto 5
Foto 6

Het engst aan onze fietstocht?

Het was dag vier van ons avontuur fietsend door Thailand: van Pran Buri naar Prachuap Khiri Khan (althans, dat was het doel). Ik was die dag niet zo fit, dus hadden we rond 15:30 uur besloten dat we het laatste deel met de trein af zouden leggen. Toen we op het verlaten treinstation aankwamen en de beheerder van het station wakker hadden gemaakt, kwamen we er echter achter dat er helemaal geen treinen meer reden. Dan zit er niets anders op dan verder fietsen. Om voor donker aan te komen, moesten we echter wel aardig doorfietsen.

We begonnen goed, totdat de perfecte weg overging naar een weg vol met gaten en vervolgens in een onverharde weg in the middle of nowhere. Toen we op een gegeven moment ook nog door honden werden achterna gezeten, vonden we het allemaal niet zo leuk meer. En waarom horen we de grote weg niet, terwijl we er parallel aan zouden moeten fietsen? We waren verdwaald.

Op een gegeven moment kwam er een pick-up langsrijden, aan wie we de weg vroegen. Hij gebaarde ons achterin de laadbak te stappen. Zaten we dan, een half uur achterin een laadbak, terwijl de choof over de snelweg racete en het enige dat wij hoopten was heelhuids in Prachuap Khiri Khan aankomen. Wat gelukkig gebeurde…

Kaart Thailand

Tot slot, nog wat feitjes

  • in totaal hebben we 15 dagen gefietst
  • in die 15 dagen hebben we 900-1.000 kilometer afgelegd
  • over die 900-1.000 kilometer hebben we 65 uur gedaan

Ik zou echt iedereen willen aanraden om de niet-toeristische plekken fietsend door Thailand te bezoeken. Ben je niet zo’n fietser? Neem dan de trein. De boemeltjes stoppen in de meest kleine dorpjes, waar je met open armen wordt ontvangen en je het echte Thailand leert kennen. Het was geweldig…