Een camper is tegenwoordig een erg populaire manier van er even lekker tussenuit gaan. Je bent flexibel om te gaan en staan waar je wil en het is een bijzondere, vaak intieme ervaring. Ben jij van plan om aankomende zomer (of zelfs eerder) lekker met de camper erop uit te trekken? Dan ben je waarschijnlijk aan het nadenken over wat de beste optie is, een camper huren of toch eentje kopen. Ik help je graag verder in dit beslisproces. Lees je mee?

Kosten van een camper

Voordat je de grote vraag beantwoordt of het beter is om te huren of te kopen, is het vooral ook belangrijk dat je antwoord kan geven op de vraag: wat kost een camper? Zodra je dit in kaart hebt is het duidelijk of dit iets is voor jou, of dat je toch beter gebaat bent bij het huren van een camper. Zoals met auto’s zit er ook in campers ontzettend veel verschil en heb je geen vaste prijsindicatie wat een camper kost. Waar je wel ongeveer vanuit kunt gaan is dat een basismodel – waar je heerlijk mee op reis kunt, maar zonder al teveel snufjes – rond de 50.000 euro ligt. Dat gaat natuurlijk naar boven wanneer je kiest voor de nieuwste camper met alles erop en eraan. Dan kan je zelfs uitkomen op 150.000 euro. Het is dus goed om te bekijken of je deze prijs er überhaupt voor over hebt.

Tweedehands of nieuwe camper

Voordat je nadenkt over het huren, is het natuurlijk ook een optie om een camper tweedehands aan te schaffen. Hierdoor daalt de vraagprijs al snel een aantal tienduizenden euro’s en in veel gevallen werkt een camper nog steeds net zo goed als dat je hem nieuw aan zou schaffen. Let er hier wel bij op waar je de camper koopt. Je wil dit wel bij een betrouwbare maatschappij of persoon doen, dus dat is iets wat je kunt onderzoeken. Een goed instapmodel hierin is een oude camper kopen, omdat deze veelal lager in prijs zijn dan de nieuwere modellen. En dan heb je daarnaast ook het verschil in prijs, omdat je hem tweedehands huurt. Wanneer je niets geeft om met een flashy modellen, zou een tweedehands camper kopen daarom een goede uitkomst zijn voor jou.

Een camper huren

Wanneer je nog niet zeker bent of een camper lifestyle echt iets is voor jou, kun je voor het eerste jaar misschien het beste beginnen met een camper huren. Dan kun je echt bekijken wat dit precies is en of je dit vaker wil gaan doen. Het klinkt voor velen heerlijk om een camper lifestyle erop na te houden, maar in de praktijk kan dit er iets minder rooskleurig aan toe gaan dan dat je in gedachten had. Het zou dan zonde zijn als je een spiksplinternieuwe camper op de oprit hebt staan, waar je toch minder gebruik van gaat maken dan verwacht.

Tips bij het bekijken van een camper

Het is heel gemakkelijk om direct verliefd te worden op een camper. Er zijn namelijk veel leuke modellen op de markt en vaak bij de eerste aanblik zie je jezelf (en je gezin misschien) erop uittrekken en de mooiste avonturen beleven. Het loont echter zeker om een zeer kritische blik te behouden. Komt er bijvoorbeeld roest door het dak zetten? Hoe staat het met de wielen en de binnenkant van de camper? Je wil vooral eerst kwaliteit waarborgen en daarna verliefd worden op de camper zelf. Behoud dus een kritische blik en maak zeker weten meerdere afspraken met potentiële campers om te weten waar je aan toe bent.

Leestip: een tweedehands camper kopen, waar moet je op letten

Vrij kamperen in Scandinavië

Nu de voordelen voor het kopen of juist huren van een camper wat duidelijker zijn geworden, is het vooral leuk om na te denken over de mogelijkheden voor je vakantie die het vertrekken met een camper bieden. Wist je bijvoorbeeld dat je in Finland, Noorwegen en Zweden je nog vrij met je camper overal mag parkeren. Dit geldt zeker niet meer voor alle landen, waar er restricties zijn ingevoerd, maar in deze Scandinavische landen is dat niet zo. Wil je dus graag vrij zijn in waar je naartoe gaat en waar je parkeert? Dan weet je waar je reis naartoe mag gaan.