Lange tijd heb ik gedacht dat ik de trekking in de Amazone de meest indrukwekkende trip in de natuur ever zou vinden. En die was ook echt geweldig! Later werd ik verrast door de prachtige Pantanal in Brazilië. Wat een geweldige jungle trip was dat! Jungle is eigenlijk niet het juiste woord, want de Pantanal is een draslandvlakte die de helft van het jaar voor het overgrote deel onder water staat. En dat maakt het nou juist zo’n prachtig juweel!

De Pantanal beleef je door een meerdaags verblijf op een pousada, een soort ranch waar koeien gehouden worden en sommigen verrijkt zijn met gastenverblijven. Ik zou een verblijf van minimaal 3 dagen aanraden om vanalles te kunnen zien en doen EN er heerlijk tot rust te komen. Ik ging naar pousada Santa Clara, 4,5 uur rijden van Campo Grande vandaan. Daar zijn verschillende een- en tweepersoons huisjes tegenover het hoofdgebouw.

Er is ook een zwembad dat na een trip voor aangename verkoeling zorgt (want reken erop, het is er heet!). Een zwijntje scharrelt er gezellig wat rond tussen de ganzen en verderop staan de koeien te grazen. In het hoofdgebouw wordt drie keer per dag eten geserveerd. Alles vond ik er lekker, maar vooral de toetjes die gemaakt zijn van dulce de leche!

kroko

Vanuit de Pousada kun je verschillende trips maken, met de Jeep, te paard, per boot of te voet. De Pantaneiros, oftewel de cowboys die de koeien van de pousada begeleiden als ze klaar zijn voor de slacht, doen alle andere dagen van het jaar dienst als gids. Door de openheid van de Pantanal zie je onwijs veel wildlife en ook goed (niet alleen tussen strukken verscholen), dus ook een genot voor fotografie.

kudde

De Pantanal heeft de grootste concentratie wildlife in Zuid-Amerika. Er zijn onnoemelijk veel soorten vogels en verschillende soorten apen, coati’s (soort neusberen), capibara’s (hele grote, schattige cavia’s), kaaimannen en krokodillen. Ook anaconda’s en jaguars leven er, waar je ongetwijfeld de sporen van zult zien. Ik was gerustgesteld om de anaconda niet werkelijk te ontmoeten, maar de foto’s van de gidsen bewijzen zijn bestaan. En de gidsen vertellen je ook maar al te graag de spannende verhalen over ontmoetingen met de zeldzame Jaguar.

nesubeervogels

Het is ook mogelijk om piranha’s te vissen en die zelf op te eten. En er zijn veel kikkers, heel veel kikkers. Afhankelijk van het seizoen zijn er ook bij de pousada veel kikkers en kan het zomaar gebeuren dat die je bespringen wanneer je ’s avonds naar je huisje wilt gaan! Even schrikken, maar vooral ook heel grappig 🙂 Minder grappig vond ik de reusachtige bruine spin die in mijn kamer rond liep, die gelukkig door een gids verjaagd werd. Maar ja, dat neem je op de koop toe als je dicht bij de natuur wilt zijn. Evenals de redelijk bloeddorstige muggen, dus denk aan lange mouwen, lange broek en DEET!

toekancapibara

Tijdens een avondrit met de Jeep kun je ook dieren spotten. En wanneer de Jeep dan stopt, het geluid van alle insecten en dieren opzwelt tot een oorverdovend orkest en duizenden sterren boven je hoofd staan, dan weet je dat je je bezoek aan deze geweldige plek nooit meer zult vergeten!