Hoewel ik over het algemeen meer van de warmere en zonnige seizoenen ben, zijn sommige routes juist ideaal voor najaarswandelingen in ons eigen landje. De blaadjes aan de bomen variëren van geel naar oranje tot dieprood. Op sommige plekken is het uitzicht een stuk weidser, nu de blaadjes ook wegvallen. En de specifieke geuren van dennenbomen prikkelt je andere zintuigen. Dit zijn mijn drie favoriete najaarswandelingen.

De veertien vennen bij Oisterwijk – 10 km

Deze najaarswandeling doe je op een comfortabel tempo in ongeveer tweeëneenhalf uur. Het vertrekpunt is bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk. Vanaf daar volg je de blauwe pijltjes die je langs – je raadt het al – veertien vennen leidt. Het pad loopt dan weer langs het water af en dan weer door de bossen. Die afwisseling is erg aangenaam.

Ongeveer halverwege de route kom je langs Boshuis Venkraai, een oude boswachterswoning en nu een restaurantje. Prima plek voor een kop warme choco voor je weer verder gaat. Vanaf de Goorven zul je merken dat het zandpad over gaat in stenen. Dit is puin van het in de Tweede wereldoorlog platgebombardeerde Rotterdam. Gevangenen moesten hiermee een pad aanleggen, zodat de Duitsers er met hun voertuigen door konden. Zo loop je dus opeens door een stuk vaderlandse geschiedenis! Na de laatste vennen loop je via de speelweide weer terug naar het bezoekerscentrum.

Leestip: een herfstdip, zo kom je er doorheen

Wandelroute Herikhuizen over de Veluwezoom – 9 km

Vanaf het bezoekerscentrum Veluwsezoom in Rheden loop je deze wandeling ongeveer drie uurtjes door de gele pijltjes te volgen. Je loopt over heideheuvels, door bossen, langs kreekjes en langs twee landgoederen. Hier en daar kent hij ook best pittige hoogteverschillen, die de wandeling wat meer uitdaging geven.

Bij landgoed Heuven, waarvan je het koetshuis meteen herkent aan de paardenkoppen bij de ingang loop je enkele kilometers door bossen. Al vrij snel heb je kans om wilde paarden te zien. Het pad kruist hier en daar met MTB-paden. In het najaar is het er veel rustiger, dus last heb je er niet van.

Verder kom je langs landgoed Beekhuizen en de ruïne van Herikshuizen. Deze laatste is ook een ideale plek om wild te spotten vanaf de metalen uitkijkbrug. Paarden zoeken de weide op, maar ook herten, zwijnen en vossen worden er regelmatig gezien. Het laatste stuk van de route kom je langs de Posbank heide en langs de schaapskooi. Het grootste gedeelte van het jaar graast de kudde schapen op de heide. Op woensdag en zondag is de kudde ‘thuis’. En zo kom je weer terug bij het startpunt.

Maak je liever najaarswandelingen in het buitenland? Wat dacht je van deze drie wandelroutes in Luxemburg!

Natuurbelevingsroute door het Mastbos bij Breda – 7 km

Je auto parkeer je bij De Kogelvangers (Galderseweg 55, Breda) en vanaf de overkant volg je de gele bordjes met een ree erop afgedrukt. Het gebied heet officieel Baronie van Breda, maar de meer gebruikelijke naam ‘Mastbos’ is te danken aan het feit dat de boomstammen vroeger vaak als masten op schepen werden gebruikt.

Dit bos is populair in ieder seizoen, dus je zult hier wel wat meer wandelaars tegen gaan komen. Door het vlakke pad heb je met een flinke pas ongeveer anderhalf uur nodig voor de totale ronde. Eerst kom je langs grote plassen waar het riet in de wind wuift. Daarna komt de geur van de dennenbomen je al snel tegemoet. Een vlonderpad brengt je aan de overkant van de heide. Het laatste stukje van de route gaat via dezelfde weg terug naar het startpunt.

Leestip: de mooiste gebieden voor een winterwandeling

Hoewel ons landje relatief klein is, kun je makkelijk wandelroutes zoeken en duizenden kilometers lopen. Voor ieder seizoen zijn er geschikte wandelroutes te vinden. 

Wat zijn jouw favoriete najaarswandelingen?