“Peddelen, peddelen, peddelen en positie!” hoor ik de instructeur enthousiast roepen. Dat ‘in positie komen’ ging tijdens het oefenen op het strand toch een stukje gemakkelijker. Ik probeer te gaan staan. Mijn surfplank wankelt onder mijn lichaam en plons, daar lig ik weer in het water. Dat maakt niet uit, ik probeer het gewoon nog een keer. Want man, wat is surfen leuk! Leren surfen doe je niet in een uurtje. Maar na deze eerste les heb ik er aan kunnen proeven en ben ik wel heel enthousiast geworden. Kun je nog niet surfen? Ik geef je 5 redenen waarom jij ook surflessen wilt nemen en wilt leren surfen.

Er zijn verschillende vormen van surfen. Bij alle vormen gebruik je een surfplank, maar je gebruikt verschillende manieren van energie om te surfen. Zo gebruik je bij golfsurfen de golven van het water. Bij kitesurfen wordt je voortgetrokken door een speciale kite (een soort vlieger) die je vast houdt en die de wind gebruikt. En bij windsurfen heb je een mast met een zeil op je plank die de wind voor je pakt. Dit wordt ook wel plankzeilen genoemd. Je bent bij alle varianten wel afhankelijk van de omstandigheden van de natuur, de wind en het water.

#1 Surfen is cool

Surfers onderling komen altijd ontzettend relaxt op mij over. En dan de beachwear. Surfers zien er vaak tof uit met mooie surfpakken en surfplanken in alle kleuren. Ik word gewoon meteen vrolijk als ik naar surfers kijk. Dat is toch al voldoende reden om surflessen te nemen en mee te gaan doen?

surflessen

#2 Surflessen vervangen je workout

Surfen is een ware workout, zonder dat je het idee hebt dat je in de sportschool staat. Je buikspieren, je billen en benen, je armspieren. Er is bijna geen gebied in je lichaam dat je niet traint terwijl je op de surfplank staat. En zeg nou zelf, op het water is toch veel leuker dan in een sportschool? Dus vervang je fitness abonnement voor surflessen.

#3 Je komt op de mooiste stranden

De westkust van Bali, het zuiden van Sri Lanka of het tropische Costa Rica, het zijn allemaal bestemmingen met idyllische stranden die enorm geliefd zijn door surfers.

surflessen

Wist je dat je voor surflessen trouwens helemaal niet naar het buitenland hoeft? Dat kan ook gewoon in ons eigen land! Bijvoorbeeld bij Telstar Beach bij strand Horst in het midden van ons land. Dat strand staat bekend als een ideale spot in Nederland om te surfen, voor kitesurfen en windsurfen. Een pluspunt van surflessen nemen in Nederland is dat je nu meteen kunt beginnen. En als je dan naar één van die schitterende surfspots reist, kun je gelijk met je plank de zee in.

#4 Surfen geeft je energie

Eén van de redenen dat reizen gelukkig maakt, is doordat je geprikkeld wordt door nieuwe omgevingen en culturen. Surflessen geven je ook nieuwe prikkels en daardoor ook geluksgevoelens. Tijdens het surfen komen er allerlei fijne stofjes in je lichaam vrij die je blij maken. En wanneer het lukt om op je surfplank te staan, of je na een paar surflessen zelfs al echt een golf kunt pakken, dat geeft zo’n enorme kick! Een ware energieboost!

surflessen

#5 Surflessen houden je jong

Wist je dat je je brein jong kunt houden door jezelf iets nieuws aan te leren? Een vreemde taal, een muziekinstrument bespelen, of – je raadt het al – surflessen nemen. Want naast het fysieke aspect van het op een surfplank leren staan, ben je ook met balanceren bezig en leer je allerlei technieken te onthouden en toe te passen. En dat is goed voor je brein.

Lijkt het jou wat om surflessen te nemen?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.