header
In Nederland zie je nog niet zoveel Vietnamese restaurants. Jammer, want het is zo lekker! Dat zagen we wel op de foto’s van Lizette in Vietnam. De Vietnamese keuken heeft veel invloeden uit omringende landen. Ze gebruiken veel Chinese, Koreaanse en Thaise kruiden, specerijen en sauzen. In het winkelcentrum bij mij in de buurt kun je lekkere Vietnamese hapjes krijgen. Uiteraard moest ik research doen 🙂 Ik nam de pannenkoek gevuld met groenten en kip, die je hierboven op de foto ziet. Het is een soort mengelmoes tussen een ei en een pannenkoek. Super lekker!

Maar wat is nu typisch Vietnamees? In mijn zoektocht kwam ik op een leuke Nederlandse site, waar je veel goede informatie over de gerechten en het gebruik van kruiden en specerijen kunt vinden. Daar haalde ik de basis voor het recept van de Pho Bo vandaan. Dit is het gerecht in Vietnam. Ik maakte een iets eenvoudiger versie. Omdat vlees er zo’n aanwezige rol in speelt, is het naar mijn idee moeilijk om er een vegetarische variant op te maken die er echt op lijkt. Natuurlijk kun je altijd een lekkere soep maken met een groentebouillon, tofoe en als garnituur pinda’s toevoegen.

Om het recept iets toegankelijker te maken heb ik gebruik gemaakt van een fond en iets minder vlees. Een echte Vietnamees zal vast vinden dat ik teveel heb weggelaten, maar het is zo wel makkelijker te maken en je hebt niet veel ingrediënten nodig. En toch nog superlekker! Verder vond ik op de site een lekker vegetarisch recept voor lenterollen. Dus een boodschappenlijstje en op naar de toko!

toko

Tip:
Op een weekendtripje in Boekelo kwamen we terecht bij Yuen’s in Enschede. Een fantastisch Aziatisch Fusion restaurant! Ze koken met verse dagproducten, je kunt aangeven wat je niet lust, mag of wilt eten. En dan is het een verrassing wat je krijgt. Een combinatie van allerlei Aziatische landen. Yuen is de kok en zijn vrouw een voortreffelijke gastvrouw. Het is een tikje prijzig (zo’n €30,- voor vier gangen) maar wel de moeite waard!

Recept Pho Bo

Klik voor je Boodschappenlijstje hier. Handig, want dit lijstje kun je zo meenemen naar je toko.

Doe de fond of bouillon in een grote soeppan, en voeg daar ongeveer 2 liter water aan toe. Voeg 1 el zout en 2 el suiker toe.
Rooster in een koekenpan de steranijs tot de geuren vrijkomen. De steranijs wordt een beetje zwart, dat is niet erg, maar laat het niet te zwart worden. Spoel de steranijs af met water.

Spoel de koekenpan om, droog af en gril de ongepelde uien langzaam tot ze rondom een beetje geblakerd zijn. De uien worden hierdoor zachter en de geur die vrijkomt geeft samen met de steranijs de typische geur van Pho. Laat de uien afkoelen, pel de uien en spoel af.

ingre

Doe het rundvlees bij het kokende water, en breng aan de kook. Voeg de gember, steranijs en het kaneelstokje toe. Let erop dat de schuimlaag en vetlaag constant verwijderd wordt, zo blijft de bouillon mooi helder.

Doe de gepelde uien in de pan, schep de uien eruit zodra ze zacht beginnen te worden. De uien worden meestal weggegooid, maar je kunt ze ook bewaren en als garnituur in je soep doen. Laat de bouillon minimaal 2,5 uur zachtjes koken (mag ook langer). Als er teveel water verdampt is, kun je nog wat heet water toevoegen. Op het einde schep je de steranijs en kaneelstokje eruit.

ui

In de tussentijd kun je het garnituur fijnsnijden. Verdeel alle garnituur in een mooie grote schaal, of leuke kleine schaaltjes, en zet alles met de sauzen op tafel. Proef de bouillon en voeg eventueel extra suiker en/of zout toe. Maak de soep eerder flauw dan zout, want de noedelsoep wordt aan de eettafel nog op smaak gemaakt met de smaakmakers.

Aan tafel doe je wat noedels in je kom en garnituur naar smaak. Dan proef je eerst hoe de soep smaakt. Naar voorkeur voeg je hoisinsaus (zoet), chilisaus (pittig), vissaus (zout) en verse citroensap (zuur) toe. Op het laatst nog wat kruiden. Proef en varieer!

soep

Recept vegetarische lenterol

Hier vind je je Boodschappenlijstje voor een stuk of 12 echte Vietnamese rollen.

Verhit de olie in een pan en bak de knoflook een minuut. Voeg daarna de tofu, paddestoelen en wortel toe, en bak dit kort aan. Voeg daarna de groenten toe en roerbak dit een paar minuten tot de groenten geslonken zijn.

IMG_0135

Neem een grote kom en vul dit met gekookt water. Haal hier een rijstvel doorheen. Het hoeft er maar even in en dan leg je hem op een bord of plank. Leg dan daarop een plukje vermicelli, blaadje sla en komkommer, daarop een hoopje tofumengsel en als laatste wat kruiden.

Dan vouw je de rol dicht. Eerst vouw je het onderste deel over het midden, dan het rechtse deel eroverheen en als laatste het bovenste deel. Links blijft dus open. Het is even oefenen, de eerste mislukt uiteraard zoals ook de eerste pannekoek altijd mislukt 🙂 Ik heb ook nog niet de perfecte rol techniek te pakken, maar ik vond het toch aardig gelukt.

IMG_0141

Lenterollen zijn typisch voorgerechten of lunchgerechten. Ik maakte deze vegetarische variant, maar je kunt ze ook met vlees of garnalen maken. Lekker met een visdipsaus, chilisaus of hoisindipsaus.

Smakelijk eten! Ăn nao!