Woorden als vliegticket, reizen en avontuur behoeven geen toelichting. Iedereen weet wat die woorden betekenen. Je zult er zelfs een sterke associatie mee hebben. Je ziet jezelf bij het horen van die woorden al op het strand met een kokosnoot in de hand of bovenop de berg. Er zijn ook woorden die je in je zoektocht naar een volgende reis of tijdens een boeking tegen kunt komen, die je misschien niet meteen kunt plaatsen. Wat betekent het en wat kun je ermee? Hier komt een opfrissing in het reiswoordenboek.

Twin of double

Misschien is dit al een duidelijke voor je, maar ik heb het regelmatig nog door elkaar gehaald. Zo lag ik op afstand van Remco (erg onromantisch) en een andere keer knus met een vriendin in een (te kleine) twin. Een double room is dus een kamer met een tweepersoonsbed en een twin room betekent twee losse éénpersoonsbedden.

E-visum

Een visum ken je wel. Dat papiertje voor in je paspoort dat je bij de ambassade haalt, zodat je een bepaald land mag inreizen. Maar wat is dan een e-visum? Dat is het digitale alternatief dat afgegeven wordt door de overheid van het betreffende land. Geen trip meer naar de ambassade, dit regel je gewoon vanachter je laptop. Je betaalt via iDeal en je ontvangt het visum na toekenning per mail. E-visa zijn verkrijgbaar voor onder andere Vietnam, Cambodja, India en Turkije. En dat voor Cuba ontvang je per post. Steeds meer landen stappen erop over. Wil je meer informatie, kijk dan bij een visumspecialist.

All-inclusive

Ik zie je denken: “Dit ken ik! Alles zit erin!” Nou, meestal wel, maar lees altijd wel even de kleine lettertjes. Er zijn regelmatig beperkingen, zoals geen buitenlandse alcoholische dranken. Jammer als je je daar dan zo op verheugd had en in de veronderstelling bent dat je er al voor betaald hebt.

SGR

Gelukkig verlopen de meeste vakanties soepel. Maar stel nou dat je een reis geboekt en betaald hebt en die organisatie/dat hotel/ enzovoort gaat failliet? Als het bij SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) is aangesloten, zorgt deze stichting dat de vooruitbetaalde bedragen aan jou worden terugbetaald. Je herkent de aangesloten partijen aan het rood-met-blauwe wereldbollogo.

Agriturismo

Dit is de term voor een boerenbedrijf in Italië dat zich daarnaast ook met toerisme bezig houdt. In de jaren ’80 hadden de boeren het er zwaar en door kamers beschikbaar te stellen, konden ze extra inkomsten genereren. Dat is uitgegroeid tot een heuse specialiteit. Zo kun je kamers huren, maar ook completen huisjes op het erf met zwembad. En het allerleukste is dat je echt het traditionele plattelandsleven mee krijgt. Je proeft de verse producten als je bij de boer en het gezin aan tafel schuift en soms kun je zelfs meehelpen op het land.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Uiteraard geef ik mijn eigen mening weer en ga ik enkel samenwerkingen aan waar ik ook achter sta. Wil je er meer over weten, lees dan verder bij Contact & Samenwerken.