De plannen bestonden al langer en nu hebben we ook echt geboekt. Over een dikke drie weken vertrekken mijn ouders en ik met de auto voor vijf dagen naar Berlijn 😀 Zij zijn er al vaker geweest en zijn erg enthousiast over de stad. Ik kijk er erg naar uit om deze trip met hen te gaan maken. Mijn voorbereiding voor Berlijn deel ik met je, zodat jij er ook tips uit kunt halen.

Natuurlijk heb ik al wat voorbereiding gedaan. En zo kwam ik er al snel achter dat Berlijn heel veel te bieden heeft. Een levendige, hippe stad met een bijzonder intrigerende geschiedenis. Volgens mij gaan we aan vijf dagen lang niet genoeg hebben, maar we gaan ons best doen.

Ideeën voor Berlijn

Dit zijn een paar ideeën voor mijn bezoek aan Berlijn:

• Bezoek aan de Reichstag. De meningen zijn verdeeld. Mijn ouders zeggen niet nog eens binnen te hoeven, omdat het niet zoveel voor stelt, terwijl anderen er wel enthousiast over zijn.
• Bij mooi weer een boottocht over de rivier. Dan lijkt pijnlijk zichtbaar te worden dat oversteken ten tijde van de verdeeldheid van West en Oost Berlijn niet mogelijk was.
• De gedenkplek van de val van de Berlijnse Muur.

  • Checkpoint Charlie kan natuurlijk niet ontbreken.
  • En musea bezoeken ook niet. Het Stasimuseum in het originele Stasi gebouw geeft een beeld van hoe men de Oost Duitse bevolking in de gaten hield. Het interactieve DDR museum geeft weer hoe men leefde in de DDR. En iets totaal anders, het Pergamonmuseum, toont schatten uit vervlogen tijden, zoals de complete poort uit het oude Babylon.

ddr museum

Lekker eten en drinken

  • Plekken voor lekker eten en drinken horen natuurlijk ook in je voorbereiding voor Berlijn. Reisgidsen staan bol van hippe tentjes. Aan het water van Flutgraben moeten hele gezellige terrassen te vinden zijn.
  • Mijn ouders willen dolgraag nog een keer in de televisietoren lunchen, terwijl we genieten van het uitzicht over de stad.

televisie turm 2

  • Beelitz Heilstatten. Dit verlaten ziekenhuiscomplex ligt wat buiten Berlijn en moet een bijzondere plek zijn.
  • Shoppen in de Fredrichstrasse.
  • Het Sony center aan de Potsdamer Platz. Geen idee wat ik me er bij voor moet stellen, maar mijn vader wil hier graag weer heen.
  • Rondrijden in een trabantje. Mijn ouders lopen graag, maar hebben geen overdosis energie meer. Dus een mooi excuus om een relaxte citytour in zo’n autootje te doen 😉

Lees ook: de leukste plekken in Berlijn

We verblijven in een appartement van Alex Hotel. Zo hebben we de ruimte om wat te relaxen na een lange dag sightseeing. Ontbijt wordt wel geserveerd 🙂 Het hotel ligt een kwartiertje lopen van Alexanderplatz af. De tip die SuusChef me gaf, is om te zorgen dat je dichtbij een Openbaar vervoer-knooppunt zit, omdat Berlijn machtig groot is en zo kun je er makkelijk alle kanten uit. Nou, dat zit dus wel goed.

berlin alexander platz

Voor wat betreft de andere ideëen, alle tips zijn welkom voor mijn voorbereiding voor Berlijn. Is een bezoek aan de Rechstag aan te raden? Is shoppen aan de Fredrichstrasse echt zo leuk? Wat houdt dat Sony Center in? En welke andere plekken zou ik zeker moeten bezoeken? Ik hoor het graag!

Speciale dank aan Nancy Alexander voor de nuttige tips en de foto’s!