Net een paar dagen terug uit Marrakech en met mijn stedentrip naar Berlijn ook nog vers in het geheugen voel ik me een enorme bofkont dat ik dit allemaal kan meemaken. Want wat is het fantastisch om nieuwe plekken te ontdekken! Reizen maakt me ontzettend happy 😀 Toch vraag ik me soms ook af of er minpunten aan reizen zitten.

Reizen is schitterend en de ervaringen en herinneringen zijn goud waard. Maar als we reizen als een schitterend blinkende gouden medaille zien, hoe zit het dan met die andere kant die iedere medaille heeft? Wat zouden de nadelen van reizen zijn?

# Inpak stress
Kiezen wat wel en wat niet mee gaat, alles nog even fris uitwassen, bijkopen wat er nog ontbreekt…. Het is toch allemaal wel erg aanpoten voor vertrek!
Maar ja, vervolgens heb je alle tijd om te relaxen en bij te komen, want op reis kan alles en niets moet. Ultieme chill modus aan dus en weg stress.

# Het is zo voorbij
Maanden lang keihard sparen en dat allemaal voor die paar weken in Verweggiestan. En die lijken vervolgens voorbij gevlogen.
De herinneringen blijven eeuwig! En als je geheugen ooit minder gaat worden, dan heb je ook de geweldige foto’s nog.

bed

# Te wereldwijs
Veel reizen maakt verwend. Grote kans dat je je leventje thuis steeds minder boeiend gaat vinden.
Ehm, veel reizen verrijkt en geeft je een breder perspectief op de wereld. En daarmee kleur je juist de minder interessante dingen vast wel weer interessanter in.

# Niet zo fit
Ander soort eten, andere hygiëne, dengue muggen, ander klimaat. Dit soort factoren brengen soms wel wat gezondheids-uitdagingen mee.
Zorg dat je fit en uitgerust op reis gaat, haal je inentingen, drink voldoende water, ga niet continu vol in de zon en probeer niet (meteen) de meest creatieve gerechten uit. Doe vooral wat je aan kunt en push jezelf niet verder dan dat.

# Het thuisfront missen
Hoe tof een plek ook is, hoe gezellig het samen op reis ook is of met de mensen die je onderweg ontmoet, je bent wel weg van je dierbaren.
Lang leve telefoon, skype, whatsapp, facebook, enzovoorts! In contact blijven is tegenwoordig echt niet moeilijk. Hoewel… ik moet bekennen dat er ook wel momenten geweest zijn dat ik bepaalde geliefden enorm heb gemist en ergens bij me heb gewenst.

IMG_1688

Na heel hard nadenken kon ik deze minpunten bedenken. Maar zoals je ziet, eigenlijk zijn het geen minpunten voor mij (op de laatste dan een beetje na). Ze vallen in het niets bij wat reizen toevoegt en hoe het je leven verrijkt. Adrenaline suist door me heen wanneer een nieuwe avontuur start. En ik lijk op reis energie over te hebben, zelfs na de kortste belabberdste nacht.

Voor mij heeft reizen twee prachtige kanten van een schitterende medaille. En wat vind jij?