Triëst is in de geschiedenis vaak van ‘eigenaar’ gewisseld. Dat maakt de stad een bonte mengelmoes van invloeden. De sierlijke statige gebouwen doen me aan Oostenrijk denken terwijl de vibe vooral Italiaans aanvoelt. Hoe dan ook, Triëst is een heerlijke stad om te verkennen. Ik deel de mooiste plekken met je, met extra veel foto’s!

Het centrale plein

Laten we beginnen met wat volgens mij de mooiste plek in de Italiaanse stad Triëst is, namelijk Piazza Unità d’Italia. Op dit immens grote plein vind je de mooiste gebouwen bij elkaar.

Het Romeinse theater

Net erachter vind je de overblijfselen van een Romeins theater. De tribune staat er vooral nog. Het is helaas gesloten voor publiek. Aangezien het helemaal omringd is door moderne gebouwen, komt het in mijn ogen treurig genoeg ook niet meer helemaal tot zijn recht zoals dat ongetwijfeld in de Romeinse tijd wel is geweest.

De bekendste brug

Een stukje noordelijker vind je het meest gefotografeerde stukje van Triëst, namelijk de Porto Vecchio. Deze “straat” met water en mooi uitzicht is overgebleven uit de tijd dat Triëst de wereldhaven van Wenen was. Vanaf de twee bruggen ervoor probeert iedereen een mooi kiekje te maken.

Bij de rode brug zie je een standbeeld van een man met een hoed. Dit is een ode aan de Ierse schrijver Joyce die in de vorige eeuw in Triëst woonde.

Ode aan de Italiaanse trots

Aan de waterkant vind je een standbeeld van twee meisjes, genaamd Le Sartine. De meisjes naaien de Italiaanse vlag als blijk van trots dat Trieste – zoals de Italianen de stad noemen – (weer) bij Italië hoort.

Het is een echte koffiestad. Dus probeer vooral een lekkere cappuccino of espresso in een van de barretjes.

Triëst staat vol mooie gebouwen met kleurrijke gevels met enorm veel sierlijke details. Ik vind het dan ook een super toffe stad om rond te wandelen. Overal klinkt gezellig Italiaans gebabbel en er zijn veel winkels en restaurants in het oude centrum.

Heb je niet zoveel zin om te lopen, er gaat ook een hop-on-hop-off bus door de stad. Een rit met audioguide kun je vooraf reserveren, zodat je zeker bent van een plaatsje in de bus.

Hoe kom je er?

Vanuit omliggende regio’s in Italië en vanuit Slovenië en Kroatië is het een leuk dagtripje naar deze Italiaanse stad. Het centrum van Triëst is goed met de auto te bereiken. Wij parkeerden onze auto op de grote parkeerplaats bij Porta San Martino aan het water. Je kunt er contant of met bankpas betalen.

Ook is er een treinstation. Vanuit verschillende omliggende plaatsen aan de kust, zoals Grado, kun je ook met een boot naar Triëst varen voor een dagtrip.

Je kunt je makkelijk meerdere dagen in Triëst vermaken. En er zijn legio mogelijkheden om te overnachten in de stad. De beste reistijd voor Triëst is mei tot en met juni en september. In de maanden juli en augustus is het vak droog, maar kan het ook behoorlijk warm worden.