Ah, de autovakantie! De ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, met het comfort van je eigen voertuig. Geen wonder dat de voorbereiding voor een autovakantie een veelbesproken onderwerp is op verjaardagen en andere sociale gelegenheden. Of je nu de kusten van Frankrijk wilt verkennen, door de bergen van Oostenrijk wilt zigzaggen of een pittoresk dorpje in eigen land wilt ontdekken, een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom deel ik met jou mijn 5 onmisbare tips, zodat je ontspannen aan je autovakantie kunt beginnen.

1. Geef je auto een check

Laten we eerlijk zijn, autopech kan je autovakantie gped verpesten. Dus zorg ervoor dat je auto in topconditie is! Een week voor vertrek is het slim om een kleine check te doen of te laten doen. Controleer de olie, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof en de bandenspanning. Bedenk ook of je je auto zwaar laadt, want dat heeft invloed op je bandenspanning. En vergeet de reserveband niet! Een goed onderhouden auto is niet alleen veiliger, maar zo voorkom je ook onnodige vertragingen en pech. Want niemand wil langs de kant van de snelweg komen te staan of gestrand zijn in the middle of nowhere met een oververhitte motor.

2. Pak slim in

Een goede voorbereiding op de autovakantie betekent ook slim inpakken. We kennen allemaal de verleiding om het hele huis mee te nemen, maar efficiëntie is hier het toverwoord. Maak een inpaklijst en houd je daar ook echt aan. Probeer met het inpakken van de bagage het goed in de auto te verdelen zodat het gewicht gelijkmatig is verdeeld. En zorg dat je nog steeds makkelijk bij de belangrijke spullen kunt. Lekker onhandig als de voorraad luiers ver weg gestopt is en je onderweg er toch meer nodig blijkt te hebben. En onthoud: hoe minder je meeneemt, hoe meer ruimte voor souvenirs op de terugweg!

3. Check je autoverzekering

Hier is een belangrijke in de voorbereiding voor je autovakantie: de autoverzekering. Er is niks leuks aan auto verzekeringen, maar ze zijn wel ontzettend nodig om goed te regelen en ook zo nu en dan eens na te kijken. Ook overstappen loont wel eens. Zo kun je bij Netpolis je huidige verzekering vergelijken en wel tot 50% besparen. Controleer voor vertrek je polis om te zien wat er precies gedekt is in het buitenland. Heb je pechhulp of een vervangende auto inbegrepen? Zo niet, dan kan het een goed idee zijn om je dekking tijdelijk uit te breiden. Niets geeft meer rust dan weten dat je goed verzekerd bent, mocht er onderweg iets gebeuren. En laten we eerlijk zijn, een zorgeloze reis is toch wat we allemaal willen?

4. Plan je route flexibel

Het liefst ga ik lekker op de bonnefooi. Maar aangezien heel Europa in dezelfde zomermaanden vrij heeft en op vakantie wil, kan het ook wel lastiger zijn om in de zomer spontaan te reizen. Daarom ben ik dan toch meer van een goede voorbereiding in de route. Zo kijk ik naar vanalles, zoals leuke tussenstops of goede plekken om op te laden. Dankzij handige apps is het gemakkelijker dan ooit om je reis van tevoren uit te stippelen. En zo begint de voorpret ook al thuis. Maar vergeet niet, het toffe van een roadtrip zit ‘m ook in de onverwachte pareltjes. Dus houd ruimte voor flexibiliteit in je planning voor spontane uitstapjes en ontdekkingen. Boek je overnachtingen bijvoorbeeld met de optie om gratis te annuleren tot kort voor aankomst.

Ook het weer kan je verrassen en roet in je plannen gooien. Wij begonnen met een roadtrip ooit eens in Zuid Duitsland, tot we ontdekten dat er weinig plekken waren op campings. Toen zijn we naar Oostenrijk doorgereden. Maar daar was helaas dagenlang regen voorspeld. En zo pasten wij steeds onze reis aan en kwamen we uiteindelijk via San Marino helemaal in Rome terecht. (Alle wegen leiden naar Rome 😉 ) Om maar te zeggen dat het mooie van een autovakantie is dat dit je dus zomaar kan gebeuren.

5. Zorg voor entertainment en comfort

Lange ritten kunnen vooral voor gezinnen met kinderen een uitdaging zijn. “Zijn we er bijna?” “Hoe laaaaaaang nog!?” Het is soms best een uitdaging om het gezellig te houden onderweg op een lange reisdag. Zorg daarom voor voldoende entertainment aan boord. Denk aan luisterboeken, muziek, spelletjes en snacks om de honger te stillen. Niet alleen voor de kinderen natuurlijk, ook voor jezelf. En voor de bestuurder is comfort belangrijk. Zorg voor een goede houding en neem regelmatig pauze om even de benen te strekken. Ik vind het soms verleidelijk om lekker door te rijden als het vlot gaat, maar je kunt er flink moe en stijf van worden. Zie het ‘onderweg zijn’ daarom ook als onderdeel van je autovakantie.

Een goede voorbereiding op de autovakantie kan het verschil maken tussen stress en ontspanning. Door bovenstaande tips te volgen weet ik zeker dat je vakantie soepel verloopt, van het moment dat je de deur achter je dichttrekt tot het moment dat je weer thuis komt. Of je nu door schilderachtige landschappen rijdt of door bruisende steden navigeert, met deze tips ben je klaar voor!