fbpx
Reistips & trucs

8 Tips voor een relaxt begin van je vakantie

 • 9 juli 2017

Nu de zomervakantie voor de deur staat, staan veel Nederlanders op het punt om naar hun vakantiebestemming te vertrekken. Eindelijk – na een jaar hard werken – weer tijd voor ontspanning, zon, zee, strand, bergen,… Maar eerlijk is eerlijk, de aanloop naar vertrek kan behoorlijk stressvol zijn.

En dat is helemaal niet nodig! Met de juiste voorzorgmaatregelen is ook het begin van je welverdiende vakantie heerlijk relaxt. 🙂

#1 Inpaklijst
Een lijst heeft zelfs twee voordelen. Ten eerste is het je geheugensteuntje of je alles mee hebt genomen. Ten tweede kun je ook na het inpakken je lijst nog eens bekijken, zodat je ziet wat je allemaal bij je hebt. En ik heb er alvast eentje voor je gemaakt.

#2 Checklist voor thuis
Ook wel een hele belangrijke, zorg dat alles dat thuis moet gebeuren ook belegd is. Wie geeft de planten water? En wie geeft je kat aandacht en eten?

#3 Extra in je handbagage
Deze geldt vooral voor als je gaat vliegen. Neem iets extra mee voor de eerste dag. Bijvoorbeeld een onderbroek, tandenborstel- en pasta, enzovoorts. Net genoeg, zodat je je op z’n minst een dagje kunt redden mocht je koffer onverhoopt niet tegelijkertijd aan komen. En iets te eten of te snacken is ook altijd wel handig, stel dat je ergens vast komt te zitten.

#4 Persoonlijke papieren
Check vooraf of je paspoort nog lang genoeg geldig is. In veel landen moet het nog 6 maanden geldig zijn vanaf de dag dat je aan komt. En controleer of je een visum voor je land van bestemming nodig hebt. Ik kwam er in Istanbul achter dat we eigenlijk een visum nodig hadden en ik kon er daar ter plekke nog wel eentje kopen, maar ik moest wel bijna een uur in de rij staan (ik was blijkbaar niet de enige). Zonde van je tijd, nietwaar? Oh, ennuh vergeet je bankpas niet op wereldprofiel te zetten als je buiten Europa gaat.

#5 Reispapieren op je telefoon
Alle bekendere boekingsplatforms hebben apps waar je je reservering in terug kunt vinden. Check of je alles hebt, en zo niet, mail het dan nog even naar jezelf. Doe dat ook even met je paspoort, voor het geval je-weet-maar-nooit. Altijd fijn om alles op een plek te hebben, toch?

#6 Gemakkelijke kleding
Als ik met een vliegtuig reis, dan deed ik voorheen vaak bewust een vest aan, voor het geval ik het koud kreeg of zodat ik het uit kon trekken als ik het warm had. Dat leek me altijd handig, tot ik eigenlijk merkte dat dat het helemaal niet is! Want bij vrijwel iedere douane controle moet je vesten en jassen uit trekken. En eenmaal in de auto of in de vliegtuigstoel wil je gewoon lekker onderuit kunnen zakken. Kies daarom voor comfortabele kleding. Lang leve de joggingbroek!

#7 Vermaak
Op lange vluchten heb je vaak een entertainment systeem, zodat je je uren met films kunt vermaken. Maar als dat niet het geval is of je gaat met de auto op pad, dan wil je wel wat afleiding hebben natuurlijk. Zorg daarom dat je iets in je handbagage hebt, een boek, een playlist met vakantie muziek (in het vliegtuig met oordopjes graag, in de auto mag het volume open 😉 ) een laptop met films of een tekenblok, what ever makes you happy. Oh ja, en iets te snoepen (maar dat had je vast al bij tip 3 ingepakt).

#8 Op tijd
Nog een laatste tip voor de vliegeniers onder ons (en misschien ook wel voor de mensen die met de auto gaan). Je vertrekt net iets te laat van huis, vervolgens heb je een beetje file, dan blijkt de rij bij de bagage drop-off net wat langer dan je had verwacht. Vervolgens ren je naar de gate en met het zweet op je voorhoofd vind je je plekje in het volle vliegtuig. Niet ideaal he? Vertrek daarom op tijd en calculeer wat extra in.

En dan… ben je ready for take off! Fijne vakantie!

12 Reacties

 • Sabine

  Goede tips! De volgende keer ga ik bij een overstap ook wat ondergoed meenemen in mijn handbagage. Ik had dus niks bij me toen we strandden in Houston haha

  Beantwoord
  • Lizette

   Haha oei das niet zo fijn als je strandt! Maar zou het langer duren, dan hebben ze in Houston in ieder geval wel fatsoenlijke winkels 😉

   Beantwoord
 • Sanne

  Bedankt voor je tips, heerlijk relaxt op Schiphol aangekomen!

  Beantwoord
 • Elisa

  Handige lijst! Vooral het stukje over de extra spullen in de handbagage. Ik deed dat dus nooit, tot ik ooit aankwam in Orlando zonder koffer. Mijn eerste stop in de USA was dus Walmart 😉

  Beantwoord
  • Lizette

   Gelukkig kon je bij een Walmart terecht en was je niet in the middle of nowhere. Hopelijk is je koffer daarna nog wel aangekomen?

   Beantwoord
 • Niels

  Als we koffers bij hebben dan doe ik ook altijd wat kleren in de handbagage. Gelukkig nog niet meegemaakt dat ze een koffer kwijt zijn geraakt. En ik ben ook altijd op tijd weg van huis. Liever te vroeg dan al hdat gestress. Daar hou ik niet zo van, dus daarom ook altijd een boek bij of spelletjes om die tijd weer te overbruggen 😉

  Beantwoord
  • Lizette

   Oh gelukkig maar! Het is me helaas al een paar keer overkomen dat mijn bagage pas later kwam en dan is het best spannend aan de lopende band terwijl iedereen weg is. En ik hou ook niet van haasten en stressen, liever veel te vroeg en nog even lezen waar we geen gaan.

   Beantwoord
 • Jenny

  Vooral het op tijd vertrekken is iets wat ik heb moeten leren…. Ik ging vroeger echt pas pp het laatste moment naar Schiphol. En dan 45 minuten voor vertrek inchecken.

  Beantwoord
 • Aniek

  Ik ben ook wel van het kiezen voor gemakkelijke kleding in het vliegtuig. Misschien niet zo charmant, maar wel fijn 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Inderdaad charmant is het dan misschien niet. Zodra ik aan kom trek ik ook wel weer wat leuks aan.

   Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.