Met je opa en oma op vakantie, het klinkt voor velen zo normaal. Regelmatig zie ik drie generaties samen genieten van een vakantie in een huisje of op de camping. Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend en ik spreek uit ervaring. Mijn kinderen hebben slechts één oma en geen opa’s. We zijn dus extra zuinig op oma (mijn mama) en nemen haar dolgraag mee op vakantie. De quality time samen met haar en haar kleinkinderen is geweldig. Maar ik zie ook dat het door bijzondere behoeften helaas niet makkelijk is om ‘gewoon’ op vakantie te gaan. Hoe zit het nou als je opa of oma minder mobiel is, een rollator gebruikt of hulpmiddelen nodig heeft? Kun je dan nog wel samen op vakantie? Gelukkig wel! En met deze tips wordt het net wat makkelijker!

#1 Accommodaties voor mindervaliden

Wanneer je samen met een minder mobiele opa of oma op vakantie wilt, is het verstandig te zoeken naar accommodaties die geschikt zijn voor mindervaliden. Vaak wordt er gedacht dat die echt bedoeld zijn voor mensen in een rolstoel en dat is met minder mobiele opa’s en oma’s niet persé het geval. Maar het voordeel van dit soort accommodaties is dat er veel aanpassingen binnenshuis zijn die de vakantie voor opa of oma comfortabeler en makkelijker maken. Zo zijn er bijvoorbeeld vaak een douchestoel en steunbeugels bij het toilet. Ook is alles meestal gelijkvloers. Speciale hulpmiddelen zoals een sta-opstoel zijn lastig te vinden in een accommodatie. Maar de fauteuils en bankstellen zitten vaak wel rechter, zodat een minder mobiel persoon makkelijker erin en -uit kan.

#2 Niet autovrij

We proberen ieder jaar samen met mijn mama een weekendje weg te gaan. Eerder gingen we al eens samen naar Texel. Dik een jaar geleden hadden we samen met mijn mama een weekendje in een vakantiehuisje in Epe gepland. Helaas kon ze vanwege haar gezondheid toen niet mee. Ter plekke bleek dat maar goed te zijn. Want hoewel het vakantiehuisje best geschikt was geweest, bleek het vakantiepark autovrij te zijn. Vanaf de parkeerplaats bij de ingang konden we met een bolderkar de spullen naar het vakantiehuisje brengen. En dat was best wel een afstand. Autovrij klinkt dus wel lekker rustig. Maar wanneer je met een minder mobiele opa of oma op vakantie gaat, is het veel handiger om wel met de auto bij je huisje (of campingplek!) te kunnen komen.

#3 Goede bedden

Wij reizen niet low budget, maar zeker ook niet luxe. Ik hou van mooie plekken in de natuur en daarom kiezen we vaak leuke natuurhuisjes en lodges. En de bedden… die vind ik zelf minder belangrijk. Een ingezakt matras, een harde bodem, het gebeurt wel eens. Maar dat kun je opa of oma echt niet aan doen. Want een ouder lichaam heeft zeker de nodige rust nodig en wel in een fatsoenlijk en comfortabel bed.

Dus wanneer we mama uitnodigen voor een weekendje weg, dan let ik altijd op de bedden. Dat ze comfortabel zijn. En het liefst ook een boxspring, zodat het bed wat hoger is en opa of oma makkelijker in- en uit kan stappen. Regelmatig kom ik hotelkamers en vakantiehuisjes tegen waar de bedden electrisch verstelbaar zijn. Dat is ook ideaal.

opa oma op vakantie

#4 Passende activiteiten

Met een minder mobiele opa of oma op vakantie en dan een lange wandeling door de duinen gaan maken; dat zal helaas niet lukken. En niets is zo frustrerend als geconfronteerd worden met wat er niet kan. Bekijk daarom voor je boekt wat er in de omgeving te doen is. Is er een mooie en niet al te lange wandelroute die ook geschikt is voor rolstoelen? Dan kan opa of oma daar ook de rollator gebruiken.

Of bespreek samen hoe je de vakantie in wilt vullen. Zo spraken wij bijvoorbeeld met mijn moeder af dat zij met de kinderwagen op een bankje ging zitten en van het uitzicht genoot, terwijl ik met Remco nog een stuk verder wandelden. Zo maak je de vakantie passend en leuk voor iedereen.

#5 Hulpmiddelen meenemen of huren

Dat opa of oma hulpmiddelen gebruikt, hoeft echt geen reden te zijn om niet samen op vakantie te kunnen. Veel hulpmiddelen kun je meenemen. En anders kun je altijd nog extra hulpmiddelen huren. Vakantiewoningen voor minder validen bieden deze service regelmatig erbij aan. Het voordeel daarvan is dat de hulpmiddelen direct op je vakantie adres bezorgd worden.

#6 Haalbare reizen

Wanneer je samen met opa of oma op vakantie gaat, gaat het eigenlijk niet zo zeer om de bestemming maar wel om het gezellig samenzijn. Want dat is het belangrijkste. Je maakt waardevolle herinneringen voor het leven. Ik bedoel, wij hadden met mijn moeder een weekendje Epe geboekt en dat is nou niet bepaald een exotische of toeristische hotspot. Het is vooral belangrijk om een haalbare bestemming te kiezen. Wanneer opa of oma niet meer gewend is om lang in de auto te zitten of wanneer je auto niet erg ruim is, kan de reis alleen al veel meer vermoeiend voor opa of oma zijn. Dus dan is het verstandig om een niet te verre bestemming te kiezen.

Wil je toch graag naar het buitenland en wat verder reizen? Overweeg dan om te kiezen voor een cruisereis. Opa en oma hoeven enkel aan boord te gaan om verschillende bestemmingen te bezoeken. En per bestemming kun je samen bekijken of je samen van boord af gaat, of dat oma liever een keertje aan boord blijft en rust neemt. Vaak zijn cruiseschepen ook goed ingericht voor mindervaliden. En je hebt echt wel leuke cruises in Nederland, Duitsland en natuurlijk ook verder weg.

Ga jij ook graag met opa of oma op vakantie?