Een wereldreis is ontzettend leuk, maar helaas ook best duur. Een wereldreis kost namelijk gemiddeld tussen de €15.000 en €20.000. Een flinke duit, maar je krijgt er ongetwijfeld onbetaalbare herinneringen voor terug. Uitgaven waar je zeker voor moet sparen voor een wereldreis: kosten vooraf, zoals reisbenodigdheden, vaccinaties, pillen, reisverzekering en visa.

De prijs van je wereldreis ligt verder natuurlijk aan jezelf, het ligt er maar net aan hoe duur je het wilt maken. De duur van de reis, de bestemmingen waar je heen wilt en het reisgezelschap waar je mee wilt gaan bepalen dit voor het grootste deel.

Sparen voor een wereldreis

Deze gastblog is geschreven door Pelle van Essen, eigenaar van dejongebelegger.nl. Pelle is afgestudeerd student van het HBO Tourism Management en dol op reizen. Ook hij is aan het sparen voor een wereldreis en doet dit door te beleggen. In deze gastblog vertelt hij over de verschillende mogelijkheden om te sparen voor een wereldreis.

Sparen of beleggen voor een wereldreis?

Is het slim om te sparen voor een wereldreis of kun je in de huidige markt, met de huidige rente, wellicht beter een gedeelte beleggen voor een wereldreis?

Dit is totaal afhankelijk van wanneer je op reis wilt gaan en hoeveel je nog bij elkaar moet sparen voor een wereldreis. Wil jij pas over een aantal jaar gaan of heb je alles al bijna bij elkaar gespaard?

In dit artikel geef ik je zeven tips om goed te beleggen, want dit is de manier waarop ik spaar voor mijn wereldreis. Door te beleggen kan je geld namelijk meer waard worden. Echter moet je om goed te beleggen wel met een paar dingen rekening houden. In dit artikel deel ik je mijn beste tips, opgedaan uit mijn werkervaring en literatuur. Deze tips kunnen ervoor zorgen dat jij succesvoller kan beleggen en eerder op wereldreis kunt.

Beleggen met een bepaald bedrag

Beleggen kan al vanaf een klein bedrag. Ik wil je als tip meegeven alleen te beleggen met geld dat je echt kunt missen. De waarde van beleggingen kunnen namelijk erg fluctueren. Dit houdt in dat je beleggingen niet elk jaar meer waard hoeven te worden. Zo zijn er goede en slechte jaren op de beurs. Dit brengt me meteen bij m’n tweede punt: hou altijd een financiële buffer aan. Spaar genoeg geld, zodat je je vaste lasten van minimaal zes maanden kunt betalen. Zo zit je nooit verlegen om geld mocht er iets onverwachts met jou of je inkomen gebeuren.

Net zoals de rente per jaar anders kan zijn, verandert de waarde van aandelen ook. Over algemeen groeit de economie wel altijd en worden bedrijven steeds groter en meer waard. Sommige markten zijn volatieler dan andere markten, vergelijk bijvoorbeeld de obligatiemarkt maar eens met de prijzen van Bitcoin of andere Crypto. Rendement en risico zijn vaak nauw verbonden.

Lees ook: sparen voor een reis met digitale valuta

sparen voor een wereldreis

Beleggen en de kosten

Als je gaat beleggen is het verstandig om op de kosten te letten. Er zijn veel verschillende aanbieders, ook wel brokers, en deze brengen allemaal op hun eigen manier kosten in rekening. Hierom is het verstandig om eerst goed onderzoek te doen en te kijken naar hoe een broker zijn geld verdient. Onderzoek doen naar brokers en reviews schrijven is waar ik mij in specialiseer. Kijk goed naar de kosten voordat je ergens je geld gaat beleggen. Het komt voor dat je bij de ene partij hoge transactiekosten moet betalen, terwijl je bij een andere partij juist geen transactiekosten maakt bij het aan- of verkopen. Hiernaast willen brokers ook nog wel eens verschillende bedragen rekenen voor het omwisselen van bijvoorbeeld valuta, of het aanmaken of behouden van een account en het handelen in opties.

Voordat je je geld belegt bij een partij is het dus erg belangrijk om te kijken naar de verschillende vormen van kosten die zij in rekening brengen. Anders ben je alleen maar langer bezig met sparen voor een wereldreis. Gelukkig zijn partijen tegenwoordig volgens de wet en regelgeving verplicht om transparant zijn over de kosten die zij aan de klant doorberekenen. Vooraf goed onderzoek doen kan je op het korte en lange termijn veel kosten besparen.

Beleggen en spreiding

Het is belangrijk om je beleggingen te spreiden over meerdere posities. Als belegger krijg je namelijk te maken met verschillende risico’s. Dit maakt het erg belangrijk om je beleggingen goed te spreiden, en zo je risico te verminderen. Uiteindelijk wil elke belegger toch zoveel mogelijk rendement behalen, zonder onnodig veel risico te lopen.

Je hebt verschillende soorten beleggingen, zoals ETF’s, aandelen en obligaties. Door van alles wat te hebben, verminder je je risico. Je kan echter ook beleggen in ETF’s, daarmee koop je eigenlijk in één keer een mandje vol aandelen. Waar je voorkeur ook naar uit gaat, het is altijd handig om je risico te verkleinen door middel van spreiding. Zelf beleg ik veel passief in bekende, wereldwijde ETF’s.

Waarin moet je beleggen?

Dit is misschien nog wel de belangrijkste: Laat je niet gek maken! Als belegger zijn er altijd een hoop mensen die denken te weten wat de beste aankoop is. Dat is ook best logisch. Iedereen heeft een mening en veel zijn er van overtuigd dat hij of zij iets het beste weet. Wat daarom erg belangrijk is, is dat je altijd je eigen onderzoek doet. Neem niet zomaar iets van iemand aan, maar doe altijd (ook nog) je eigen onderzoek. De kans is dan veel minder groot dat je een miskoop doet. Beleg je in een wereldwijd gespreide ETF, dan zit je vaak altijd goed.

Een beleggingsdoel of spaardoel stellen: je wereldreis

Als je gaat beleggen, is het belangrijk je beleggingsdoel te bepalen. Je moet je geld namelijk voor een langere tijd kunnen missen. Je bent immers aan het sparen voor een wereldreis en misschien heb je daarnaast nog wel één of meerdere doelen, misschien een mooie auto of financiële onafhankelijkheid of vervroegd pensioen (FIRE).

Je wilt met je beleggingen rendement behalen, in de vorm van koerswinst en dividend. Hoe langer je belegt hoe meer rendement op rendement je behaald op je beleggingen.

Door dit rendement op rendement wordt jouw geld steeds meer waard, zonder dat je hier zelf veel voor hoeft te doen. Stel je belegt €500,- per jaar, en je ontvangt elk jaar 6% rendement. Als je dit 20 jaar lang doet, kom je na deze 20 jaar uit op een totaalbedrag van €21.100,-.

In deze 20 jaar heb je echter maar €10.000,- van je eigen geld geïnvesteerd. Beleg je met nog meer geld, of ontvang je nog meer rendement, dan profiteer je zelfs nog meer van rendement op rendement en verdubbel je je geld nog sneller. Wat ik probeer te zeggen is: Beleggen is een marathon en het is verstandig om te beleggen voor de lange termijn.

Het voordeel van beleggen is dat je geld beleggingen altijd kan verkopen. Zelf ben ik aan het sparen voor een wereldreis op verschillende beleggersrekeningen. Ik ben ook niet van plan straks alles te verkopen, maar pas gedeeltes te verkopen wanneer ik het geld echt nodig hebt. Zo blijft mijn geld renderen, ook terwijl ik op wereldreis ben!

Leestip: besparen voordat je op reis gaat

sparen voor een wereldreis

Sparen met rente

Wil je toch liever sparen dan beleggen, omdat dit je toch veiliger lijkt? Kijk dan eens naar een spaarrekening mét rente. Geniet hierbij van de garantie van het Europese depositogarantiestelsel en spaar veilig op een rekening met rente. Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat jij tot €100.000 per rekeninghouder per bank bent verzekerd.

Kies uit een bekende aanbieder zoals Klarna, Renault Bank en claim je welkomstbonus oplopend tot €100. Open een spaarrekening of spaardeposito via Raisin en ga sparen met rente via Raisin. Zelf heb ik een online spaarrekening via Raisin bij Renault Bank. Hierbij is je saldo altijd vrij opneembaar en krijg ik bijna 1% rente.

Meer leren over beleggen

Er zijn veel manieren om te leren over beleggen en financiële markten. De beste manier blijft door het lezen van goede literatuur. Je kan er ook voor kiezen om op internet informatie vergaren, bijvoorbeeld op forums of op websites over beleggen of andere financiële zaken. Voor meer van dit soort tips en nog meer handige informatie over beleggen en besparen, verwijs ik je graag door naar mijn website: dejongebelegger.nl.