Voor veel reizigers is make-up een onmisbaar onderdeel van hun dagelijkse routine, ook op vakantie. Of je nu op een zomerse vakantie gaat of een zakenreis maakt: je wil natuurlijk graag goed voor de dag komen! In dit artikel kijken we naar de regels rondom het meenemen van make-up aan boord van een vliegtuig zodat jij straks over al je favoriete cosmetica kunt beschikken.

Strengere regels rondom handbagage

Het is belangrijk om te weten hoe je je cosmetica veilig mee op reis neemt, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je favoriete make-up bij de douane wordt ingenomen. Sinds 2001, na de aanslagen in de Verenigde Staten, zijn de bagageregels flink verscherpt. Zeker op het gebied van handbagage.

Wanneer je enkel reist met handbagage om extra bagagekosten te voorkomen, zijn er verschillende regels waarmee je rekening moet houden. Die regels voor handbagage richten zich vooral op het meenemen van vloeistoffen, gels en crèmes. Dat heeft natuurlijk ook impact op het meenemen van je make-up aan boord.

Make-up producten zoals foundation, mascara, vloeibare lippenstift, eyeliner en nagellak vallen onder de beperkingen die gelden bij het meenemen van vloeistoffen. Net als bijvoorbeeld parfum, shampoo en make-up remover. Deze moeten worden verpakt in afsluitbare verpakkingen met het formaat van maximaal 100 ml per stuk. Alle vloeibare cosmetica moeten vervolgens in een hersluitbare doorzichtige plastic zak worden geplaatst met een maximale capaciteit van één liter zodat deze makkelijk te controleren is bij de douane. Per persoon is één doorzichtige zak toegestaan waarin bijvoorbeeld 10 verpakkingen van 100 ml of 20 verpakkingen van 50 ml zijn toegestaan.

Zit het product in een fles die groter is dan 100 ml? Dan kun je eenvoudig lege reisflesjes van 100 ml kopen bij iedere drogist. Hierin kun je thuis je favoriete shampoo, conditioner of bodywash overgieten.

Als je jezelf het makkelijk wil maken, kun je ook vaak mini-versies aanschaffen. Niet alleen voor je make-up is dit handig, je kan zo namelijk ook je favoriete shampoo en conditionermakkelijk mee op reis nemen zonder dat je dus zelf aan de slag moet met het overgieten. Mini’s zijn daarom razend populair en steeds meer bekende merken brengen dan ook hun belangrijkste verzorgingsproducten en parfums uit in een miniatuurversie. Neem maar eens een kijkje bij een drogisterij waar je tegenwoordige complete schappen kunt vinden met alleen maar mini’s.

Make-up in je ruimbagage

Als je ruimbagage meeneemt, zijn de regels voor make-up gelijk een stuk minder strikt dan voor handbagage. Hier kun je doorgaans een ruimere selectie aan producten meenemen zonder je zorgen te maken over de hoeveelheid vloeistoffen of de grootte van de verpakking.

In je ruimbagage kun je vloeibare producten in grotere verpakkingen meenemen, zonder de beperkingen van 100 ml. Dus ook foundation, vloeibare blush en vloeibare highlighters. Wel blijven mini-versies ook in je handbagage een aanrader, zodat er genoeg ruimte overblijft voor andere onmisbare items in je toilettas of koffer. Maar dat hangt natuurlijk ook een beetje af van hoe lang je op vakantie gaat en het type reis dat je maakt.

Onthoud dat er enkele uitzonderingen kunnen zijn op deze algemene regels, afhankelijk van het land waar je naartoe reist en de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Het is altijd verstandig om de specifieke richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij en de bestemming te controleren voordat je op reis gaat.

Stralend op reis

Door het volgen van de regels en het veilig verpakken van al je favoriete cosmetica kom je ook op reis altijd goed voor de dag. Want wie wil er niet goed uitzien bij een bezoek aan het restaurant of strand? Maak het inpakken makkelijker door zoveel mogelijk handige mini-versies mee te nemen, zonder te zware bagage of te veel vloeistoffen in je handbagage. Zo blijf jij de mooiste bestemmingen van je bucketlist afstrepenzonder zorgen of je er goed uitziet!