fbpx
Reistips & trucs

Alleen reizen? Ja, maar …

 • 12 april 2015

Alleen reizen, het blijft een dingetje. De één zweert erbij dat iedereen het eens zou moeten doen. De ander begrijpt niet wat mensen zichzelf aan doen. En dan zijn er nog heel veel twijfelaars. “Ja, maar….?”

Dit zijn de meest gehoorde redenen om niet alleen te gaan reizen. En de redenen waarom het toch wel kan 🙂 .

* Ja, maar ik leg heel moeilijk contact met mensen.
Ben gewoon jezelf. Mensen zijn over het algemeen sociale dieren. Ook al vind jij het lastig om een gesprek te beginnen, dan is de kans nog steeds groot dat anderen wel naar jou toe zullen komen. Ok, ik babbel nogal snel met mensen. Maar dan nog, mijn ervaring is dat ik met alleen reizen juist veel meer mensen heb leren kennen, omdat dat op de een of andere manier juist mensen naar elkaar toe brengt.

* Ja, maar dan sta ik nergens zelf op je foto.
Ok, misschien thuis alvast een beetje oefenen met selfies voor zover je dat nog niet onder de knie hebt. En laten we de selfie stick niet vergeten. Verder kent een heel groot deel van de wereldbevolking inmiddels “de camera”, dus op de meeste plekken vind je echt wel iemand die jou op de kiek wil zetten.

Selfie met licht gevaar voor eigen leven ;)
Selfie met licht gevaar voor eigen leven 😉

* Ja, maar wat nou als ik dan iedere avond in mijn eentje moet eten?
Ten eerste zijn er vaak genoeg informele tentjes waar je je prima alleen kunt vermaken met een beetje rondkijken tijdens je maaltje. Of neem je tijdschrift of reisgids mee. Een ten tweede, zie het vorige punt, je zult niet vaak alleen zijn. Echt niet.

* Ja, maar ik kan helemaal niet zo goed op eigen benen staan, dat heb ik nog nooit gedaan.
Natuurlijk is alleen reizen een nieuwe dimensie van zelfstandigheid, maar bedenk eens hoeveel je eigenlijk al wel alleen doet en hebt gedaan. Wat denk je van je studiekeuze, wisselen van baan, kopen van een auto, je eerste eigen woning. Er zijn genoeg belangrijke keuzes waar je misschien wel steun bij hebt gehad, maar uiteindelijk ook zelf hebt gekozen.

* Ja, maar wat nou als ik het thuisfront echt heel erg mis?
Lang leve de telefoon, internet (zelfs wifi op de meest gekke plekken), social media, enzovoorts! En als je nou echt heimwee krijgt? Dan boek je de eerste vlucht naar huis.

Ik heb de gewoonte om het thuisfront steeds een selfie te sturen met een drankje in de hand. Proost!
Ik heb de gewoonte om het thuisfront steeds een selfie te sturen met een drankje in de hand. Proost!

* Ja, maar ik kan me niet in mijn eentje vermaken.
Dan is een onbewoond eiland waarschijnlijk niet de beste bestemming voor je, maar op iedere andere plek is er altijd wel genoeg te doen. Lees wederom het eerste punt, echt, komt goed!

* Ja, maar ik durf niet in mijn eentje ’s avonds op stap.
Zoek een hostel met een bar of waar regelmatig feestjes worden gegeven. Dan kun je toch feesten en hoef je niet in je up over straat, maar kun je zelfs kruipend terug naar je kamer.

* Ja, maar solo reizen is toch om jezelf te vinden. Wat nou als dat me niet lukt?
Stop vooral met jezelf zoeken. Verwacht niet per definitie grootse levensinzichten tijdens je reis en laat het gewoon allemaal op je afkomen en dat komt het vanzelf goed.

Twijfelde je nog om alleen te gaan? Dan hoop ik je overgehaald te hebben om je rugzak te pakken en lekker te gaan! Het zou zo jammer zijn als je je laat tegen houden door twijfels en onzekerheden. Natuurlijk is het wel spannend, want je staat er alleen voor. Maar wat is nou echt het ergste dat er kan gebeuren?

14 Comments

 • jimmy

  Ik ben 2 maanden alleen costa rica , Panama en Colombia geweest. Vlak voor vetrek zag ik er nog een beetje tegen op, maar ik zou het zo weer over doen! Heb in korte tijd zoveel nieuwe mensen leren kennen, waarvan sommige nu goede vrienden zijn! Plus mn Spaans verbeterde zich snel ( ik moest wel ).

  Ik raad het iedereen aan!

  Groetjes

  Reply
  • Reismuts

   Fijn dat je het zo positief hebt ervaren. Ik zie er voor vertrek vaak nog steeds een beetje tegenop, toch een stukje spanning. Maar ik zou het ook zo weer doen. Wat vond je van Colombia? Ik ben er nog nooit geweest. Ik vond Panama wel helemaal geweldig, is dat vergelijkbaar?

   Reply
 • Sabine

  Helemaal mee eens: alleen reizen is supertof!!! Ik zou het zo weer overdoen! Trouwens: Colombia is een geweldig land (vind ik ;), zie mijn blog). Niet alleen omdat ik er woon, maar echt waar: heel afwisselend , heel lieve mensen, mooie natuur, leuke steden, veel te doen. Zeker niet overslaan 😀

  Reply
 • Emma | Wattedoeninberlijn.nl

  Ik wilde perse op reis naar een land waar ik nog nooit was geweest en ook niet de taal van sprak. Om mezelf uit te dagen en om te genieten van het ontdekken zoals ik dat graag doe. Het werd vijf dagen Rome, in m’n eentje. Ik vond het eerst even wennen maar het was geweldig, ik kan het iedereen aanraden! Wat een heerlijkheid om alleen door zo’n stad te dwalen. Wel is het een wat romantische stad dus als je net een gebroken hart hebt is het misschien niet de beste plek. Ik denk dat iedereen minstens een keertje een weekje alleen op reis zou moeten gaan. Het leert je echt iets over jezelf en je stapt heel snel over je eigen schaamte heen. Echt een aanrader! Ben inmiddels ruim vier jaar samen met mijn vriend, dus dan ga je minder snel alleen weg. Maar zou het graag nog een keertje willen. Alleen waarheen…?

  Reply
  • Reismuts

   Wauw, wat goed! Wat grappig dat je voor een city trip hebt gekozen. Ik ben juist wat verder weg gegaan, op de een of andere manier leek het me tijdens backpacken makkelijker om andere mensen te ontmoeten dan tijdens een city trip. Misschien dat ik dan juist dat nog eens wil proberen.

   Reply
 • babette

  ik ben ( denk ik) ook een persoon die liever samen gaat dan alleen! Denk wel dat ik het alleen zou kunnen maar ben er geen voorstander van in mijn geval. Sinds oktober ook al 6 maanden op reis met mijn vriend. Goede relatietest en hierdoor is hij ook mijn beste vriend geworden. Nooit een moment spijt gehad! Maar zijn zeker goede antwoorden op de vragen van toekomstige backpackers. 🙂

  Reply
  • Reismuts

   Samen reizen heeft ook zoveel leuke kanten en voordelen t.o.v. alleen reizen. Ik kwam wel eens in de situatie dat niemand mee wilde en ik heb me toen gelukkig niet tegen laten houden en ben daarom alleen gegaan. Nu ik een vriend heb, weet ik niet of het er ooit nog van komt alleen ver weg te gaan. Misschien een kort tripje of zo, wie weet. Het alleen reizen was geen doel op zich, meer een oplossing om da toch maar te gaan.
   Kan me voorstellen dat het de perfecte relatietest is. En wat fijn dat het goed gaat natuurlijk!!

   Reply
 • Linda | One Day Trip

  Wat een super leuk artikel! Ik ben nog nooit alleen op reis gegaan, maar heb het zeker in m’n achterhoofd. En je noemt hele goede punten 😉

  Reply
  • Reismuts

   Dank je! Het is het beste gelezen bericht van Reismuts ever dus leeft blijkbaar enorm. Bij mij is het toevallig ontstaan dat ik alleen ging. Kan het iedereen aanraden. Je kunt in je eentje veel meer aan dan je denkt 🙂

   Reply
 • Anita - Reisvlinder.nl

  Leuk artikel! Ik heb ooit een vriendin bezocht die stage liep in Nieuw-Zeeland. Toen heb ik eerst 3 weken alleen rondgereisd en daarna hebben we nog samen een roadtrip gemaakt. Dat alleen reizen vond ik heel spannend (ik ben namelijk niet het type dat snel tegen mensen aan kletst), maar uiteindelijk vond ik het super. Heerlijk om je eigen koers te bepalen en die mensen ontmoet je inderdaad echt wel (maar in mijn eentje kan ik me ook prima vermaken). Alleen eten vond ik wel minder gezellig. En wat ik ook wel jammer vind, is dat je de mooie momenten niet met iemand kunt delen als je alleen reist. Achteraf eindeloos herinneringen ophalen met je reisgenoot zit er helaas niet in

  Reply
  • Reismuts

   Dank je!
   Wat een goede reden om dan ook alleen te gaan reizen!
   Ik merkte tijdens alleen reizen ook inderdaad dat ik me goed zelf kan vermaken. In mijn up avond eten vond ik ook nooit leuk. Kwam gelukkig niet vaak voor, of ik haalde dan wat makkelijks. En ik herken het ook wel dat je het dan toch moeilijker met iemand kan delen of achteraf om kan blijven lachen. Samen reizen heeft zeker ook wel veel voordelen.

   Reply
 • Met je lief op wereldreis | REISMUTS

  […] weken geleden liet Babette een leuke reactie achter op de post over alleen reizen. Ze vertelde erbij dat ze sinds oktober samen met haar vriend op wereldreis is. Dat prikkelde […]

  Reply
 • Met je lief op wereldreis – Reismuts.nl

  […] weken geleden liet Babette een leuke reactie achter op de post over alleen reizen. Ze vertelde erbij dat ze sinds oktober samen met haar vriend op wereldreis is. Dat prikkelde […]

  Reply

Leave a Reply