“Onderzoek: we poepen helemaal verkeerd”. Toen ik deze kop online in de Metro las, moest ik gniffelen. En ik las verder. Het artikel gaat over de beste houding voor grote boodschappen. Er heeft iemand zowaar onderzoek naar gedaan en wat blijkt, we moeten eigenlijk beter gehurkt naar het toilet gaan. Deze conclusie voerde me terug naar de vele hurk-herinneringen op reis.

Na jaren ervaring uiteenlopend van gaten in de grond en schuddende toiletten in treinen tot design hurk wc’s in een hotelkamer (echt waar!) vind ik mezelf een redelijk goed beoefende hurker. Ik weet nog wel hoe vaak het mis ging tijdens de eerste reis (weer een lange broek in de was 🙁 ). Tegenwoordig lukt het me gebalanceerd in een halfslachtige yoga houding vrijwel overal als het moet.

Als het moet… want die hurk toilet-mogelijkheden brengen ook vaak andere ‘uitdagingen’ met zich mee. Kippen die uit een houten hok vliegen, dat voor wc door moet gaan. Een gat dat zo smerig is dat het uit zichzelf beweegt, dat ik liever buiten dat hok ga. Of het sociale evenement in China, met soort schansen waar iedereen als een treintje achter elkaar zit zonder aparte hokjes (hallo, privacy!?).

Niet altijd even handig, maar vaak wel hilarisch. Ach, het hoort bij reizen. En aangezien die houding beter voor je is, dan maar thuis meer oefenen met een krukje voor de wc 😉