Ik ga op reis en neem mee… Dit jaar ga ik met mijn ouders, met een oud-collegaatje, met vriendlief en met een huidig collegaatje. Eerdere reizen ging ik met verschillende vriendinnen, met een vriend, met een meisje van een reisgenoot forum, met verschillende meisjes die ik voorgaande reizen ontmoette en met een stagiaire van werk. (En inmiddels zijn met alle (aanstaande) reisgenoten mooie en bijzondere vriendschappen ontstaan, ik verwijs nu alleen naar de bron van de vriendschap, maar dat even terzijde 😉 ) Een bonte verzameling reisgenoten dus.

Het lijkt alsof ik overal gezelschap vind om mee op reis te gaan. Dat is deels ook waar. Soms klikt het gewoon met een reisgenoot en doet zich zo opeens een kans voor om samen ergens heen te gaan. En kansen moet je grijpen! 🙂 In life it is not where you go, it is who you travel with. Ik denk dat deze zin in haar originele context overigens spiritueler bedoeld was, maar ik vind het toch wel treffend.

En toch zou ik niet alle reizen met zomaar iedereen aandurven. Nog even los van dat ik alleen reizen ook enorm kan waarderen. Door het diverse reisgezelschap heb ik wel ondervonden wat voor mij belangrijk is om rekening mee te houden bij het afspreken met wie ik op reis ga en daar ook open en eerlijk in te zijn.

Ik zet deze punten voor je op een rij:

#1 Wat voor reis wordt het?

Wil je aan het strand liggen, dichte jungle in, vulkanen beklimmen of feesten tot zonsopgang? Stem vooraf met elkaar af wat je wilt gaan doen. Ook al ben je het eens waarheen je wilt, bijvoorbeeld Indonesië, daar kun je alles van voorgaande doen en dus qua wensen nog behoorlijk uit elkaar lopen.

Ook leuk: mijn ervaringen met alleen reizen

#2 Muskietennet wel of niet mee?

De één wordt enthousiast van een hutje op palen waar de wind dwars doorheen blaast, terwijl de ander niet minder wil dan automatische airco. Waar wil je slapen? Wil niet zeggen dat je alles dan vooraf moet boeken, maar wel even verwachtingen en wensen managen samen. Hetzelfde geldt voor vervoer. Een busrit van 24 uur of een iets duurder vluchtje van 1,5 uur is nogal een verschil in tijd, comfort en budget. Dus even met elkaar de wensen en mogelijkheden overleggen is wel handig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

#3 Waar ligt de grens?

Volledig- uit-je-comfortzone kan voor de één al zonder een wegenkaart ergens heen rijden zijn, terwijl de ander de grens van die zone bereikt bij het bungeejumpen van een houten brug in de rimboe van Azië. Heel persoonlijk dus en zeker iets om bij elkaar rekening mee te houden.

#4 Hand in hand door het leven?

Al vind je iemand nog zo lief/leuk/gezellig, 24 uur per dag en 7 dagen in de week een maand lang is héééél veel tijd samen. En dat vindt de één fijner dan een ander. Even zelf een boek lezen, een massage nemen of in je hangmat chillen kan heerlijk en nodig zijn. Bespreek hoe je om wilt gaan met alleen-tijd.

IMG_8183

#5 Water bij de wijn?

Wat doe je als jij bijvoorbeeld een bepaalde excursie wilt doen, maar je reisgenoot wil niet mee? In hoeverre ben je bereid concessies te doen en op welke vlakken niet? Goed om vooraf te verkennen hoe flexibel jullie er beiden in (willen) zijn! Het antwoord is denk ik ook afhankelijk wat je relatie met je reisgenoot is. Met een echte reisgenoot is het niet zo vreemd om een keer iets even zonder elkaar te gaan doen, maar met mijn vriendje kan ik me moeilijker voorstellen dat we echt een dagtrip volledig zonder elkaar zullen zijn.

Dit zijn denk ik wel de voornaamste punten om samen met je reisgenoot in spé te verkennen en te bespreken. De berichttitel is vrij egoïstisch gesteld, want je kiest natuurlijk niet alleen, je kiest samen om met elkaar op reis te gaan. Maar daar zit juist ook een belangrijk iets: ook al ken je iemand heel goed, het zou zonde zijn als je er in Verweggiestan achter komt dat je er toch wel erg verschillend in zit. Wat een beetje afstemming vooraf dan al niet kan doen.

En verder? Have fun together! 😀