Vietnam tempel

De relaxte zomervakantie-periode en het zonnige weer liggen grotendeels achter ons en de herfst staat bijna voor de deur. Ondanks de mooie kleuren die dat seizoen met zich mee brengt vind ik het niet zo’n heel fijn jaargetijde. Het betekent kortere, vaak nattere dagen en de vallende blaadjes bezorgen me soms een beetje een troosteloos gevoel. En dan begint het bij mij altijd extra te kriebelen om weg te gaan. Bij jou ook? Maar dan komt de vraag: Waar ga je heen?

Misschien vind je het lastig kiezen tussen bepaalde geliefde plekken. Of misschien vind je net even niet de juiste inspiratie. Er zijn verschillende manieren om tot je volgende bestemming te komen. Ik zet een aantal ideeën voor je op een rij.

#Bucketlist
Veel mensen hebben een bucketlist, een wensenlijst met dingen die je ooit gedaan wilt hebben. Heb je deze nog niet eerder voor jezelf uitgedacht, start dan nu, want het kan heel verhelderend zijn. Dingen als het Noorderlicht zien, Orka’s spotten of over de Chinese muur wandelen… Je volgende bestemming zal er vast tussen staan. (Of check de mijne voor meer inspiratie 😉 )

#Bepaal de mogelijkheden
Eerlijk is eerlijk, dromen over reizen kan ongelimiteerd, maar er zijn natuurlijk een aantal elementen die je werkelijke mogelijkheden bepalen. Allereerst je budget en hoe lang wil je gaan (hoeveel vakantiedagen kun je opnemen)? En wat wil je gaan doen, relaxen onder een palmboom of het avontuur tegemoet? Daarnaast is het raadzaam rekening te houden met het seizoen. Een strandvakantie op de Malediven in de regentijd valt letterlijk in het water. Zet deze op een rij, dan sluit je bepaalde plekken waarschijnlijk uit en kom je uiteindelijk tot je next destination.

uitzicht1

#Maak een moodboard
Voor iedereen die lastig kan kiezen tussen bestemmingen en visueel ingesteld is kan een moodboard uitkomst bieden. Knip uit tijdschriften plaatjes van bestemmingen die je aanspreken of print foto’s van het internet of social media en maak hiermee een collage. (Ideaal om alle opgedane inspiratie van reisblogs en Instagram te gebruiken!) Al doende zal je (reis)doel zichtbaarder voor je worden. Een moodboard kun je ook digitaal maken, denk bijvoorbeeld aan Pinterest.

#Geef het uit handen
Je hoeft natuurlijk niet zelf te kiezen, je kunt het ook aan een ander over laten. Al twee keer reisde ik met srprs.me naar bestemmingen die tot aankomst op het vliegveld onbekend waren en dit beviel me erg goed. Je kiest de soort reis en de lengte van je reis en de reisorganisatie doet de rest.

Via srprs.me kwam ik in het schitterende Ljubljana terecht

Via srprs.me kwam ik in het schitterende Ljubljana terecht

#Spin the globe
Deze tactiek gaat als volgt: neem een wereldbol; geef er een flinke draai aan; stop de bol en waar je vinger terecht komt is je nieuwe bestemming. Ok, deze is wel redelijk gewaagd en zegt niet veel over budget, juiste seizoen en dergelijke, maar het kan wel voor verrassende ideeën zorgen.

Geen wereldbol in de buurt? Wat dacht je van met je ogen dicht een dartpijl op een wereldkaart werpen. (Zorg wel dat je niets in de omgeving kapot maakt 😉 )

Hoe bepaal jij je volgende bestemming?