De Peking Express, Expeditie Robinson, Roadtrippers, 71 Graden Noord, stuk voor stuk TV programma’s waar menig reizigershart sneller van gaat kloppen. De deelnemers zijn BN-ers of uitverkorenen uit een mega groot aanbod van inschrijvingen. Wat zou het een droom zijn om mee te doen, op avontuur te gaan en op de proef gesteld te worden… Soms komen dromen uit. En Beyond Borders helpt daarbij 🙂

Een tijdje terug stuitte ik op Beyond Borders. De naam maakte me nieuwsgierig. Een blik op de website maakte me razend enthousiast. Het is de naam van een jonge reisorganisatie uit België die avontuurlijke reizen organiseert van een heel andere orde dan je gewend bent. Daar wilde ik meer van weten. En daarom interviewde ik Joris van Beyond Borders.

Hoe is Beyond Borders ontstaan?
Zelf reizen we al ruim een decennia de wereld rond waarbij we altijd alles zelf uitstippelen, plannen en boeken. Met die zin voor avontuur en organisatie wilden we iets meer doen en misschien, wie weet, ooit ons beroep maken.

We zijn toen op een dag letterlijk opgestaan met enkele avontuurlijke reisconcepten die elders nog niet bestonden en waarvan we dachten dat er wel een publiek voor te vinden zou zijn.

bergen

Wat voor reizen organiseert Beyond Borders?
We organiseren avontuurlijke reizen naar formats die je elders niet kan vinden, maar aan de andere kant zijn ze wel heel herkenbaar. We vertrekken van populaire concepten zoals Expeditie Robinson, Peking Expresse en 71° Noord: iedereen wilde er wel eens aan meedoen, maar je krijgt de kan niet omdat het enkel voor bekende koppen is, of, en dat horen we wel vaker, wil je toch liever niet op tv verschijnen.

Wij organiseren dus reizen gebaseerd op die concepten, aangevuld met onze eigen ideeën én met als doel er een te gekke reis van te maken zodat je een mooi stuk van de wereld ziet.

Bij ‘Expeditie Noord’, ons eerste concept, strijden acht duo’s tien dagen lang op voor hen onbekende locaties in Noorwegen. Tijdens outdoorsporten (rafting, trekkings,…) en robinsonproeven kunnen ze telkens punten verdienen en het duo dat na tien dagen de meeste punten heeft, wint z’n inschrijvingsgeld volledig terug.

kampvuur

Bij ons concept ‘Het Eiland’ droppen we 20 avonturiers op een onbewoond, compleet desolaat eiland waar ze dagelijks proeven tegen elkaar doen om punten en extra’s te winnen, dat kan vers eten of luxe zijn. Degene die na 12 dagen het meeste punten heeft, wint z’n inschrijvingsgeld terug en heeft dus een gratis reis beleefd; de nummer 2 krijgt ook nog de helft van zijn inschrijvingsgeld terug. Al draait het natuurlijk niet om het geld maar om het avontuur dat je beleeft; helemaal weg van de wereld: geen gsm, tv of internet.

Welke kwaliteiten moeten deelnemers in huis hebben om deel te nemen aan een reis?
Onze reizen zijn voor een heel breed publiek mogelijk, dat is altijd ons uitgangspunt. Natuurlijk, als iemand het hele jaar z’n luie zetel niet uitkomt, is deze reis misschien niet ideaal. Geniet je van het leven buiten, ben je avontuurlijk aangelegd en heb je een basisconditie dan zal je een echt avontuur beleven.

Het Eiland

Hoe kunnen deelnemers zich het beste voorbereiden op hun avontuur?
Echt specifieke voorbereidingen zijn er niet. We bieden wel een microadventure aan, zodat de deelnemers hun materiaal eens kunnen testen. Je moet vooral zin hebben in een leuk avontuur; al de rest loopt vanzelf.

Wat is de rol van Beyond Borders tijdens de reis?
Gezien het spelconcept dat erbij komt is het vooral logistiek en qua begeleiding heel wat anders dan een gewone reisbegeleiding. Onze reizen worden begeleid door ten minste drie begeleiders om alles rond te krijgen. We organiseren de proeven en begeleiden het spel-element dat bepaalt welke punten de teams krijgen.

Evenwichtsproef

Er zijn al reizen geweest. Waar zijn de deelnemers het meest positief over?
Als jong reisbureau is feedback heel belangrijk voor ons. Na onze pilootedities van Expeditie Noord hebben we een anonieme enquete gedaan onder al onze deelnemers. De resultaten daarvan zijn op onze website te zien, en daar zijn we erg trots op.

Het meest positief waren de deelnemers over de reisbegeleiding en de vele onverwachte extra’s die in de reis aan bod kwamen.

beyondborders-groep-003

En wat vonden de deelnemers tijdens alle beproevingen het meest lastig?
Het meest lastig is waarschijnlijk de keuze voor het inzetten van hun amulet. Elk duo kan enkele maanden voor de reis begint een tocht doen waarbij ze een amulet kunnen vinden. Dat amulet kunnen ze inzetten tijdens de expeditie bij een zelfgekozen proef waardoor hun gewonnen punten verdubbeld worden. Afgelopen edities hebben we kunnen zien dat dit soms doorslaggevend kan zijn in de stand…

Is er wel eens wat gebeurd, dat je dacht “oh nee, als dat maar goed gaat?”
Tijdens onze eerste editie van Expeditie Noord was de rivier waarop we gingen raften erg woelig. Er zijn toen verschillende deelnemers in het water terechtgekomen, waarbij één meisje een beetje in paniek is geraakt. Uiteindelijk is de rivier wel wild, maar niet gevaarlijk omdat je na de versnelling onmiddellijk in rustiger water terechtkomt. Alles is goed afgelopen dus 😉

raften

Wat is jouw ultieme avontuur?
Mijn persoonlijk ultiem avontuur was onze wereldreis van 2011. We hadden op dat moment al heel wat gereisd waardoor we heel goed wisten wat we wilden doen en zien, het was de mooiste tijd uit ons leven.

Op mijn to-do lijste staat nog héél veel, bovenaan prijkt het noorderlicht en een drieweekse reis naar Namibië en Botswana in een 4×4 jeep…

Wat gaat de toekomst van Beyond Borders brengen?
We hebben nog zoveel plannen en ideeën, maar willen rustig uitbreiden en niets halsoverkop organiseren. We hebben onlangs een surfreis gelanceerd voor een internationaal publiek. In 2017 willen we daar graag Expeditie Zuid aan toevoegen en een avontuurlijk reis naar Lapland zit ook in de pijpleiding.

Durf jij het avontuur aan?