Van familie kregen manlief en ik met ons huwelijk een dinerbon kado van Zaher, een Afgaans restaurant in Den Bosch. We waren er al vaak langs gelopen, maar van een diner was het nog niet eerder gekomen. Afgelopen maand was het tijd om die bon te verzilveren. Met een bijzondere avond tot gevolg.

Bij binnenkomst viel me op dat het er veel groter is dan van buiten lijkt. Het was er gezellig druk. We namen plaats aan een tafeltje vooraan in het restaurant. Een jonge dame nam onze jassen aan en bracht de door ons bestelde wijntjes.

Na een kort overlegje met haar besloten we voor het verrassingsmenu te gaan. Een hele goede keuze! Drie gangen met diverse kleine gerechten volgden. Oh wat was het lekker!! Genoeg vegetarische lekkernijen voor mij en bijzondere vleesgerechtjes voor mijn man.

Vooraf groenten-koekjes en schijfje aardappel met saus van yogurt en gebroken erwten.

Vooraf groenten-koekjes en schijfje aardappel met saus van yogurt en gebroken erwten.

We vonden het verrassingsmenu ook ideaal om zo van alles te kunnen proeven. De gerechtjes kenden veel verschillende smaken, kruidig, zoet, pittig, van alles wat.

Tomatensalsa, pompoen in saus en spinazie.

Tomatensalsa, pompoen in saus en spinazie.

Verschillende soorten rijst.

Verschillende soorten rijst.

De gastvrijheid maakt het uniek

Het meest bijzondere van onze ervaring bij Zaher vonden we de service. Het is een familiezaak en iedereen is zo ontzettend vriendelijk en familiair, dat het haast voelt alsof je bij hen thuis op visite bent. De bediening schuift bij je aan tafel aan om je te vertellen wat voor lekkers er voor je staat. Ze vragen beleefd of ze de tafel mogen afruimen als je klaar bent. Of als je nog meer lust, ook geen probleem, dan kun je gewoon (kosteloos) bijbestellen.

Ze hadden opgevangen dat wij er als kado voor ons trouwen terecht waren gekomen. Bij de desserts enthousiasmeerden ze de hele zaak om te zingen voor ons terwijl er vuurwerk bij de bolletjes ijs zat. Ergens anders zou ik me licht opgelaten hebben gevoeld, maar hier voelde het erg welkom en lief. Zo attent!

Bolletjes ijs van dadels en vijgen met gedroogd fruit.

Bolletjes ijs van dadels en vijgen met gedroogd fruit.

Het was een bijzondere avond. Een hele fijne kennismaking met de Afgaanse keuken en cultuur. We hebben erg lekker gegeten en het ontzettend naar onze zin gehad. Zaher is echt een aanrader!