De kerstvakantie is traditioneel de start van het wintersportseizoen in veel landen. Ook Nederlandse gezinnen trekken normaliter massaal naar landen als Oostenrijk en Zwitserland, om aldaar te kunnen genieten van de fraaie pistes. Dit jaar is een reis naar dergelijke vakantiebestemmingen lastig, doordat de coronaregels in diverse landen opnieuw zijn aangescherpt. Voor veel gezinnen reden om hun wintersportvakantie uit te stellen tot de voorjaarsvakantie. Een van de landen waar de coronaregels fors zijn aangescherpt is Oostenrijk. Bij een bezoek aan Oostenrijk moet je in quarantaine, wanneer je de boosterprik nog niet gehad hebt. 

Mooi weer in meivakantie maakt versoepelingen mogelijk 

Een andere reden om deze vakantieperiode in eigen land te blijven, zit in het feit dat de onzekerheid over het coronavirus in bijvoorbeeld de meivakantie van 2022 zeer waarschijnlijk minder groot zal zijn. Dit heeft te maken met het feit dat men in de meivakantie vaker buiten zit. De temperaturen lopen op, de dagen worden langer, enzovoorts. Des te meer we buiten zijn, des te kleiner is de kans op een snel oplopend aantal besmettingen. Het zorgde er afgelopen najaar voor, de periode waarin mensen juist vaker binnen zitten, dat het aantal besmettingen de 25.000 per dag overschreed.  

Vakanties voor 2022 al massaal geboekt

Veel reisbureaus merken dat de vraag naar vakanties in het buitenland de afgelopen periode is toegenomen. Onder meer voor de paasvakantie zijn al veel reizen geboekt door Nederlanders. De meeste mensen kiezen hierbij voor een stedentrip binnen Europa. Voor de meivakantie staan veel reizen richting bestemmingen buiten Europa op de planning. Populair is onder meer de VS! Afgelopen periode was het niet mogelijk om naar de Verenigde Staten op vakantie te gaan, daar het land de grenzen gesloten hield voor onder meer Europese toeristen. Inmiddels zijn de grenzen weer open, wat een vakantie naar Amerika mogelijk maakt. Australië, eveneens een populaire vakantiebestemming buiten Europa, houdt de grenzen voorlopig nog wel dicht. 

Veel onzekerheid rond nieuwe mutatie coronavirus 

Er heerst nog veel onzekerheid rond de nieuwe mutatie van het coronavirus. Van de omikron variant wordt onder meer gesteld, dat deze veel besmettelijker is dan de delta variant. Klein lichtpuntje zou kunnen zijn, dat de omikron variant een mild ziektebeeld vertoont na een besmetting. De kans dat iemand opgenomen moet worden in het ziekenhuis neemt hierdoor af. Virologen hameren op het belang van het toedienen van de boosterprikken bij volwassenen. De twee prikken die veel Nederlanders inmiddels toegediend hebben gekregen bieden onvoldoende bescherming tegen deze nieuwe mutatie. 

Eind januari groot aantal mensen gevaccineerd 

De verwachting is dat eind januari een groot deel van de achttienplussers die dat willen een boosterprik hebben gekregen. Vanaf dat moment zouden de maatregelen mogelijk weer iets afgeschaald kunnen worden.

Kijk jij ook al uit naar de vakanties in 2022?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Meer over samenwerken met reisblog Reismuts lees je hier.