Steeds meer mensen nemen de stap om solo op reis te gaan. Vooral voor vrouwen is dat een bijzondere stap. Want laten we eerlijk wezen, voor vrouwen is de wereld nou eenmaal anders dan voor mannen. Zeker in bepaalde culturen. Maar gelukkig, de uitdagingen die dat soms met zich mee brengt weerhoudt vrouwen er niet van om steeds meer hun backpack of koffer te pakken en alleen op reis te gaan. Waar kun je als vrouw het beste solo op reis? Wat zijn de beste steden voor vrouwen die alleen reizen?

Op 8 maart is het ieder jaar Internationale Vrouwendag. Dit jaar heeft Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen, onderzoek gedaan naar welke steden het veiligste voor vrouwen die alleen reizen zijn. Bestemmingen over de hele wereld heeft Holidu gerangschikt op verschillende factoren die relevant zijn voor soloreizende vrouwen.

Onderzoek naar de beste steden voor vrouwen om alleen te reizen

Daarvoor is rekening gehouden met de volgende criteria:

  • het percentage vrouwen dat zich veilig voelt om ‘snachts alleen over straat te gaan;
  • hoe verlicht een stad ’s nachts is;
  • de stijging van criminaliteit in de afgelopen drie jaar;
  • de bewegingsvrijheid van vrouwen vergeleken met een man;
  • de houding ten aanzien van fysiek of mentaal geweld tegen een vrouw;
  • de omgang met de pandemie;
  • de kosten van een taxi, waar alleenreizende vrouwen vaak gebruik van maken om ’s avonds veilig thuis te komen;
  • en de prijs van een éénpersoons kamer.

Alle steden waarvan al deze data beschikbaar waren in het onderzoek zijn erin meegenomen. En zo is er een top 100 van meest veilige steden voor alleenreizende vrouwen samengesteld. De solo-reisindex voor vrouwen.

Top 5 veiligste steden ter wereld voor alleenreizende vrouwen

1. Montreal, Canada

Montreal is zeker niet goedkoop, maar wel bijzonder goed verlicht. De stad kent lage misdaadcijfers – ondanks dat het een grote wereldstad is – en vrouwen voelen zich er veilig ’s nachts.

2. Colombo, Sri Lanka

Een verrassende tweede beste stad voor soloreizende vrouwen is Colombo in Sri Lanka. Ik heb deze stad juist overgeslagen tijdens onze rondreis door Sri Lanka, omdat het me minder trok en veilig leek. Maar I got it all wrong! Oké, ’s nachts brandt er niet veel licht. Maar vrouwen geven aan zich er veilig te voelen, de pandemie maatregelen zijn strikt en taxi’s en kamers zijn goedkoop.

3. Ljubljana, Slovenië

Ljubljana staat op nummer drie van meest veilige steden voor vrouwen die alleen reizen en dat had ik wel verwacht. De keren dat ik in Slovenië was, en ook in de hoofdstad, voelde ik me altijd heel veilig. Het is een fijne bestemming. Het is dus ook de meest veilige stad voor vrouwen in Europa. Naast dat vrouwen aangeven zich er veilig te voelen, is ook geweld tegen vrouwen veel minder vaak aanwezig dan in andere landen.

In Ljubljana kun je dus prima ’s avonds een hapje en drankje doen.

4. Ottawa, Canada

Hoewel dit de duurste stad is van de top 5, blijkt in deze Canadese stad een opvallend lage tolerantie van gender-gebaseerd misbruik. En dat draagt sterk bij aan een veilige stad voor alleenreizende vrouwen.

5. Edmonton, Canada

De laatste stad in deze top 5 is tevens een Canadese stad. Hier is wel een stijging van criminaliteit in de afgelopen jaren. Maar ondanks dat is Edmonton nog steeds een goede bestemming voor vrouwen die alleen reizen.

Welke steden zijn nog meer veilig?

Zoals ik eerder aangaf, er is een top 100 samengesteld. Ben je nieuwsgierig naar de volledige top 100 van beste steden in de wereld voor vrouwen die alleen reizen? Die kun je op de website van Holidu teruglezen.

Wel licht ik graag nog enkele bijzonderheden uit de top 100 eruit. Per criterium uit het onderzoek is er altijd één stad die het beste scoort. Zo blijkt Singapore het land te zijn waar de meeste vrouwen zeggen (88%) dat ze zich veilig voelen als ze ’s nachts alleen op stap gaan. Dat is nog eens fijn om te weten, als het je ook gezellig vindt zo nu en dan een avondje uit te gaan. De Europese stad Vilnius is de stad met de laagste stijging van criminaliteit in de afgelopen drie jaar. Toen ik er was, weliswaar met gezin, heb ik me steeds heel veilig gevoeld. Wel vond ik het opvallend dat je na 20.00 uur geen alcohol meer in winkels kunt kopen in Litouwen. Dat zal ongetwijfeld bijdragen aan minder criminaliteit.

In de lijst van beste steden voor soloreizende vrouwen vertegenwoordigen de Europese landen Oostenrijk en Polen de top 20 met beide maar liefst vier steden. Oostenrijk had ik wel verwacht; Polen vind ik wel verrassend. Afgelopen zomer was ik voor het eerst in Polen. Ik voelde me er meteen op mijn gemak. Maar ik weet ook dat het land van ver komt.

Wat ik echt heel bijzonder vind, is dat India met maar liefst acht steden in de top 50 terecht is gekomen. Een (inmiddels flink) aantal jaren terug heb ik als vrouw alleen een rondreis gemaakt door India en ik schreef daar een blog over met waarom ik India verschrikkelijk vond. Inmiddels ben ik zelf ook niet meer dat ‘jonge blonde grietje dat even in haar up naar India ging’. Maar het land heeft dus blijkbaar wel goede scores in het onderzoek gekregen en ik vermoed dat er dan toch het een en ander verbeterd is.

En hoe zit het met Nederland?

Ik zie je denken “ik lees niets over Nederland”. Wees gerust, ons landje komt echt wel in de top 100 voor hoor. De steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staan in de solo-reisindex voor vrouwen. Welke stad in Nederland het meest veilig is voor vrouwen die alleen reizen? Het mooie Rotterdam! Ons buurland België valt overigens wel buiten de lijst. Brussel is de eerste Belgische stad en staat op positie 104.

Als vrouw alleen op reis

Zoals ik al zei, als vrouw solo reizen is anders dan als man, in een groep en/of met een man. Hoewel de solo-reisindex voor vrouwen een heleboel mooie bestemmingen geven die veilig zijn beoordeeld voor vrouwen, geldt evengoed dat je als solo-reizigster normale voorzorgmaatregelen moet nemen. Let bijvoorbeeld op je omgeving, kleed je gepast bij de lokale cultuur en weet met wie je contact op kunt nemen voor het geval er iets aan de hand is. Met gebruik van je gezond verstand en gewoon op je hoede zijn ligt de wereld aan je voeten!